Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 22. 02. 2024.
Prijava
Vandalizam na pravoslavni hram u Bjelovaru (Foto: Moj portal Daruvar)

Ustaški i neonacistički simboli na pravoslavnom hramu u Bjelovaru

Autor: Petar Kozakijević / 23. 12. 2023.

Nedavno obnovljeni hram Svete Trojice u Bjelovaru osvanuo je, u četvrtak, 21. decembra, išaran grafitima sa ustaškom i neonacističkom simbolikom. Pored natpisa ”Za dom spremni” i ustaškog simbola ”U”, na pročelju crkve ispisana je i numerička oznaka 14/88. Broj 14 predstavlja slogan od četrnaest riječi na engleskom jeziku: ”We must secure the existence of our people and a future for white children” (”Moramo osigurati budućnost naših ljudi i budućnost za bijelu djecu”), Dejvida Lejna, pripadnika neonacističke organizacije The Order, dok broj 88 označava nacistički pozdrav ”Heil Hitler”, tako što se slovo ”H” nalazi na osmom mjestu engleske abecede.

Jerej Stefan Maksimović, paroh bjelovarski, u jutarnjim časovima primjetio je natpise na hramu. ”Neprijatno sam iznenađen i zatečen ovim nemilim događajem. Nadam se da će policija počinioce brzo privesti pravdi. Ja ću se svakako Bogu moliti, a na to pozivam i sve naše parohijane, da počinioca ili više njih urazumi i sa puta mržnje privede na put mira i ljubavi”, rekao je.

Eparhija zagrebačko-ljubljanska sa žaljenjem konstatuje da ovo nije prvi put da se bjelovarski hram nalazi na meti vandala. Posebno nas žalosti činjenica što u periodu u kom svi hrišćani iščekuju rođenje Spasitelja i dan u kom će radosno zapjevati anđeosku pjesmu: ”Slava na visini Bogu, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”, postoje i oni čiji postupci ne svjedoče želju za mirom, kao ni dobru volju, već čine djela kojima žele da probude duhove prošlosti kojih se čitav svijet stidi.

Istovremeno pozdravljamo odlučnost policije da pronađe počinioce i spremnost predstavnika gradskih vlasti Grada Bjelovara da pomognu sanaciju materijalne štete i da se preduzmu mjere zaštite hrama u budućnosti.

(Prenosimo s portala Mitropolije zagrebačko-ljubljanske).

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva