Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Vijeće Europe upozorava na dvostruke standarde u politici azila

Autor: Ekumena

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je na dvostruke standarde u politici azila nakon rata u Ukrajini.

Neke države članice iskoristile su dolazak ukrajinskih izbjeglica kako bi opravdale svoju nezakonitu praksu odbijanja drugih tražitelja azila. To stoji u izvješću o odbijanjima predstavljenom u četvrtak, 7. travnja, u Strasbourgu. Postoji “alarmantan” korak unatrag u zaštiti ljudskih prava na europskim granicama.

Papa Franjo je prije nekoliko dana upozorio na nevolju migranata s Malte i neophodnost “sveobuhvatnih, zajedničkih odgovora” i bolju raspodjelu migranata u Europi. Ne može biti “da se neke zemlje opterećuju cijelim problemom, a druge ostaju ravnodušne”, istaknuo je Papa s obzirom na mediteranski prostor: “Mediteransko područje treba europsku suodgovornost kako bi ponovno postalo poprište solidarnosti, a ne da postaje predstraža tragičnog brodoloma civilizacije”.

Povjerenica za ljudska prava Mijatović objasnila je da je spremnost da se prihvate Ukrajinci u oštroj opreci s kršenjem ljudskih prava koje mnoge europske zemlje već godinama čine prema izbjeglicama i migrantima. U zakonu o azilu ne bi trebalo biti dvostrukih standarda.

Prema izvješću predstavljenom u Bruxellesu, potiskivanje izbjeglica, tražitelja azila i migranata na europskim morskim i kopnenim granicama bez potrebne zaštite ljudskih prava sada je dobro dokumentirano. Ovaj pristup je dijelom službena politika, a u nekim je slučajevima ugrađen i u nacionalno zakonodavstvo. U drugim državama, unatoč poricanjima od strane vlasti, postoje “dosljedni i vjerodostojni dokazi za pushback-ove kao uobičajenu praksu”.

“Općenito, potiskivanje i vraćanje ljudi unatrag te povezana kršenja prava prijete da postanu ‘sustavni element’ u postupanju s izbjeglicama i migrantima u Europi. Prešutna tolerancija drugih država narušava vladavinu prava u Europi i ugrožava zaštitu ljudskih prava svih građana”, upozorila je Mijatović.

Povjerenica za ljudska prava pozvala je države članice da savjesno provode svoje obveze glede poštivanja ljudskih prava i na veću transparentnost u zaštiti granica, uključujući i putem neovisnih promatrača. Također je pozvala vlade da prozovu kršenja prava drugih država. Ujedno zagovara bolju podjelu tereta glede izbjegličkog pitanja.

Mijatović je apelirala na parlamentarce da se suprotstave pushback-ovima, da spriječe donošenje nepravednih zakona i pozovu vlade na odgovornost. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva