Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Volonteri JRS-a na tranzitnom puntu u Rijeci (Foto: JRS)

Volonteri Isusovačke službe za izbjeglice na tranzitnom punktu u Rijeci traže pomoć

Autor: D. P. / 19. 07. 2023.

Tijekom ljetne pauze, Isusovačka služba za izbjeglice pozvala je svoje volontere da im se pridruže i na Tranzitnom punktu u Rijeci gdje JRS djelatnici u suradnji s Caritasom Riječke nadbiskupije pomažu u zbrinjavanju osoba u pokretu od listopada prošle godine.

Isusovačka služba za izbjeglice već dugi niz godina surađuje sa svojim volonterima koji zajedno čine jedan praktični tim. Volonteri su poput produžene ruke JRS- a te svojim zalaganjem i sudjelovanjem u različitim aktivnostima pomažu u integraciji i prihvaćanju izbjeglica u društvo. Svojim nesebičnim davanjem, pomažu djelatnicima ispunjavati JRS misiju, a to je pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i svih prisilno raseljenih osoba.

Potreba za volonterima je velika te su i ovoga puta, volonteri JRS-a pokazali svoj brzi odaziv i veliko srce. Ovim putem, prenosimo dojmove i iskustva jedne od JRS volonterki, Patricije Nekić koja je provela pet dana na tranzitnom punktu u Rijeci s djelatnicima Caritasa i migrantima:

“Kao volonterka, započela sam svoje putovanje u JRS timu prije nešto više od godinu dana kada sam krenula s pružanjem pomoći pri učenju djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Želja da odem u Rijeku, javila mi se prilikom zajedničke posjete Tranzitnom punktu u Rijeci povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica.

Zahvaljujući JRS-u, imala sam priliku iz prve ruke svjedočiti radu s migrantima što mi je dalo drugačiji pogled na život. Ljudi u pokretu s kojima sam se susrela većinom su mlade osobe u potrazi za boljim životom. Odlazak u Rijeku i volontiranje na Punktu je za mene životna lekcija te smatram kako me navedeno obogatilo na razne načine.

Tijekom volontiranja, svjedočila sam raznim situacijama, dobrim i lošim, sretnim i tužnim, ali ustrajnost i odlučnost, empatija, razumijevanje i topla riječ volontera koji su u direktnoj komunikaciji s migrantima, je nešto što će mi ostati najviše u pamćenju. Sada sam zahvalnija, skromnija i sretnija za sve što imam te osjećam još veću želju raditi na antidiskriminaciji, integraciji i zagovaranju prava izbjeglica.”

Ovim putem, tim Isusovačke službe za izbjeglice poziva sve one koji bi željeli svjedočiti i pridonositi njihovom radu, da se jave za volontiranje na mail: info@jrs.hr.

“Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.” (Matej, 11:28-30)

(JRS / VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva