Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Delegacija SPC-a sa štićenicima centra Stančić u Dugom selu kod Zagreba

Zagrebačka pravoslavna parohija će pomoći ukrajinskim izbjeglicama sa dodatnim potrebama

Autor: Petar Kozakijević / 25. 04. 2022.

Na Vaskršnji ponedjeljak, 25. aprila, u centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu, sa blagoslovom patrijarha Porfirija, Svetu liturgiju služili su sveštenik Bogoljub Ostojić i đakon Aleksandar Lukić. Bogosluženju je prisustvovao i Episkop hvostanski Justin, vikar Patrijarha srpskog. U tom centru u kom se nalazi više stotina štićenika trenutno je smješteno 20 osoba sa invaliditetom izbjeglih iz Ukrajine.

Po završetku Svete liturgije vladika se obratio Ukrajincima na ruskom jeziku, čestitao im Vaskrs i prenio pozdrave i blagoslove Njegove Svetosti patrijarha. Episkop Justin je izbjeglicama pružio riječi utjehe, podrške i ohrabrenja.

Zajedničarenje je nastavljeno za prazničnom trpezom. Sa direktorkom ustanove Sanjom Grbavac razmatrani su načini, ali i dogovoreni konkretni koraci kojima će Eparhija zagrebačko-ljubljanska i Crkvena opština Zagreb pomoći osobama sa invaliditetom iz Ukrajine smještenim u Dugom Selu. (Mitropolija zagrebačko ljubljanska).

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva