Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Umirovljen je Vinko Puljić. Vrhbosansku nadbiskupiju od sada vodi msgr. Tomo Vukšić

Autor: Ekumena / 29. 01. 2022.

U Sarajevu je u subotu, 29. siječnja upriličen oproštaj od nadbiskupske službe vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. Sada je kardinal Vinko Puljić “nadbiskup u miru”, a aktivnim članom kardinalskog zbora ostaje dok ne navrši 80. godina života.

Nadbiskup koadjutor, mons. Tomo Vukšić, je preuzeo vodstvo vrhbosanske nadbiskupije. Sve strukture, koje vode pojedine resore, dobile su nalog da pripreme zapisnik za primopredaju koja će se, prema dogovoru, potpisivati u Ordinarijatu 10. ožujka 2022.

Svečanost liturgijskoga predstavljanja novoga nadbiskupa, na koju će biti pozvani i drugi biskupi, prezbiterij, redovnici, redovnice i vjernici laici, što zbog pandemije nije moglo biti održano kad je Tomo Vukšić preuzeo službu nadbiskupa koadjutora (te postao administratorom vojne biskupije u BiH), predviđena je za 12. ožujka u katedrali misnim slavljem u 10.30 sati.

Određeno je da se u Misnom kanonu od sada redovno spominje mjesni ordinarij nadbiskup Tomo Vukšić, a Vinko Puljić je zamolio da ga se svi sjete privatno u svojim molitvama.

Prema crkvenim zakonima, Papinim prihvaćanjem odreknuća od službe bilo kojega dijecezanskoga biskupa, prestaju i njegove službe u biskupskoj konferenciji. Tako prestaju i službe Vinka Puljića u Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine. Do izbora novoga predsjednika biskupske konferencije njezinim radom će ravnati potpredsjednik konferencije.

U dogovoru s novim nadbiskupom, sve dok se prostor za smještaj Vinka Puljića u domu za umirovljene svećenike ne dovrši, ostaje u rezidenciji, ali u privatnim prostorijama u kojima je i do sada boravio, dok je redovni ured na raspolaganju novom nadbiskupu.

Papa Ivan Pavao II. je imenovao Vinka Puljića nadbiskupom vrhbosanskim – sarajevskim 19. studenog 1990. Imenovanje je obznanjeno 7. prosinca 1990. godine. Papa ga je za biskupa posvetio u bazilici sv. Petra 6. siječnja 1991. godine. Vodstvo nadbiskupije je preuzeo 19. siječnja 1991. godine. Kada je navršio 75. godina prema Zakoniku kanonskog prava poslao je papi Franji pismo u kojem stavlja na raspolaganje svoj mandat. Tada je došla samo poruka da ostaje do daljnjega. Sada je papa Franjo donio odluku da ga stavlja u mirovinu.

Nadbiskup Puljić se zahvalio svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i brojnim laicima koji su velikodušno surađivali iz ljubavi prema toj mjesnoj Crkvi, te su mu tako olakšali službu. Svima koji su iz bilo kojeg razloga bili suzdržani u suradnji ili je možda opterećivali, iskreno je oprostio. (KTA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva