Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Sudionici radionice u okviru znanstveno-istraživačkog projekta RELIGOBRAZ (Foto: IKA)

Vjerske zajednice u Hrvatskoj: Želimo unijeti novost u govor o drugima na satu vjeronauka

Autor: D. P. / 05. 07. 2023.

Na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je u utorak 4. srpnja istraživačka radionica u okviru znanstveno-istraživačkog projekta RELIGOBRAZ koji se provodi pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost. Projekt istražuje doprinos religijskog obrazovanja suživotu u multikulturalnom društvu u Republici Hrvatskoj. Na radionici su sudjelovali članovi projektnog tima RELIGOBRAZ

pod vodstvom voditeljice projekta prof. dr. sc. Ružice Razum, vjeroučitelji mentori iz osnovnih i iz srednjih škola te predstavnici vjerskih zajednica: Luciano Moše Prelević, glavni rabin u Republici Hrvatskoj i vrhovni rabin Crne Gore, iz Srpske pravoslavne crkve o. Petar Kozakiević, predstojnik Katehetskog ureda Jerej Srđan Lukić i vjeroučitelj Miroslav Mišanović, iz Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridska arhiepiskopija o. Kirko Velinski, iz Islamske zajednice zamjenik glavnog imama Mersad Kreštić.

Istraživačka radionica održana je s ciljem izrade osobnih religijskih karata pojedine vjerske zajednice, a u svrhu promicanja kvalitetnijeg ekumenskog i međureligijskog dijaloga kao bitnoga dijela suvremenoga odgoja i obrazovanja. Voditeljica projekta istaknula je kako je ”promicanje međureligijske kulture među učenicima dio opće kulture. Izradom karte želimo dati svoj doprinos na tom području. Govor o drugima želimo temeljiti na perspektivi pojedine zajednice te na taj način dati drugima priliku da se predstave samostalno, kako bi govor pojedine zajednice bio dio govora vjeronaučne nastave. Smatramo važnim omogućiti učenicima stjecanje komunikacijskih vještina za uspješan suživot”.

Radionicom je dogovoren sadržaj religijske karte koji će uključivati osnovni sadržaj vjere, elemente povezanosti različitih zajednica, ali i razlike koje će se predstaviti u dijaloškoj formi i primjerenim katehetsko-komunikacijskim stilom. Bio je to drugi susret s predstavnicima vjerskih zajednica u okviru projekta RELIGOBRAZ, a koji će se nastaviti daljnjom suradnjom na izradi ”osobnih religijskih karata”. (IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva