Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava

Zajednički poziv na preispitivanje odluke o nevaljanosti anglikanskih ređenja

Autor: Ekumena

Skupina katoličkih i anglikanskih teologa javno je pozvala Svetu Stolicu da pregleda i poništi papinski dokument iz 1896. godine, koji je anglikanska ređenja proglasio ”apsolutno ništavnim i potpuno nevažećim”.

”Ondje u čemu smo se nekada razilazili, sada hodamo zajedno u prijateljstvu i ljubavi”, istaknuli su članovi Malines Conversations Group, nakon što su zajedno iščitavali povijest ekumenskih sporazuma između Katoličke Crkve i Anglikanske Crkve, a naročito pregledavajući primjere suradnje i geste priznanja.

”Presuda koju je izrekao papa Lav XIII. u apostolskom pismu Apostolicae Curae iz 1896. godine, nije u skladu sa stvarnošću u koju nas je Duh sada uveo”, smatraju članovi ove skupine neformalnog katoličko-anglikanskog dijaloga započetog 2013. godine.

Članovi skupine, koji nisu imenovani predstavljati svoje crkve, ali obavještavaju svoje ekumenske urede o svojim studijama i raspravama, predstavili su svoj dokument 15. prosinca na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog u Rimu. Dokument od 27 stranica nosi naslov ”Sorores in Spe – sestre u nadi uskrsnuća: svjež odgovor na osudu anglikanskih ređenja”.

Biskup Brian Farrell, tajnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, rekao je – iako njegovo Vijeće nema nikakvo pokroviteljstvo nad dijalogom ove skupine – da je ”osobno vrlo sretan” time što se pitanje anglikanskih ređenja ”preispituje u potpuno drugačijem ekumenskom kontekstu danas, kada je toliko toga postignuto u anglikansko-katoličkim odnosima. S katoličkog motrišta, pitanje je pronalaženja teološkog i kanonskog jezika koji bi bolje odražavao ono što radimo u praksi, a to je priznanje istinske službe u drugim crkvama”, rekao je za Catholic News Service i dodao: ”Kao što uči Drugi vatikanski sabor, Duh Sveti doista djeluje kroz njih na spasenje njihovih članova”.

Kontekst za Sorores in Spe čini teološka i praktična razlika u katoličko-anglikanskim odnosima tijekom posljednjih 125 godina, a posebno otkako su papa Pavao VI. i anglikanski nadbiskup Michael Ramsey 1967. godine uspostavili formalni anglikansko-rimokatolički teološki dijalog.

”Napredak u proteklih 50 godina takav je da više nije neobično da naša najdublja međusobna prijateljstva, naši duhovni upravitelji, naši pouzdani vjernici i molitveni partneri i teološki sugovornici bez poteškoća zaobilaze anglikansko-rimokatoličke podjele”, rekla je vlč. Sarah Coakley, anglikanska teologinja.

U razgovorima formalnog teološkog dijaloga o službi i ređenju, stalno se postavlja pitanje ređenja žena za svećenike i biskupe u većini crkava anglikanske zajednice.

Katolička Crkva inzistirala je na tome da nema ređenja ​​žena za svećenike, budući da je Isus odabrao samo muškarce za svoje apostole. Ali oni koji su sastavili nacrt Sorores in Spe inzistiraju na tome da se argumenti za ili protiv ređenja žena razlikuju od argumenata koje je koristio papa Lav XIII. ”Činjenica da se žene u većini anglikanskih provincija sada mogu zarediti, sama po sebi ne znači da se Papina osuda iz 1896. mora primijeniti na sadašnju situaciju”, napisali su.

Predstavljajući dokument 15. prosinca, sestra Gemma Simmonds, članica Isusove Kongregacije, rekla je prisutnima da je jedan od ciljeva sinodalnog procesa Katoličke Crkve ”prevladati toksični klerikalizam i mizoginiju” u svojim redovima.

Zaređene žene i one koje to žele postati zajedno su zavapile: ”Čeznemo za tim da se naše crkve jednom uzmognu zagrliti kao sestre u Kristu”. (E. Š.)

 

Objavljeno u: Anglikanci, Pravednost, Svijet
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva