Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Kijevo-Pečerska Lavra (Foto: Pixabay)

Ukrajinska Pravoslavna Crkva Moskovskog patrijarhata proglasila neovisnost i okrenula leđa Moskvi

Autor: Ekumena / 29. 05. 2022.

Sabor Pravoslavne Crkve na čelu s metropolitom Onufrijem, a koja je bila povezana s Moskovskim patrijarhatom, potvrdio je 27. svibnja punu neovisnost i autonomiju, otvarajući se dijalogu s Pravoslavnom Crkvom Ukrajine. Smatraju da je raskol bolna rana te izražavaju duboko žaljenje zbog nedostatka jedinstva u ukrajinskom pravoslavlju, izvještava talijanska seksija Vatican News, a prenosi IKA.

Osuda rata kao kršenja Božje zapovijedi “Ne ubij”, apel vlastima Ukrajine i Ruske Federacije da nastave pregovarački proces kako bi se “zaustavilo krvoproliće”, neslaganje sa stavom moskovskog patrijarha i sve Rusije Kirillom o sukobu u Ukrajini – sadržaj je prve tri točke izjave kojom je Ukrajinska Pravoslavna Crkva (Українська Православна Церква, Ukrayins’ka Pravoslavna Tserkva) Moskovskog patrijarhata, koju predvodi metropolit Onufrije, na kraju sastanka svoga Vijeća proglasila svoju “punu neovisnost i autonomiju” te se otvorila dijalogu s Pravoslavnom Crkvom Ukrajine (Православна церква України; Pravoslavna Tserkva Ukrainy) osnovanoj u prosincu 2018. pod okriljem Carigradskog patrijarhata koji je priznao njezinu autokefalnost.

U bilješci, Vijeće – naglašavajući svoje “duboko žaljenje zbog nedostatka jedinstva u ukrajinskom pravoslavlju” i smatrajući raskol “bolnom ranom na crkvenom tijelu” – ne gubi nadu u nastavak dijaloga. A da bi se to dogodilo, postavlja određene uvjete Crkvi na čelu s metropolitom Epifanijem.

Uvjeti su prije svega povezani s potrebom da se “obnovi apostolsko naslijeđe njezinih biskupa” kako bi se “priznala kanoničnost” njezine hijerarhije. Ali misao Ukrajinske Pravoslavne Crkve prije svega ide njezinim vjernicima koji su se, “nakon vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu”, našli rastjerani u zemlji i po inozemstvu: oni, kaže se, ne mogu ostati “bez duhovne skrbi” i Crkva “mora biti uz njih u kušnjama te organizirati crkvene zajednice u dijaspori”. Priopćenje završava “nadom u kraj rata i pomirenje neprijatelja”.

Ovom je potezu Sabora kojim predsjedava arhiepiskop Onufijre je predodilo poprilično jasan proces pobune mnogih njegovih paroha i vjernika koji su “otkazivali poslušnost” patrijarhu Kirillu i prelazili pod jurisdikcijom arhiepiskopa Epifanija. (Vatican News / IKA / D. P.).

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva