Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
30 godina IKA-e i 25 godina HKR-a (Foto: IKA)

30 godina Informativne katoličke agencije – IKA i 25 godina Hrvatskog katoličkog radija

Autor: D. P. / 18. 04. 2023.

Svečana proslava 25 godina djelovanja Hrvatskoga katoličkog radija i 30 godina Informativne katoličke agencije upriličena je u utorak 18. travnja 2023. godine u Dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Proslavi su nazočili brojni uzvanici, nadbiskupi i biskupi, među kojima predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske katoličke mreže i zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, provincijalke i provincijali, državni tajnici, izaslanici ministara i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te prijatelji, djelatnici i suradnici IKA-e i HKR-a.

Predsjednik HBK Dražen Kutleša je, nakon pozdrava, kazao da su Informativna katolička agencija i Hrvatski katolički radio kao katolički mediji izgradili identitet s jasnim crkvenim poslanjem širenja Radosne vijesti. “Osim evangelizacijske uloge, oni nastoje biti i sredstvo dijaloškog odnosa prema drugim vjerskim zajednicama i društvu. U doba takozvane infodemije, kada je svijet vjerodostojnih i transparentnih informacija sve teže približiti javnostima, jedan od važnih zadataka im je još snažnije učvrstiti vjerodostojnost, vodeći računa o tome da svojim objavama zadrže teško stečeno povjerenje”, rekao je nadbiskup Kutleša.

Podsjetio je kako početci katoličkog novinarstva sežu u 19. stoljeće, kao i da je u bivšoj državi režim gušio svaku javnu aktivnost Crkve. Dodao je da je 30. obljetnica IKA-e prilika za promišljanje o do sada prijeđenom putu, o stečenim iskustvima, ali i o specifičnostima vjerskoga novinarstva. “Nudeći izvješća utemeljena na činjenicama i obilježena odgovornošću za vjerodostojnost vijesti, ona je danas nezaobilazan medijski servis Hrvatske biskupske konferencije”, poručio je predsjednik HBK.

Govoreći o HKR-u nazvavši ga “mlađim bratom IKA-e”, mons. Kutleša je rekao kako putem svojih radio valova u cijeloj Hrvatskoj pa i šire više od 25 godina nudi poruku istine. “Istine koju pišemo velikim početnim slovom, utemeljenu na navještaju Evanđelja Isusa Krista, te onu istinu koja se odnosi na vjerodostojno izvještavanje o svakodnevnim događanjima, uobličenu kroz temeljite, uravnotežene i cjelovite informacije”, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Obljetnice HKR-a i IKA-e je čestitao i papa Franjo, čije je želje u pisanoj poruci poslao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, a pročitao ih je nuncij Lingua. Između ostaloga, piše kako “Vrhovni svećenik upućuje najljepše želje i, dok izražava zahvalnost za ulogu koju vrše u službi evanđelja, nada se da će te lijepe obljetnice pobuditi obnovljenu predanost širenju vrijednostî bratstva, solidarnosti i mira”.

Okupljenima se potom obratio biskup Gorski rekavši kako je velika moć medija, “kako za dobro, tako, nažalost, i za zlo, ovisi o osobi koja stoji iza njih”. Rekao je kako “u vremenu u kojem se rezervirana istina odvojila od stvarnih činjenica i sve postaje samo percepcija, imati medije koji promiču istinu i dobro pravo je blago”.

Obraćajući se djelatnicima, čestitao im je kazavši kako u svome poslu nisu štedjeli sebe i svoje vrijeme. “Samo Bog zna domet riječi i utjecaj koji ste ostavili u srcima i umovima mnogih slušatelja. Uvjeren sam da je vašim zalaganjem rasla vjera i širilo se evanđelje. Neka dobar radio za dobre ljude bude dobar radio za sve ljude kako bi svi bili obogaćeni navještajem dobra”, rekao je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske katoličke mreže.

Čestitavši značajne obljetnice IKA-e i HKR-a u svoje ime i u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek istaknula je kako IKA ima “neizmjerno važnu ulogu u našem medijskom prostoru”, navodeći kako u digitalnom vremenu, gdje se “nameće želja za što bržim vijestima”, nerijetko na uštrb točnosti i cjelovitosti vijesti, IKA “ide u korak s digitalnim tehnologijama, multimedijalnim pristupom, ali i s trajnim ciljem pružanja točnosti i provjere informacija”.

Govoreći o radu Hrvatskog katoličkog radija, kazala je kako “treba naglasiti ovaj radio je mjesto gdje se otvaraju različite društvene teme, pokreću rasprave od javnog interesa i dijalog te kao takav je relevantan sugovornik s brojnim slušateljima o čemu svjedoči niz priznanja i nagrada koji su novinari i urednici dobili za svoj ne samo novinarski, nego i humanitarni rad”.

Potom je premijerno prikazan dokumentarni film “Prvih 25 godina HKR-a” autorâ Diane Tikvić i Mihaela Varenice, kojima su nakon projekcije uručene zahvalnice i prigodni darovi. Uslijedila je dodjela zahvalnica bivšim urednicima i ravnateljima, djelatnicima i suradnicima HKR-a, a uručili su ih biskup Gorski i preč. Novak.

Zatim je projiciran video prikaz “30 godina IKA-e” kojeg su pripremili glavni urednik HKM-a Siniša Kovačić i voditelj Tehnike HKR-a Mihael Varenica. Nakon prikaza djelovanja IKA-e tijekom proteklih 30 godina, biskup Gorski i preč. Novak uručili su zahvalnice bivšim urednicima i ravnateljima, djelatnicima i suradnicima IKA-e.

Uime svih dobitnika priznanja, zahvalio je voditelj i urednik HKR-a Domagoj Pejić.

Pri kraju nazočnima se obratio v.d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže i generalni tajnik HBK preč. doc. dr. Krunoslav Novak. Podsjetio je kako se ljude od rođenja uči da u životu ne smiju zaboraviti na „četiri najvažnije, male riječi, a koje su u isto vrijeme snažna poluga za izgradnju povjerenja, zajedništva i međusobnog razumijevanja. To su riječi: molim, hvala, izvoli, oprosti“, rekao je.

Svečanost su glazbeno pratili Pučki pivači Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu pod ravnanjem etnomuzikologa doc. dr. sc. Joška Ćalete. (IKA / D. P.)

Objavljeno u: Kultura
Oznake: HKR, IKA, kultura

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva