Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava

Vjerska sloboda se krši u trećini zemalja svijeta

Autor: D. P. / 01. 03. 2024.

Obraćajući se na 55. zasjedanju Vijeća za ljudska prava, u srijedu, 28. veljače, nadbiskup Ettore Balestrero stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi pozvao je na obnavljanje međunarodnih napora u rješavanju globalnih kršenja ljudskih prava, uključujući vjersku slobodu.

Ljudska prava, uključujući i ona protiv slobode misli, savjesti i vjere, nastavljaju se kršiti u alarmantnim razmjerima diljem svijeta, rekao je Balestrero. Istaknuo je da su diskriminacija i progoni vjernika u porastu diljem svijeta.

Naveo je podatke Papinske zaklade ”Pomoć Crkvi u nevolji” koji izvještava da se vjerske slobode krše u gotovo trećini zemalja svijeta, što pogađa oko 4,9 milijardi ljudi.

Nadbiskup Balestrero u obraćanju se požalio da se u nekim zapadnim zemljama vjerska diskriminacija i cenzura provode pod krinkom ”tolerancije i uključivanja”.

”Zakonodavstvo usmjereno na borbu protiv govora mržnje, često je instrumentalizirano za osporavanje prava na slobodu misli, savjesti i vjere, što dovodi do cenzure”, kazao je.

Istaknuo je da u nastojanju za ”učinkovitijom” međunarodnom suradnjom, na koju je pozvao papa Franjo, kako bi se odgovorilo na trenutne izazove u multipolarnom svijetu, ”osobito kako bi se učvrstilo poštivanje najelementarnijih ljudska prava”, u središtu pozornosti treba ostati dostojanstvo svake ljudske osobe, koje je temelj mira, kako je navedeno 1948. u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Kako bi se poboljšala multilateralna diplomacija, rekao je nadbiskup, važno je podupirati vrijednosti koje su ukorijenjene u ljudskom dostojanstvu. To pak zahtijeva ”ponovnu izgradnju zajedničke vizije naše inherentne prirode”.

”Ne možemo odvojiti ono što je dobro od onoga što je istinito i što je duboko ukorijenjeno u našoj ljudskoj prirodi”.

Ljudsko dostojanstvo, kazao je, treba postati vodeće načelo i u razvoju i korištenju umjetne inteligencije.

”Napredak u tom području trebao bi poštivati temeljna ljudska prava i trebao bih služiti, a ne natjecati se s ljudskim potencijalom. Razvoj umjetne inteligencije može se smatrati uspješnim samo ako se ponašamo odgovorno i podržavamo temeljne ljudske vrijednosti”.

Primijetio je da mnogi izazovi s kojima se danas suočavamo proizlaze iz ”nedostatka poštovanja ljudskog dostojanstva i neuspjeha da prepoznamo našu međusobnu povezanost”.

Podsjetio je na pokušaje uvođenja tzv. ”novih prava” koja propituju svetost svakog ljudskog života, a ”nisu uvijek u skladu s onim što je istinski dobro za čovjeka”.

Ta ”nova prava”, rekao je, dovela su do onoga što je papa Franjo nazvao ”ideološkom kolonizacijom” koja potkopava ljudsko dostojanstvo, kao i ljudsko bratstvo, jer stvaraju ”podjele između kultura, društava i država, umjesto da potiču na jedinstvo i mir”.

”Univerzalno bratstvo je bitan uvjet za potpuno ostvarenje ljudskih prava u današnjem svijetu“, zaključio je, ”dok ne uspijemo priznati da smo svi međusobno povezani, svi patimo”. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva