Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Vijeće Europe upozorava na dvostruke standarde u politici azila

Autor: Ekumena

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je na dvostruke standarde u politici azila nakon rata u Ukrajini.

Neke države članice iskoristile su dolazak ukrajinskih izbjeglica kako bi opravdale svoju nezakonitu praksu odbijanja drugih tražitelja azila. To stoji u izvješću o odbijanjima predstavljenom u četvrtak, 7. travnja, u Strasbourgu. Postoji “alarmantan” korak unatrag u zaštiti ljudskih prava na europskim granicama.

Papa Franjo je prije nekoliko dana upozorio na nevolju migranata s Malte i neophodnost “sveobuhvatnih, zajedničkih odgovora” i bolju raspodjelu migranata u Europi. Ne može biti “da se neke zemlje opterećuju cijelim problemom, a druge ostaju ravnodušne”, istaknuo je Papa s obzirom na mediteranski prostor: “Mediteransko područje treba europsku suodgovornost kako bi ponovno postalo poprište solidarnosti, a ne da postaje predstraža tragičnog brodoloma civilizacije”.

Povjerenica za ljudska prava Mijatović objasnila je da je spremnost da se prihvate Ukrajinci u oštroj opreci s kršenjem ljudskih prava koje mnoge europske zemlje već godinama čine prema izbjeglicama i migrantima. U zakonu o azilu ne bi trebalo biti dvostrukih standarda.

Prema izvješću predstavljenom u Bruxellesu, potiskivanje izbjeglica, tražitelja azila i migranata na europskim morskim i kopnenim granicama bez potrebne zaštite ljudskih prava sada je dobro dokumentirano. Ovaj pristup je dijelom službena politika, a u nekim je slučajevima ugrađen i u nacionalno zakonodavstvo. U drugim državama, unatoč poricanjima od strane vlasti, postoje “dosljedni i vjerodostojni dokazi za pushback-ove kao uobičajenu praksu”.

“Općenito, potiskivanje i vraćanje ljudi unatrag te povezana kršenja prava prijete da postanu ‘sustavni element’ u postupanju s izbjeglicama i migrantima u Europi. Prešutna tolerancija drugih država narušava vladavinu prava u Europi i ugrožava zaštitu ljudskih prava svih građana”, upozorila je Mijatović.

Povjerenica za ljudska prava pozvala je države članice da savjesno provode svoje obveze glede poštivanja ljudskih prava i na veću transparentnost u zaštiti granica, uključujući i putem neovisnih promatrača. Također je pozvala vlade da prozovu kršenja prava drugih država. Ujedno zagovara bolju podjelu tereta glede izbjegličkog pitanja.

Mijatović je apelirala na parlamentarce da se suprotstave pushback-ovima, da spriječe donošenje nepravednih zakona i pozovu vlade na odgovornost. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva