Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 18. 05. 2024.
Prijava
Orah (Foto: Jadranka Brnčić)

Važnost malih stvari

Autor: Peter Dunov / 13. 04. 2024.

Peter Dunov (Петър Дънов) ili Beinsa Douno (1864-1944) kršćanski mistik, filozof, skladatelj, pjesnik, duhovni učitelj.

***

Općenito, ljudi oba spola imaju težnju za velikim stvarima, tj. svatko, zbog unutarnje slabosti, prezire male stvari.

Dobili ste novčić, pa kažete: ”Ništa ne vrijedi; da je tisuću, deset tisuća, razumio bih, ali jedan novčić – ta nisam prosjak!” Pružaju vam jedan orah: ”Vi me vrijeđate, da mi date nekoliko kilograma, razumio bih, ali što ću s jednim orahom, gospodine? Vi se rugate?”.

Kada težimo velikim stvarima, nastojimo se upoznati i s ljudima na visokim položajima – s kraljevima, premijerima, poglavarima, učenjacima, filozofima; za ljude nižeg društvenog statusa kažemo: ”On je nevažan, neznalica!”.

Svuda oko nas, s jednog kraja našeg života na drugi, možemo vidjeti prezir prema malim stvarima i traženje velikih stvari.

Kada želimo rascijepiti trupac, prvo urezujemo male oštre klinove da bi oni po ulasku otvorili prostor za velike klinove. Ako su klinovi veliki i tupi, kako će se zabiti? Dakle, male stvari otvaraju put velikima.

No, Isus se obraća svojim učenicima i upozorava ih da ne preziru malene, zapravo sve maleno (usp. Mt 18,10).

Budući da smo odgojeni tako, da preziremo malene i slabe, čak i kao kršćani nosimo, ispod ovčje kože, instinkte vučje, i vidimo, kako u određenom trenutku ispod nevine odjeće izlažemo svoje kandže.

No, kada preziremo male uzroke, propuštamo velike posljedice. Mogu reći da su sve naše sadašnje nedaće, zajedničke i osobne, posljedica tog omalovažavanja sitnica iz prošlosti.

Kada Isus kaže da ne preziremo malene, reći ćemo da se to odnosi na djecu. Međutim, ne samo na njih…

Evo jedne indijske priče. Otac dadne svome sinu orah i zamoli ga da ga istraži. Sin slomi orah i pojede ga. ”Što sadrži orah?” – upita ga otac. ”Ništa posebno – nekoliko zrna ugodnog okusa”. Otac opet upita: ”Nisi ništa drugo našao u orahu?”. ”Ništa” – odgovori sin. A otac kaže: ”Sine, velika se moć skriva u ovom orahu. Da ga nisi pojeo, nego da si ga u zemlju zasadio, iz njega bi izraslo veliko drvo. Tada bi vidio veličinu ove male stvari ona je zametak velikih”.

Doista, ne prezirite male stvari, ne težite velikima, naučite prepoznati kakva se snaga skriva u malim stvarima i iskoristite ju: ona će vam pomoći da steknete veliku.

***

Петър Дънов, ”Важностьта на малкитѣ нѣща”, prev. Jadranka Brnčić, https://beinsadouno.bg

Foto: Jadranka Brnčić

 

Objavljeno u: Polazišta, Sophia
Oznake: Peter Dunov, Polazišta, Sophia

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva