Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava
Biskup Škvorčević i episkop Bojović (Foto: Požeška biskupija)

Administrator Zagrebačko-ljubljanske eparhije Kirilo posjetio biskupa Škvorčevića

Autor: D. P. / 07. 07. 2023.

Predsjednik Biskupske komisije za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Biskupskom domu u Požegi, u petak 7. srpnja imenovanog zagrebačko-ljubljanskog administratora, buenosaireskog i južno-centralnoameričkog episkopa Kirila Bojovića u pratnji pakračko-slavonskog episkopa Jovana.

Biskup Škvorčević čestitao je episkopu Kirilu na izboru za službu administratora Zagrebačko-ljubljanske eparhije i poželio mu Božji blagoslov u vršenju službe. Predstavio mu je Požešku biskupiju i njezino djelovanje.

Podsjetio je, među ostalim, kako je 20. stoljeće u Hrvatskoj, napose na prostoru ove Biskupije bilo vrijeme međunacionalnih protivljenja i sukoba, ostavivši za sobom krvavi trag popraćen gorčinom i nepovjerenjem. Biskup je izrazio uvjerenje da će novi administrator Zagrebačko-ljubljanske eparhije svojim djelovanjem pridonijeti da se rane ne produbljuju, nego liječe s evanđeoskih polazišta, izgrađujući odnose međusobnog povjerenja, suradnje, povezanosti i pomirenja.

Episkop Kiril zahvalio je požeškom biskupu za gostoprimstvo i uputio ga da će na blagdan Preobraženja Gospodinova, 19. kolovoza preuzeti službu administratora zagrebačko-ljubljanskog u hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu. Zauzeo se za evanđeoski put međusobnih odnosa, kao najbolji način na koji se liječi ranjena prošlost i izgrađuje mirna budućnost.

Biskup je episkopu uručio monografije ”Dijecezanski muzej u Požegi i Riznica požeške Katedrale” te ”Požeška Katedrala”, tiskane o 25. obljetnici Požeške biskupije. (Požeška biskupija / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva