Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Biskup Škvorčević i episkop Bojović (Foto: Požeška biskupija)

Administrator Zagrebačko-ljubljanske eparhije Kirilo posjetio biskupa Škvorčevića

Autor: D. P. / 07. 07. 2023.

Predsjednik Biskupske komisije za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Biskupskom domu u Požegi, u petak 7. srpnja imenovanog zagrebačko-ljubljanskog administratora, buenosaireskog i južno-centralnoameričkog episkopa Kirila Bojovića u pratnji pakračko-slavonskog episkopa Jovana.

Biskup Škvorčević čestitao je episkopu Kirilu na izboru za službu administratora Zagrebačko-ljubljanske eparhije i poželio mu Božji blagoslov u vršenju službe. Predstavio mu je Požešku biskupiju i njezino djelovanje.

Podsjetio je, među ostalim, kako je 20. stoljeće u Hrvatskoj, napose na prostoru ove Biskupije bilo vrijeme međunacionalnih protivljenja i sukoba, ostavivši za sobom krvavi trag popraćen gorčinom i nepovjerenjem. Biskup je izrazio uvjerenje da će novi administrator Zagrebačko-ljubljanske eparhije svojim djelovanjem pridonijeti da se rane ne produbljuju, nego liječe s evanđeoskih polazišta, izgrađujući odnose međusobnog povjerenja, suradnje, povezanosti i pomirenja.

Episkop Kiril zahvalio je požeškom biskupu za gostoprimstvo i uputio ga da će na blagdan Preobraženja Gospodinova, 19. kolovoza preuzeti službu administratora zagrebačko-ljubljanskog u hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu. Zauzeo se za evanđeoski put međusobnih odnosa, kao najbolji način na koji se liječi ranjena prošlost i izgrađuje mirna budućnost.

Biskup je episkopu uručio monografije ”Dijecezanski muzej u Požegi i Riznica požeške Katedrale” te ”Požeška Katedrala”, tiskane o 25. obljetnici Požeške biskupije. (Požeška biskupija / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva