Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Vatikan dodaje QR kod na spomenik migrantima kako bi educirao ljude

Autor: Ekumena

Brončana skulptura kanadskog umjetnika Timothyja P. Schmalza posvećena migrantima, ”Angels Unawares” (hrv. Nesvjesni anđeli), koja već dvije godine krasi Trg sv. Petra, neposredno prije Božića dobila je i QR kod, koji posjetiteljima i promatračima omogućuje da doznaju više informacija o njegovom značenju i poruci.

QR kod omogućit će posjetiteljima da pristupe posebnoj web-stranici na različitim jezicima, navodi tako Vatican News nedugo nakon što je papa Franjo još jednom potaknuo ljude u svojoj općoj audijenciji srijedom, 29. prosinca, da se mole za migrante i izbjeglice.

”Migracije su stvarnost pred kojom ne možemo zatvoriti oči. To je skandal čovječanstva”, kazao je papa Franjo.

Kanadski umjetnik, koji je poznat i po svojoj skulpturi ”Isus beskućnik”, načinio je skulpturu 2017. godine nakon razgovora s kanadskim kardinalom Michaelom Czernyjem, podtajnikom Odjela za migrante i izbjeglice Vatikanskog dikasterija za integralni ljudski razvoj.

Na web-stranici je pojašnjeno da skulptura prikazuje ”skupinu migranata i izbjeglica iz različitih kulturnih i rasnih sredina, ali i iz različitih povijesnih razdoblja. Oni stoje zajedno, rame uz rame, zbijeni na splavi. Unutar ove raznolike gomile ljudi, anđeoska krila izlaze iz središta i sugeriraju prisutnost svetog među njima”.

Skulptura je nadahnuta rečenicom iz Poslanice Hebrejima: ”Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!” (Heb 13, 2). (E. Š.)

Objavljeno u: Kultura, Sveta Stolica
Oznake:

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva