Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Sjednica biskupa Đakovačko-osječke metropolije i susret s episkopom Jovanom (Foto: Požeška biskupija)

Zaustaviti učestala protuhrvatska i protusrpska verbalna očitovanjia

Autor: D. P. / 31. 01. 2023.

Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine održana je u utorak 31. siječnja 2023. u Biskupskom domu u Požegi. Na drugom dijelu sudjelovao je i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk. Tom prigodom sudionici su dali priopćenje za javnost koje donosimo u cijelosti.

  1. Mi biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, okupljeni 31. siječnja 2023. godine u Biskupskom domu u Požegi, razmatrali smo stanje iseljavanja iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije u Republici Hrvatskoj te iz Srijemske biskupije u Republici Srbiji i njegove posljedice.

Svjesni da Crkva nije u mogućnosti zaustaviti procese gospodarske i druge socijalne naravi, utvrdili smo da u skladu sa svojim evanđeoskim poslanjem trebamo obiteljima i mladima pomagati da prepoznaju svoje dostojanstvo u cjelovitosti svoga poziva, koji nije svediv na materijalno pitanje.

Istovremeno nam je s velikim razumijevanjem pratiti vjernike iseljenike i veliku pozornost posvetiti starijim osobama čiji se broj kod nas povećao a koje ostaju same. Pastoralni djelatnici u našim mjesnim Crkvama u suradnji sa socijalnim radnicima, uz materijalnu pomoć, pozvani su zauzeto nastojati pružati starijim osobama i utjehu vjere te ih snažnije povezivati sa župnom zajednicom kojoj pripadaju. Pored toga, potrebno je da na čelu sa župnicima prate iseljene obitelji u inozemstvu i pomažu njihovo uključivanje u hrvatsku inozemnu pastvu, primaju ih s radošću kad pohađaju članove svoje obitelji i rodbine u mjestima iz kojih su potekli, kad se ondje žele vjenčati, krstiti djecu ili slaviti druge svete sakramente.

Naime, iskazivanjem dobrodošlice i svjedočenjem osjećaja vjerničke blizine omogućujemo iseljenicima da osjete kako domovina nije tek zemljopisni pojam, nego zajedništvo koje se očituje u uzajamnom prihvaćanju i poštovanju te življenju vrijednosti koje potvrđuju njihov identitet. To je ujedno i način na koji ih nenametljivo pozivamo da razmisle o svom povratku u domovinu.

  1. U odjeku nedavno završene Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, susreli smo se u drugom dijelu skupštine s pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom, čiji pravoslavni vjernici žive zajedno s katoličkim vjernicima, većim dijelom na području Požeške biskupije, a u određenom broju i u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Zajednički smo razmotrili ono što je moguće učiniti za unapređenje naših međusobnih odnosa, zasjenjenih učestalim negativnim protuhrvatskim i protusrpskim verbalnim očitovanjima, kako na političkoj razini, tako u medijima i u Hrvatskoj i u Srbiji, pokatkad i u crkvenim krugovima.

Pored toga, utvrdili smo da teška ratna stradanja u Ukrajini među ostalim bude i sjećanja na sve što smo proživjeli kod nas u ratu 1991.-1995., unoseći u naše međusobne odnose dodatnu količinu nesigurnosti i nepovjerenja. Navedeno stanje potiče strah u žiteljima Hrvatske i Srbije, napose kod preostalih Hrvata u Srijemskoj biskupiji, pokrećući ih na daljnja iseljavanja.

Radujemo se nastojanju političara iz dviju spomenutih država koji se u novije vrijeme trude oko međusobnog zbližavanja i pronalaženja mogućnosti rješavanja i najtežih pitanja, te pridonesu smanjenju međunacionalnih i međudržavnih napetosti, očitujući spremnost da svim svojim građanima osiguraju pravedni mir i sigurnost u vlastitoj domovini i domu.

Svjesni našega evanđeoskog poslanja, uviđamo kako kao pastiri Katoličke i Pravoslavne Crkve trebamo obnovljenom osjetljivošću izgrađivati međusobno povjerenje i poštovanje, promicati praštanje, pomirenje i zajedništvo.

To je, naime, poslanje koje nam je povjerio zajednički Gospodin Isus Krist, te smo pozvani vjernicima i drugim građanima naših zajednica biti primjer i ohrabrenje u jednakim nastojanjima. Zadaća je to koju smo zajedno s drugim biskupima u Republici Hrvatskoj javno preuzeli i na koju smo početkom 2022. godine pozvali sve vjernike u dokumentu “Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko djelovanje”.

✠ Đuro Hranić
đakovačko-osječki nadbiskup metropolit

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

✠ Đuro Gašparović
srijemski biskup

✠ Fabijan Svalina
srijemski biskup koadjutor

✠ Marin Srakić
đakovačko-osječki nadbiskup metropolit u miru

✠ Ivan Ćurić
đakovačko-osječki pomoćni biskup

(Požeška biskupija / IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva