Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 03. 07. 2022.
Prijava

Vatikan dodaje QR kod na spomenik migrantima kako bi educirao ljude

Autor: Ekumena / 31. 12. 2021.

Brončana skulptura kanadskog umjetnika Timothyja P. Schmalza posvećena migrantima, ”Angels Unawares” (hrv. Nesvjesni anđeli), koja već dvije godine krasi Trg sv. Petra, neposredno prije Božića dobila je i QR kod, koji posjetiteljima i promatračima omogućuje da doznaju više informacija o njegovom značenju i poruci.

QR kod omogućit će posjetiteljima da pristupe posebnoj web-stranici na različitim jezicima, navodi tako Vatican News nedugo nakon što je papa Franjo još jednom potaknuo ljude u svojoj općoj audijenciji srijedom, 29. prosinca, da se mole za migrante i izbjeglice.

”Migracije su stvarnost pred kojom ne možemo zatvoriti oči. To je skandal čovječanstva”, kazao je papa Franjo.

Kanadski umjetnik, koji je poznat i po svojoj skulpturi ”Isus beskućnik”, načinio je skulpturu 2017. godine nakon razgovora s kanadskim kardinalom Michaelom Czernyjem, podtajnikom Odjela za migrante i izbjeglice Vatikanskog dikasterija za integralni ljudski razvoj.

Na web-stranici je pojašnjeno da skulptura prikazuje ”skupinu migranata i izbjeglica iz različitih kulturnih i rasnih sredina, ali i iz različitih povijesnih razdoblja. Oni stoje zajedno, rame uz rame, zbijeni na splavi. Unutar ove raznolike gomile ljudi, anđeoska krila izlaze iz središta i sugeriraju prisutnost svetog među njima”.

Skulptura je nadahnuta rečenicom iz Poslanice Hebrejima: ”Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!” (Heb 13, 2). (E. Š.)

Objavljeno u: Kultura, Sveta Stolica
Oznake:

Uvodnik

  • Duh Sveti nas potiče na promjenu i da potičemo promjene
    ”Pođimo u školu Duha Svetoga” – riječi su koje je papa Franjo izgovorio na misi održanoj na svetkovini Duhova u bazilici sv. Petra u Rimu. Riječi su to koje svi kršćani i ljudi dobre volje mogu čuti kao poziv kakav obnavlja želju da se odazovemo, da trajno iznova krećemo u školu. Stvarnost suvremenoga svijeta obilježena […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva