Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 30. 04. 2024.
Prijava
Srijemska biskupija//Ekumenski susret zborova u Zemunu

Ekumenski susret zborova u Zemunu

Autor: Ekumena / 20. 10. 2022.

Jedanaesti ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja održan je u nedjelju 16. listopada u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu.

Svake godine manifestacija uzima za geslo redak evanđelja Velikosvećeničke Kristove molitve koja bitno uključuje poziv na jedinstvo onih koji su pošli za njim: ”Kao što si ti Oče u meni i ja u Tebi, tako neka i oni u nama budu jedno…” (Iv. 17,20).

U crkvi prepunoj posjetitelja, susret su svojim nastupom otvorili domaćini – mješoviti pjevački župni zbor „Sv. Cecilija” iz Zemuna, pod vodstvom dirigentice Nine Fuštar, a potom su se publici predstavili sljedeći zborovi: Pjevački zbor ”Pojoča družba” iz Beograda, pod vodstvom dirigentice Višnje Dimitrijević, mješoviti zbor Slovačko-evangeličke crkve ”Tilia” iz Stare Pazove, koji vodi dirigentica Ana Đurđević, Zbor ”Ars Vocalis” iz Beograda pod dirigentskom palicom Miroslava Arbanovskog, ansambl ”Zlatne godine” iz Velike Gorice, pod vodstvom pjevača i zborovođe Siniše Belošević, Merry Gospel hor iz Beograda s dirigenticom Marijom Kuburić Borović. Kao solist nastupio je Aleksandar Pantelić izvodeći dijelove iz istočne liturgije. Na orguljama je nastupio Nikola Lekić, izvodeći varijacije originalnih tema za orgulje.

Susret je, kao i uvijek, obilovao bogatim programom različitih kršćanskih zajednica. Posjetitelji su slušali pjesme koje su komponirali stari majstori i koje se izvode u zajednicama koje su zborovi predstavljali.

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar u svome obraćanju govorio je o jedinstvu kršćana. On je istaknuo da je osobito svjedočenje ekumenizma na ovom susretu zajednički nastup svih sudionika, predstavnika pravoslavne, slovačko-evangeličke i rimokatoličke zajednice.

Pokrovitelj susreta je Uprava za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde. (IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva