Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 03. 07. 2022.
Prijava
Delegacija SPC-a sa štićenicima centra Stančić u Dugom selu kod Zagreba

Zagrebačka pravoslavna parohija će pomoći ukrajinskim izbjeglicama sa dodatnim potrebama

Autor: Petar Kozakijević / 25. 04. 2022.

Na Vaskršnji ponedjeljak, 25. aprila, u centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu, sa blagoslovom patrijarha Porfirija, Svetu liturgiju služili su sveštenik Bogoljub Ostojić i đakon Aleksandar Lukić. Bogosluženju je prisustvovao i Episkop hvostanski Justin, vikar Patrijarha srpskog. U tom centru u kom se nalazi više stotina štićenika trenutno je smješteno 20 osoba sa invaliditetom izbjeglih iz Ukrajine.

Po završetku Svete liturgije vladika se obratio Ukrajincima na ruskom jeziku, čestitao im Vaskrs i prenio pozdrave i blagoslove Njegove Svetosti patrijarha. Episkop Justin je izbjeglicama pružio riječi utjehe, podrške i ohrabrenja.

Zajedničarenje je nastavljeno za prazničnom trpezom. Sa direktorkom ustanove Sanjom Grbavac razmatrani su načini, ali i dogovoreni konkretni koraci kojima će Eparhija zagrebačko-ljubljanska i Crkvena opština Zagreb pomoći osobama sa invaliditetom iz Ukrajine smještenim u Dugom Selu. (Mitropolija zagrebačko ljubljanska).

Uvodnik

  • Duh Sveti nas potiče na promjenu i da potičemo promjene
    ”Pođimo u školu Duha Svetoga” – riječi su koje je papa Franjo izgovorio na misi održanoj na svetkovini Duhova u bazilici sv. Petra u Rimu. Riječi su to koje svi kršćani i ljudi dobre volje mogu čuti kao poziv kakav obnavlja želju da se odazovemo, da trajno iznova krećemo u školu. Stvarnost suvremenoga svijeta obilježena […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva