Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Židovi i kršćani mogu djelovati zajedno i otvoriti puteve mira

Autor: Ekumena / 23. 11. 2022.

Papa Franjo primio je u utorak 22. studenoga 200-tinjak članova Izvršnog odbora Svjetskoga židovskog kongresa (WJC) na čelu s predsjednikom Ronaldom S. Lauderom, te poručio da se zajedničko vjersko nasljeđe Židova i kršćana treba promatrati kao poticaj u zajedničkoj želji za bratstvom i mirom u svijetu, prenosi Vatican News.

Papa je podsjetio da je WJC od Drugoga vatikanskog koncila u dijalogu s Povjerenstvom za vjerske odnose sa Židovima, istaknuvši da taj posjet svjedoči i jača veze prijateljstva između Svete Stolice i Židova. Židovi i kršćani ispovijedaju vjeru u jednog Stvoritelja neba i zemlje, koji je stvorio svako ljudsko biće na svoju sliku i priliku, i na sličan način i Židovi i kršćani gledaju konačne stvari.

Istaknuo je da na životnom putu ne napredujemo prema beznađu, već prema susretu sa Svevišnjim koji se brine za nas. Iako možda postoje različite koncepcije u judaizmu i kršćanstvu o tome kako će doći do spomenutog ispunjenja, ostaje utješno obećanje koje dijelimo, rekao je Franjo.

Vjersko nasljeđe koje kršćani i Židovi dijele trebalo bi se smatrati poticajem za zajedničko djelovanje kako bi svijet učinili više povezanim u bratstvu, boreći se protiv svih oblika nejednakosti i promičući veću pravdu, tako da mir ne ostane samo obećanje već postane sadašnja stvarnost u našem svijetu.

Zajedničke i konkretne inicijative usmjerene na promicanje pravde pozivaju nas na hrabrost, suradnju i kreativnost. Dok je svijet i dalje narušen ratom koji je poraz za cijelo čovječanstvo, Papa je pozvao na zajednički napor da se uspostavi put mira.

Ponovno se posebno osvrnuo na rat u Ukrajini, nazvavši ga svetogrdnim, a koji prijeti i Židovima i kršćanima, oduzimajući im njihove voljene osobe, dom i imovinu. Na kraju je papa Franjo zahvalio izaslanstvu na posjetu, izrazivši želju da Svevišnji zajedno vodi Židove i kršćane putem mira.

Povijest Svjetskoga židovskog kongresa isprepletena je s mračnim stranicama povijesti dvadesetog stoljeća. Kada se 230 delegata koji su predstavljali židovske zajednice iz 32 zemlje okupilo u Ženevi u Švicarskoj u kolovozu 1936. kako bi osnovali tu organizaciju, opasnost je bila jasna – Židovi su bili progonjeni i obespravljeni u nacističkoj Njemačkoj.

Rastući val antisemitizma također je utjecao na židovske zajednice diljem Europe. Neposredno nakon osnutka, glavni ciljevi tog tijela bili su mobilizacija židovskog naroda i demokratskih snaga protiv nacističkog zanosa, borba za jednaka politička i ekonomska prava.

Danas je misija Svjetskoga židovskog kongresa promicati jedinstvo i zastupati interese židovskog naroda te osigurati kontinuitet i razvoj vjerske, duhovne, kulturne i društvene baštine. Svjetski židovski kongres, kako je podsjetio papa Franjo, “vodi dijalog s Povjerenstvom za vjerske odnose sa Židovima i već godinama organizira konferencije od velikog značenja”. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva