Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava

Vatikan dodaje QR kod na spomenik migrantima kako bi educirao ljude

Autor: Ekumena / 31. 12. 2021.

Brončana skulptura kanadskog umjetnika Timothyja P. Schmalza posvećena migrantima, ”Angels Unawares” (hrv. Nesvjesni anđeli), koja već dvije godine krasi Trg sv. Petra, neposredno prije Božića dobila je i QR kod, koji posjetiteljima i promatračima omogućuje da doznaju više informacija o njegovom značenju i poruci.

QR kod omogućit će posjetiteljima da pristupe posebnoj web-stranici na različitim jezicima, navodi tako Vatican News nedugo nakon što je papa Franjo još jednom potaknuo ljude u svojoj općoj audijenciji srijedom, 29. prosinca, da se mole za migrante i izbjeglice.

”Migracije su stvarnost pred kojom ne možemo zatvoriti oči. To je skandal čovječanstva”, kazao je papa Franjo.

Kanadski umjetnik, koji je poznat i po svojoj skulpturi ”Isus beskućnik”, načinio je skulpturu 2017. godine nakon razgovora s kanadskim kardinalom Michaelom Czernyjem, podtajnikom Odjela za migrante i izbjeglice Vatikanskog dikasterija za integralni ljudski razvoj.

Na web-stranici je pojašnjeno da skulptura prikazuje ”skupinu migranata i izbjeglica iz različitih kulturnih i rasnih sredina, ali i iz različitih povijesnih razdoblja. Oni stoje zajedno, rame uz rame, zbijeni na splavi. Unutar ove raznolike gomile ljudi, anđeoska krila izlaze iz središta i sugeriraju prisutnost svetog među njima”.

Skulptura je nadahnuta rečenicom iz Poslanice Hebrejima: ”Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!” (Heb 13, 2). (E. Š.)

Objavljeno u: Kultura, Sveta Stolica
Oznake:

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva