Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava
Spomenik migrantima i izbjeglicama u Vatikanu

Valja promicati prinos izbjeglica i migranata cjelovitom razvoju društava

Autor: Ekumena / 22. 02. 2022.

”Graditi budućnost sa seliocima i izbjeglicama“, naslov je koji je papa Franjo izabrao za svoju godišnju poruku povodom 108. svjetskog dana selilaca i izbjeglica koji će se slaviti u nedjelju, 25. rujna 2022. godine.

Tom temom – kako stoji u priopćenju Odjela za selioce i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice – Papa želi istaknuti zauzimanje na koje smo svi pozvani kako bismo, ne isključujući nikoga, izgradili budućnost koja odgovara Božjem naumu.

”Graditi s” znači priznati i promicati prinos selilaca i izbjeglica u izgradnji budućnosti jer će se – kako stoji u priopćenju – samo tako moći izgraditi svijet koji će jamčiti uvjete za cjeloviti razvoj svih.

Poruka pape Franje bit će podijeljena u šest podtema te produbiti poznavanje nekih bitnih sastavnica prinosa selilaca i izbjeglica – stvarnoga i potencijalnoga – društvenom, gospodarskom, kulturnom i duhovnom rastu društava i crkvenih zajednica.

Kao potpora u pripremi proslave toga dana, Odjel za selioce i izbjeglice krajem ožujka će pokrenuti komunikacijsku kampanju u svrhu potpore primjerenom razumijevanju temā i podtemā Papine poruke putem multimedijskih pomagala, informativnoga materijala i teoloških promišljanja. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva