Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
O. Kleopa Stefanović i fra Tonio Vučemilović u franjevačkom samostanu u Vukovaru (Foto: Vukovarski franjevci)

Vukovarci se radovali vidjevši zajedno pravoslavnog sveštenika i braću franjevce

Autor: D. P. / 27. 06. 2024.

Gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Tonio Vučemilović ugostio je u utorak 25. lipnja arhimandrita dr. o. Kleopu Stefanovića, profesora Bogoslovije i igumana Svetovavedenskog manastira u Srijemskim Karlovcima.

Susretu je nazočio i najmlađi član franjevačkog bratstva fra Marijan Ligenza. Franjevci su s o. Kleopom razgovarali o današnjoj situaciji kod redovništva i monaštva u Katoličkoj i Pravoslavnoj Crkvi.

O.Kleopa je prilikom obilaska obnovljene crkve sv. Filipa i Jakova apostola upoznat s njezinom poviješću, stradanjem tijekom Domovinskog rata kao i obnovom koja je trajala godinama. Nakon obilaska crkve, posjetio je i Franjevački muzej, gdje je pobliže upoznao vrijednu kulturnu baštinu samostana i kako su je spašavali franjevci. Iznimno mu je bilo drago vidjeti obnovljenu knjižnicu samostana za čije je spašavanje najzaslužniji fra Marko Kurolt, koji je u ratnim godinama djelovao u franjevačkom samostanu u Zemunu, a o. Kleopa poznavao ga je osobno od djetinjstva.

O.Kleopa je u dvorištu samostana pohodio mjesto Spomena na sve poginule i nestale u Domovinskom ratu te zajedno s braćom franjevcima uputio molitvu za nevine žrtve rata, svih vjera i nacionalnosti. Potom su prošetali središnjim ulicama grada Vukovara. Posjetili su crkvu sv. Roka gdje se održava trajno euharistijsko klanjanje i zadržali se u molitvi.

U zajedničkoj šetnji ulicama grada Vukovar prilikom obilaska primijećeno je oduševljenje mnogih prolaznika vidjevši zajedno pravoslavnog svećenika i braću franjevce.

U srijedu, 26. lipnja u jutarnjim satima o. Kleopa služio je liturgiju u pravoslavnoj crkvi Sv. Nikolaja u Vukovaru povodom 21. obljetnice mature na Bogosloviji u Srijemskim Karlovcima. (IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva