Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Zajednica sv. Egidija i Mama Shamsa dobitnici nagrade Zayed za ljudsko bratstvo

Autor: D. P.

Ovogodišnji dobitnici nagrade Zayed za ljudsko bratstvo su Zajednica svetog Egidija s uredima u 73 zemlje i kenijska mirotvorka koja spašava mlade od nasilja i zločina Shamsa Abubakar Fadhil izvijestio je 31. siječnja Alessandro Di Bussolo za Vatican News.

To je četvrto izdanje priznanja kojim se nagrađuju doprinosi pojedinaca i organizacija napretku čovječanstva i mirnom suživotu te promicanje Dokumenta o ljudskom bratstvu koji su 4. veljače 2019. potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara.

Dobitnicima će nagrada biti uručena u subotu 4. veljače, na Međunarodni dan ljudskog bratstva i četvrtu godišnjicu potpisivanja povijesnog dokumenta u Abu Dhabiju. Izjava komisije glede nagrade glasi: ”Izabrana su dva dobitnika za njihov doprinos izgradnji mirnijeg i suosjećajnijeg svijeta kroz unapređenje vrednota ljudskog bratstva i nadahnjujući primjer promicanja mirnog suživota.” Nagrada, sa sjedištem u Abu Dhabiju, neovisna je, a započela je u spomen na osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, Zayeda bin Sultana Al Nahayana.

Misija Zajednice sv. Egidija za mir i ljudska prava

Zajednica sv. Egidija, laički pokret kršćanskog nadahnuća sa sjedištem u Rimu, koji se od osnutka bavi humanitarnim djelima, s predstavništvima u 73 zemlje Europe, Afrike, SAD-a i Azije, nagrađena je, stoji u priznanju, ”za doprinos uspjehu mirovnih pregovora i rješavanju sukoba kroz religijsku diplomaciju i međukulturalni dijalog, promicanje mira u različitim dijelovima svijeta, od Gvatemale do Mozambika”. Njezini članovi također pružaju usluge solidarnosti lokalnim zajednicama u različitim dijelovima svijeta. ”Posebno su ustrajni u pomaganju izbjeglicama i podupiranju njihove integracije u društva onih koji ih primaju, kroz inicijativu ‘Humanitarni koridori’, koja pruža potporu i najsiromašnijim zajednicama u svijetu.”  Predsjednik zajednice Marco Impagliazzo rekao je da je ”velika čast za Zajednicu sv. Egidija dobiti ovu nagradu koja predstavlja snažno ohrabrenje da i dalje nastavimo zalagati se za bratstvo, mir i služenje najsiromašnijima u svijetu”.

Mama Shamsa i njezina predanost mladim Kenijcima

Aktivistica zajednice i graditeljica mira u Keniji, Shamsa Abubakar Fadhil, poznata kao Mama Shamsa, nagrađena je ”za pomoć mladima u Keniji i spašavanje od nasilja, kriminala i ekstremizma, pružajući im savjete, pomoć i formaciju”. Gospođa Abubakar Fadhil vodila je velike kampanje u Keniji i diljem Afrike ”za podizanje javne svijesti o nasilju nad ženama i osnaživanju žena i mladih”.

Dobitnici od 2020. do 2022. godine

U prvom izdanju Nagrade Zayed za ljudsko bratstvo, 2020. godine, počasna priznanja dodijeljena su papi Franji i velikom imamu Al-Azhara Ahmedu Al-Tayebu. Godine 2021. laureati su bili glavni tajnik UN-a António Guterres i antiekstremistička aktivistica Latifa Ibn Ziaten. Prošle godine dobitnici su bili kralj Jordana Abdullah II bin Al Hussein, njegova supruga kraljica Rania Al Abdullah te haićanska humanitarna organizacija Fokal (VN / IKA ( D. P.).

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva