Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Volonteri JRS-a na tranzitnom puntu u Rijeci (Foto: JRS)

Volonteri Isusovačke službe za izbjeglice na tranzitnom punktu u Rijeci traže pomoć

Autor: D. P. / 19. 07. 2023.

Tijekom ljetne pauze, Isusovačka služba za izbjeglice pozvala je svoje volontere da im se pridruže i na Tranzitnom punktu u Rijeci gdje JRS djelatnici u suradnji s Caritasom Riječke nadbiskupije pomažu u zbrinjavanju osoba u pokretu od listopada prošle godine.

Isusovačka služba za izbjeglice već dugi niz godina surađuje sa svojim volonterima koji zajedno čine jedan praktični tim. Volonteri su poput produžene ruke JRS- a te svojim zalaganjem i sudjelovanjem u različitim aktivnostima pomažu u integraciji i prihvaćanju izbjeglica u društvo. Svojim nesebičnim davanjem, pomažu djelatnicima ispunjavati JRS misiju, a to je pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i svih prisilno raseljenih osoba.

Potreba za volonterima je velika te su i ovoga puta, volonteri JRS-a pokazali svoj brzi odaziv i veliko srce. Ovim putem, prenosimo dojmove i iskustva jedne od JRS volonterki, Patricije Nekić koja je provela pet dana na tranzitnom punktu u Rijeci s djelatnicima Caritasa i migrantima:

“Kao volonterka, započela sam svoje putovanje u JRS timu prije nešto više od godinu dana kada sam krenula s pružanjem pomoći pri učenju djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Želja da odem u Rijeku, javila mi se prilikom zajedničke posjete Tranzitnom punktu u Rijeci povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica.

Zahvaljujući JRS-u, imala sam priliku iz prve ruke svjedočiti radu s migrantima što mi je dalo drugačiji pogled na život. Ljudi u pokretu s kojima sam se susrela većinom su mlade osobe u potrazi za boljim životom. Odlazak u Rijeku i volontiranje na Punktu je za mene životna lekcija te smatram kako me navedeno obogatilo na razne načine.

Tijekom volontiranja, svjedočila sam raznim situacijama, dobrim i lošim, sretnim i tužnim, ali ustrajnost i odlučnost, empatija, razumijevanje i topla riječ volontera koji su u direktnoj komunikaciji s migrantima, je nešto što će mi ostati najviše u pamćenju. Sada sam zahvalnija, skromnija i sretnija za sve što imam te osjećam još veću želju raditi na antidiskriminaciji, integraciji i zagovaranju prava izbjeglica.”

Ovim putem, tim Isusovačke službe za izbjeglice poziva sve one koji bi željeli svjedočiti i pridonositi njihovom radu, da se jave za volontiranje na mail: info@jrs.hr.

“Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.” (Matej, 11:28-30)

(JRS / VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva