Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava
Delegacija SPC-a sa štićenicima centra Stančić u Dugom selu kod Zagreba

Zagrebačka pravoslavna parohija će pomoći ukrajinskim izbjeglicama sa dodatnim potrebama

Autor: Petar Kozakijević / 25. 04. 2022.

Na Vaskršnji ponedjeljak, 25. aprila, u centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu, sa blagoslovom patrijarha Porfirija, Svetu liturgiju služili su sveštenik Bogoljub Ostojić i đakon Aleksandar Lukić. Bogosluženju je prisustvovao i Episkop hvostanski Justin, vikar Patrijarha srpskog. U tom centru u kom se nalazi više stotina štićenika trenutno je smješteno 20 osoba sa invaliditetom izbjeglih iz Ukrajine.

Po završetku Svete liturgije vladika se obratio Ukrajincima na ruskom jeziku, čestitao im Vaskrs i prenio pozdrave i blagoslove Njegove Svetosti patrijarha. Episkop Justin je izbjeglicama pružio riječi utjehe, podrške i ohrabrenja.

Zajedničarenje je nastavljeno za prazničnom trpezom. Sa direktorkom ustanove Sanjom Grbavac razmatrani su načini, ali i dogovoreni konkretni koraci kojima će Eparhija zagrebačko-ljubljanska i Crkvena opština Zagreb pomoći osobama sa invaliditetom iz Ukrajine smještenim u Dugom Selu. (Mitropolija zagrebačko ljubljanska).

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva