Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Papa Franjo s koptskim pravoslavnim episkopom Kyrillosom (Foto: Vatican Media)

20 godina mješovite međunarodne komisije za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Istočnih pravoslavnih Crkava

Autor: D. P. / 26. 01. 2024.

Papa Franjo primio je u petak 26. siječnja u Vatikanu članove Mješovite međunarodne komisije za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Istočnih pravoslavnih Crkava, na dvadesetu obljetnicu osnutka Komisije, prenosi Vatican News.

Franjo je potaknuo članove Komisije da nastave neumorno moliti i raditi u službi zajedništva i suzbijanju gladi mira koja se širi tolikim dijelovima svijeta. Potom je istaknuo tri neodvojiva načina za napredak na ekumenskom putu koji je Komisija poticala tijekom proteklih dvadeset godina, a to su: dijalog ljubavi, istine i života. ”Dijalog milosrđa ide ruku pod ruku s dijalogom istine koji provodi Komisija, a uključuje razmjenu posjeta i pisama, koji tradicionalno predstavljaju znak i sredstvo zajedništva”, rekao je.

Istaknuo je bratske posjete poglavara Koptske pravoslavne Crkve, Malankarske pravoslavne sirijske Crkve i Sirijske pravoslavne Crkve tijekom prošle godine. Govorio je i o razvoju odnosa s Istočnim pravoslavnim Crkvama u posljednja dva desetljeća, ističući veliko bogatstvo u pristupu pitanju jedinstva u različitosti. Izdvojio je godišnje uzajamne posjete mladih svećenika i redovnika radi studija u različitim Crkvama, koje je nazvao znakom Duha koji pomlađuje Crkvu u skladu te nadahnjuje putove zajedništva dajući mudrost mladima i proročanstvo starijima. ”Neka se taj dijalog života nastavi pod zastavom Duha”, rekao je Papa.

Istaknuo je i nakane da dvadeseta obljetnica Komisije bude vrijeme hvale i zahvalnosti Bogu za već postignuti napredak, izrazivši nadu da bi ona mogla obnoviti uvjerenje da je puno zajedništvo između Crkava moguće.

Na kraju, napominjući da se Komisija usredotočuje na ulogu Blažene Djevice Marije u životu Crkve, papa Franjo predložio je članovima da svoj rad povjere Bogorodici te ih pozvao da zajedno izmole drevnu molitvu:

Letimo Tvojoj zaštiti, Sveta Bogorodice.
Ne preziri naše molbe u času nevolje.
O slavna i blagoslovljena Djevice,
izbavi nas uvijek od svake opasnosti.

(VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva