Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Židovi i kršćani mogu djelovati zajedno i otvoriti puteve mira

Autor: Ekumena / 23. 11. 2022.

Papa Franjo primio je u utorak 22. studenoga 200-tinjak članova Izvršnog odbora Svjetskoga židovskog kongresa (WJC) na čelu s predsjednikom Ronaldom S. Lauderom, te poručio da se zajedničko vjersko nasljeđe Židova i kršćana treba promatrati kao poticaj u zajedničkoj želji za bratstvom i mirom u svijetu, prenosi Vatican News.

Papa je podsjetio da je WJC od Drugoga vatikanskog koncila u dijalogu s Povjerenstvom za vjerske odnose sa Židovima, istaknuvši da taj posjet svjedoči i jača veze prijateljstva između Svete Stolice i Židova. Židovi i kršćani ispovijedaju vjeru u jednog Stvoritelja neba i zemlje, koji je stvorio svako ljudsko biće na svoju sliku i priliku, i na sličan način i Židovi i kršćani gledaju konačne stvari.

Istaknuo je da na životnom putu ne napredujemo prema beznađu, već prema susretu sa Svevišnjim koji se brine za nas. Iako možda postoje različite koncepcije u judaizmu i kršćanstvu o tome kako će doći do spomenutog ispunjenja, ostaje utješno obećanje koje dijelimo, rekao je Franjo.

Vjersko nasljeđe koje kršćani i Židovi dijele trebalo bi se smatrati poticajem za zajedničko djelovanje kako bi svijet učinili više povezanim u bratstvu, boreći se protiv svih oblika nejednakosti i promičući veću pravdu, tako da mir ne ostane samo obećanje već postane sadašnja stvarnost u našem svijetu.

Zajedničke i konkretne inicijative usmjerene na promicanje pravde pozivaju nas na hrabrost, suradnju i kreativnost. Dok je svijet i dalje narušen ratom koji je poraz za cijelo čovječanstvo, Papa je pozvao na zajednički napor da se uspostavi put mira.

Ponovno se posebno osvrnuo na rat u Ukrajini, nazvavši ga svetogrdnim, a koji prijeti i Židovima i kršćanima, oduzimajući im njihove voljene osobe, dom i imovinu. Na kraju je papa Franjo zahvalio izaslanstvu na posjetu, izrazivši želju da Svevišnji zajedno vodi Židove i kršćane putem mira.

Povijest Svjetskoga židovskog kongresa isprepletena je s mračnim stranicama povijesti dvadesetog stoljeća. Kada se 230 delegata koji su predstavljali židovske zajednice iz 32 zemlje okupilo u Ženevi u Švicarskoj u kolovozu 1936. kako bi osnovali tu organizaciju, opasnost je bila jasna – Židovi su bili progonjeni i obespravljeni u nacističkoj Njemačkoj.

Rastući val antisemitizma također je utjecao na židovske zajednice diljem Europe. Neposredno nakon osnutka, glavni ciljevi tog tijela bili su mobilizacija židovskog naroda i demokratskih snaga protiv nacističkog zanosa, borba za jednaka politička i ekonomska prava.

Danas je misija Svjetskoga židovskog kongresa promicati jedinstvo i zastupati interese židovskog naroda te osigurati kontinuitet i razvoj vjerske, duhovne, kulturne i društvene baštine. Svjetski židovski kongres, kako je podsjetio papa Franjo, “vodi dijalog s Povjerenstvom za vjerske odnose sa Židovima i već godinama organizira konferencije od velikog značenja”. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva