Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Foto: Pixabay

Vapaj mira

Autor: Ekumena / 23. 10. 2022.

U organizaciji Zajednice sv. Egidija u nedjelju 23. listopada otvoren je 36. svjetski susret za mir pod geslom “Vapaj mira”, koji će završiti u utorak 25. listopada u Koloseju molitvom za mir u Ukrajini i svijetu, u kojoj će sudjelovati i papa Franjo, izvještava agencija Kathpress, a prenosi IKA.

Svečano otvorenje susreta bilo je u znaku rata u Ukrajini. Ljudi su se previši navikli na rat kao dio globalizacije, upozorio je između ostaloga utemeljitelj Zajednice sv. Egidija Andrea Riccardi. Istodobno je podsjetio na ulogu religija za mir – “najbolje su kad se zalažu za mir u dijalogu s drugim religijama i sa svijetom”.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella pozvao je na “sveti mir”, poručivši da ne postoji “sveti rat”. Upozorio je na opasnost novih podjela koju donosi rat u Ukrajini, a kojih je već previše u svijetu te zaključio da nikada nije dovoljno inicijativa za promicanje mira.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je religije na otpor, istaknuvši da nikada ne smiju popustiti pravu jačega. Religije se ne smiju koristiti za dominaciju i iskorištavanje drugih. U slučaju rata kao i drugih opasnih društvenih potresa zadaća je religija braniti dostojanstvo osobe, slabijih. Predsjednik Macron u zaključku je pozvao prije svega na “hrabrost za mir”, te je, osvrnuvši se na rat u Ukrajini, poručio da je to moguće i da će taj trenutak doći.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici iz 50 zemalja, među kojima su i predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Matteo Zuppi, generalni tajnik Svjetske muslimanske lige šeik Muhammad bin Abdul Karim Issa, francuski nadrabin Haim Korsia kao i voditelj Ureda za vanjske poslove Moskovskoga patrijarhata metropolit Antonij.

Papa Franjo najavio je u nagovoru vjernicima na kraju molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 23. listopada svoje sudjelovanje na molitvi za mir u Ukrajini i svijetu na kraju susreta 25. listopada u Koloseju i pozvao ih da se u duhu pridruže toj “velikoj molitvi Bogu: molitva je snaga mira. Molimo, nastavimo moliti za Ukrajinu, koja trpi mučeništvo”. (KP / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva