Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Sjednica biskupa Đakovačko-osječke metropolije i susret s episkopom Jovanom (Foto: Požeška biskupija)

Zaustaviti učestala protuhrvatska i protusrpska verbalna očitovanjia

Autor: D. P. / 31. 01. 2023.

Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine održana je u utorak 31. siječnja 2023. u Biskupskom domu u Požegi. Na drugom dijelu sudjelovao je i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk. Tom prigodom sudionici su dali priopćenje za javnost koje donosimo u cijelosti.

  1. Mi biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, okupljeni 31. siječnja 2023. godine u Biskupskom domu u Požegi, razmatrali smo stanje iseljavanja iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije u Republici Hrvatskoj te iz Srijemske biskupije u Republici Srbiji i njegove posljedice.

Svjesni da Crkva nije u mogućnosti zaustaviti procese gospodarske i druge socijalne naravi, utvrdili smo da u skladu sa svojim evanđeoskim poslanjem trebamo obiteljima i mladima pomagati da prepoznaju svoje dostojanstvo u cjelovitosti svoga poziva, koji nije svediv na materijalno pitanje.

Istovremeno nam je s velikim razumijevanjem pratiti vjernike iseljenike i veliku pozornost posvetiti starijim osobama čiji se broj kod nas povećao a koje ostaju same. Pastoralni djelatnici u našim mjesnim Crkvama u suradnji sa socijalnim radnicima, uz materijalnu pomoć, pozvani su zauzeto nastojati pružati starijim osobama i utjehu vjere te ih snažnije povezivati sa župnom zajednicom kojoj pripadaju. Pored toga, potrebno je da na čelu sa župnicima prate iseljene obitelji u inozemstvu i pomažu njihovo uključivanje u hrvatsku inozemnu pastvu, primaju ih s radošću kad pohađaju članove svoje obitelji i rodbine u mjestima iz kojih su potekli, kad se ondje žele vjenčati, krstiti djecu ili slaviti druge svete sakramente.

Naime, iskazivanjem dobrodošlice i svjedočenjem osjećaja vjerničke blizine omogućujemo iseljenicima da osjete kako domovina nije tek zemljopisni pojam, nego zajedništvo koje se očituje u uzajamnom prihvaćanju i poštovanju te življenju vrijednosti koje potvrđuju njihov identitet. To je ujedno i način na koji ih nenametljivo pozivamo da razmisle o svom povratku u domovinu.

  1. U odjeku nedavno završene Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, susreli smo se u drugom dijelu skupštine s pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom, čiji pravoslavni vjernici žive zajedno s katoličkim vjernicima, većim dijelom na području Požeške biskupije, a u određenom broju i u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Zajednički smo razmotrili ono što je moguće učiniti za unapređenje naših međusobnih odnosa, zasjenjenih učestalim negativnim protuhrvatskim i protusrpskim verbalnim očitovanjima, kako na političkoj razini, tako u medijima i u Hrvatskoj i u Srbiji, pokatkad i u crkvenim krugovima.

Pored toga, utvrdili smo da teška ratna stradanja u Ukrajini među ostalim bude i sjećanja na sve što smo proživjeli kod nas u ratu 1991.-1995., unoseći u naše međusobne odnose dodatnu količinu nesigurnosti i nepovjerenja. Navedeno stanje potiče strah u žiteljima Hrvatske i Srbije, napose kod preostalih Hrvata u Srijemskoj biskupiji, pokrećući ih na daljnja iseljavanja.

Radujemo se nastojanju političara iz dviju spomenutih država koji se u novije vrijeme trude oko međusobnog zbližavanja i pronalaženja mogućnosti rješavanja i najtežih pitanja, te pridonesu smanjenju međunacionalnih i međudržavnih napetosti, očitujući spremnost da svim svojim građanima osiguraju pravedni mir i sigurnost u vlastitoj domovini i domu.

Svjesni našega evanđeoskog poslanja, uviđamo kako kao pastiri Katoličke i Pravoslavne Crkve trebamo obnovljenom osjetljivošću izgrađivati međusobno povjerenje i poštovanje, promicati praštanje, pomirenje i zajedništvo.

To je, naime, poslanje koje nam je povjerio zajednički Gospodin Isus Krist, te smo pozvani vjernicima i drugim građanima naših zajednica biti primjer i ohrabrenje u jednakim nastojanjima. Zadaća je to koju smo zajedno s drugim biskupima u Republici Hrvatskoj javno preuzeli i na koju smo početkom 2022. godine pozvali sve vjernike u dokumentu “Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko djelovanje”.

✠ Đuro Hranić
đakovačko-osječki nadbiskup metropolit

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

✠ Đuro Gašparović
srijemski biskup

✠ Fabijan Svalina
srijemski biskup koadjutor

✠ Marin Srakić
đakovačko-osječki nadbiskup metropolit u miru

✠ Ivan Ćurić
đakovačko-osječki pomoćni biskup

(Požeška biskupija / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva