Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Zen majstor Thich Nhat Hanh Thich Nhat Hanah appears in the Paulist Pictures documentary "The Big Question," which looks at acts of forgiveness. (CNS photo/courtesy of Paulist Productions) (March 10, 2008) See PAULIST-FILM March 10, 2008.

Zen majstor Thich Nhat Hanh napustio svoje tijelo

Autor: Ekumena / 22. 01. 2022.

Zen majstor Thich Nhat Hanh u 95. godini napustio je svoje tijelo 22. siječnja 2022. u rodnom Vijetnamu. Bio je globalni duhovni vođa, pjesnik i mirovni aktivist, cijenjen diljem svijeta zbog svojih pionirskih učenja o svjesnosti, globalnoj etici i miru.

Rođen u središnjem Vijetnamu 1926., Thich Nhat Hanh je ušao u hram Tu Hieu u gradu Hue kao redovnik novak u dobi od šesnaest godina. Kao mladi bhikshu ranih 1950-ih bio je aktivno uključen u pokret za obnovu vijetnamskog budizma. Bio je jedan od prvih monaha koji je studirao sekularni predmet na sveučilištu u Saigonu i jedan od prvih koji su vozili bicikl.

Thich Nhat Hanh ubrzo je zamislio neku vrstu angažiranog budizma koji bi mogao izravno odgovoriti na potrebe društva. Bio je istaknuti učitelj i društveni aktivist u svojoj domovini prije nego što se našao u progonstvu zbog pozivanja na mir.

Kad je rat došao u Vijetnam, redovnici i redovnice bili su suočeni s pitanjem hoće li se pridržavati kontemplativnog života i ostati meditirati u samostanima ili pomoći onima oko sebe koji pate pod bombardiranjem i ratnim previranjima. Thich Nhat Hanh bio je jedan od onih koji su odabrali oboje, te je na taj način osnovao pokret angažiranog budizma, skovao termin u svojoj knjizi Vijetnam: Lotus u moru vatre. Njegov je život od tada posvećen radu unutarnje transformacije za dobrobit pojedinaca i društva.

Početkom 1960-ih Thich Nhat Hanh osnovao je Školu za mlade i društvenu službu, humanitarnu organizaciju od 10 000 volontera koja se temelji na budističkim načelima nenasilja i suosjećajnog djelovanja.

Kao znanstvenik, učitelj i angažirani aktivist 1960-ih, Thich Nhat Hanh je također osnovao budističko sveučilište Van Hanh u Saigonu, izdavačku kuću La Boi i utjecajni časopis mirovnih aktivista.

Godine 1966. uspostavio je Red međubića, novi red temeljen na tradicionalnim budističkim Bodhisattva pravilima.

Dana 1. svibnja 1966. u hramu Tu Hieu, Thich Nhat Hanh je primio ”prijenos svjetiljke” od majstora Chan Thata.

Prognan iz svog rodnog Vijetnama gotovo četiri desetljeća, Thich Nhat Hanh bio je pionir koji je donio budizam i svjesnost na Zapad, te uspostavio angažiranu budističku zajednicu za 21. stoljeće.

Blag, skroman redovnik, ”apostol mira i nenasilja”, kako ga je nazvao dr. Martin Luther King, Jr. nominiravši ga za Nobelovu nagradu za mir 1967, godine 1961. otputovao je u Sjedinjene Države kako bi predavao komparativnu religiju na Sveučilištu Princeton, a sljedeće godine nastavio predavati i istraživati ​​budizam na Sveučilištu Columbia

Nekoliko godina potom otputovao je još jednom u SAD i Europu kako bi se založio za mir i pozvao na prekid neprijateljstava u Vijetnamu. Tijekom ovog putovanja 1966. prvi put je upoznao dr. Martina Luthera Kinga, Jr., Kao rezultat ove misije, Sjeverni i Južni Vijetnam su mu uskratili pravo da se vrati u Vijetnam, i otpočeo je dugo izgnanstvo od 39 godina.

Thich Nhat Hanh je nastavio naveliko putovati, šireći poruku mira i bratstva, lobirajući kod zapadnih čelnika da okončaju Vijetnamski rat i predvodeći budističku delegaciju na mirovne pregovore u Parizu 1969. godine. Također je nastavio podučavati, predavati i pisati o umijeću svjesnosti i ”živog mira”.

Početkom 1970-ih bio je predavač i istraživač budizma na Sveučilištu Sorbonne u Parizu. Godine 1975. osnovao je zajednicu Sweet Potato u blizini Pariza, a 1982. preselio se na jugozapad Francuske u mjesto koje će uskoro biti poznato kao “Selo šljiva” (Plum Village).

Pod duhovnim vodstvom Thich Nhat Hanha Plum Village je izrastao iz male seoske farme u sada najveći i najaktivniji budistički samostan na Zapadu, s preko 200 redovnika i preko 10 000 posjetitelja svake godine koji dolaze iz cijelog svijeta kako bi naučili ”umijeće svjesnog življenja”.

Plum Village dočekuje ljude svih dobnih skupina, porijekla i vjera na duhovnim vježbama gdje mogu naučiti prakse kao što su meditacija hodanja, sjedeća meditacija, meditacija jela, potpuno opuštanje, radna meditacija i zaustavljanje, osmijeh i svjesno disanje. Sve su to drevne budističke prakse, čiju je bit Thich Nhat Hanh destilirao i razvio kako bi se lako i snažno primjenjivao na izazove i poteškoće našeg vremena.

U posljednjih dvadeset godina više od 100.000 ljudi se obvezalo slijediti modernizirani kodeks univerzalne globalne etike Thich Nhat Hanha u svom svakodnevnom životu, poznat kao “Pet treninga svjesnosti”.

U novije vrijeme, Thich Nhat Hanh osnovao je web stranicu Wake Up, svjetski pokret tisuća mladih koji obučavaju prakse svjesnog življenja, a pokrenuo je i međunarodni program Wake Up Schools koji obučava učitelje da podučavaju svjesnost u školama u Europi, Americi i Aziji.

Thich Nhat Hanh je također bio umjetnik, a njegova jedinstvena i popularna djela kaligrafije – kratke fraze i riječi koje bilježe bit njegovih učenja svjesnosti – od 2010. godine izlažu se u Hong Kongu, Tajvanu, Kanadi, Njemačkoj, Francuskoj i New Yorku.

U posljednjem desetljeću Thich Nhat Hanh otvorio je samostane u Kaliforniji, New Yorku, Vijetnamu, Parizu, Hong Kongu, Tajlandu, Mississippiju i Australiji te prvi europski Institut primijenjenog budizma u Njemačkoj.

Na Zapadu je odigrao ključnu ulogu u uvođenju svjesnosti i stvorio zajednice svjesnosti diljem svijeta. Njegova su učenja utjecala na političare, poslovne vođe, aktiviste, učitelje i brojne druge.

Posljednjih godina Thich Nhat Hanh vodio je događaje za članove američkog Kongresa i za parlamentarce u Velikoj Britaniji, Irskoj, Indiji i Tajlandu. Obraćao se Svjetskom parlamentu religija u Melbourneu i UNESCO-u u Parizu, pozivajući na konkretne korake za preokretanje ciklusa nasilja, rata i globalnog zatopljenja.

Dana 11. studenog 2014., mjesec dana nakon svog 88. rođendana i nakon nekoliko mjeseci brzog opadanja zdravlja, Thich Nhat Hanh je doživio težak moždani udar. No, nastavio je nuditi Dharmu i bio nadahnuće kroz svoju mirnu, spokojnu i hrabru prisutnost.

Posljednje godine Thich Nhat Hanh proveo je u svojemu rodnom Vijetnamu, u hramu Từ Hiếu gdje je zaređen kada mu je bilo šesnaest godina i gdje je želio napustiti svoje tijelo povezan pradjedovskom strujom mudrosti i suosjećanja. (J. B.)

 

Objavljeno u: U dijalogu
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva