Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. i biskup Antonio Staglianò (Foto: Vatican News)

Bog i nasilje: između religija i kršćanske vjere

Autor: D. P. / 03. 07. 2023.

Tema ”Bog i nasilje: između religija i kršćanske vjere” bit će u središtu Teološkoga cenakula koji će uskoro biti ustanovljen nakon posjeta predsjednika Papinske teološke akademije biskupa Antonia Staglianòa ekumenskom carigradskom patrijarhu Bartolomeju I. prošlih dana u Istanbulu, prenosi Vatican News.

Predsjednik Papinske teološke akademije biskup Antonio Staglianò posjetio je u Istanbulu ekumenskoga patrijarha Bartolomeja I. U pozadini je rat u Ukrajini koji je doveo do ponovnoga pojavljivanja ”kršćanske prošlosti” koju su mnogi već smatrali završenom, odnosno ateološke ideje da Bog može biti na strani jednoga naroda ”protiv” drugoga. Apsurdno je, po mišljenju patrijarha Bartolomeja, uvlačiti Isusa, koji je umro na križu kako bi otkrio sveto lice Boga-agape, koji je samo i uvijek ljubav. Krist je, naime, uvijek na strani žrtava, svih, ukrajinskih i ruskih, stoji u priopćenju Papinske teološke akademije, dok svojom zapovijedi ljubavi traži da svi budu na njegovoj strani, na strani oprosta, prijateljstva, općega bratstva.

Postupati nasilno u ime Boga je sotonski – s tom se misli pape Franje u potpunosti slaže patrijarh Bartolomej, koji Papu smatra pravim bratom.

Osim društvenih problema kao što su milijuni raseljenih osoba, problema geopolitičke rekonfiguracije Azije i Europe, pastoralnih problema vjere svjedočene prihvatom i gostoljubivošću, rat u Ukrajini,  istaknuto je, nameće ponajviše teološke probleme zbog slike Božje koja je uvijek kompromitirana i poružnjena u svakom ratu koji se vodi u znaku da ”Bog to želi”.

Spomenute su neke povijesne činjenice poput pljačke Carigrada 1204. ili pada Bizantskoga carstva 1453., kada su redovnici masakrirali redovnike i kršćani kršćane. Događaji su to koji potiču brojna pitanja na koja valja odgovoriti: doista, u ime Boga? I zašto Bog ne sluša molitvu onih koji traže zaštitu? Pitanje Boga i kršćanske objave bit će stoga u središtu niza inicijativa za ”teologiju koja izlazi”, upravljene običnim ljudima, posebno posljednjima, na kojima radi Papinska teološka akademija, čekajući da Sveti Otac odobri novi Statut. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva