Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava

Živjeti u ljubavi

Autor: Izak Sirijski / 23. 01. 2022.

Izak Sirijski ili Izak iz Ninive (c.613.-c.700.) bio je biskup i teolog Istočne sirijske crkve. Zbog njegovih tekstova o kršćanskom misticizmu, tj. o ljubavi, milosti i o Duhu Svetom, štovan je u različitim kršćanskim tradicijama, posebice u pravoslavnoj. Njegov je blagdan, zajedno s teologom i himnografom iz 4. stoljeća, svetim Efremom Sirijcem, 28. siječnja.

***

Kada je osoba dostigla ljubav? Kada smatra da su sva ljudska bića dobra i nijedna stvorena stvar joj se ne čini nečistom ili okaljanom. Tada je osoba uistinu čista srca i puna ljubavi.

Ljubav je slađa od života. Još slađe, slađe od meda i saća, svijest je o Bogu odakle se ljubav rađa.

Srce koje ljubi u plamenu je za cijelo stvorenje, za čovječanstvo, za ptice, za životinje, za demone i za sve što postoji. Misleći na njih, oči milosrdne osobe obilno izlijevaju suze. Snažna i žestoko milosrđe koje obuzima srce takve osobe, čini njezino srce poniznim. Ponizan čovjek, pak, ne može podnijeti čuti ili vidjeti ni najmanju ozljedu ili tugu u ma kojem stvorenju. Iz tog razloga on neprestance moli u suzama čak i za nerazumne zvijeri, za neprijatelje istine i za one koji mu nanosi štetu, da budu zaštićeni i prime milost. Jer veliko suosjećanje bez mjere gori u srcu nalik Bogu.

Kad pronađemo ljubav, jedemo nebeski kruh i postajemo jaki bez truda i muke. Nebeski kruh je Krist, koji je sišao s neba i dao život svijetu. Ovo je hrana anđela. Osoba koja je pronašla ljubav, jede i pije Krista svaki dan i svaki sat te time postaje besmrtnom… Kad čujemo Isusa kako govori: “Jest ćete i piti za stolom moga kraljevstva”, što mislimo da ćemo jesti, ako ne ljubav? Ljubav, a ne hrana i piće, dovoljna je da hrani osobu. Ovo je vino “koje veseli srce”. Blago onom koji jede od ovog vina! Razvratni ljudi pili su ovo vino i postali čedni; grešnici su ga popili i zaboravili staze spoticanja; pijanci su popili ovo vino i postali isposnicima; bogati su ga pili i poželjeli siromaštvo, siromašni su ga pili i obogatili se nadom; bolesni su ga popili i ojačali; neučeni su ga uzeli i postali mudrima.

Osoba koja živi u ljubavi, žanje plod života od Boga te još na ovom svijetu udiše zrak uskrsnuća. U ljubavi je Bog stvorio svijet; u ljubavi će ga Bog dovesti do čudesnoga preobraženog stanja i u ljubavi će svijet biti progutan u velikom otajstvu Onoga koji je sve čini iz ljubavi; u ljubavi će konačno biti obuhvaćeno sve stvorenje i cijeli proces stvaranja.

Sebastian Brock, Isaac of Nineveh (Isaac the Syrian), 1995.

(Priredila: Jadranka Brnčić)

 

Objavljeno u: Sophia
Oznake:

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva