Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Foto: Pixabay

Ukrajina i Sveta Stolica: Papa štiti život, ne zauzima političke stavove

Autor: Ekumena / 31. 08. 2022.

Kao odgovor na polemike koje su se posljednjih dana pojavile vezano uz riječi pape Franje, priopćenje Svete Stolice navodi Papine “brojne” intervencije vezane uz rat, te podsjeća da je on uvijek osuđivao rusku agresiju kao “moralno nepravednu, neprihvatljivu, barbarsku, besmislenu, odvratnu i svetogrdnu”.

Vatican News

Papa govori kao pastir koji brani svaki ljudski život, a ne kao političar: to je ispravna leća kroz koju treba promatrati njegove brojne intervencije vezane uz rat u Ukrajini. Navodi se to u priopćenju Svete Stolice, objavljen tjedan dana nakon obraćanja pape Franje na općoj audijenciji u srijedu, 24. kolovoza, i njegovog spominjanja atentata u Rusiji u kojem je život izgubila kći ruskog političkog analitičara Aleksandra Dugina. Riječi su to koje su izazvale kontroverzne reakcije na političkoj i institucionalnoj razini u Ukrajini.

“U kontekstu rata u Ukrajini”, stoji u priopćenju Svete Stolice, “Sveti Otac Franjo i njegovi suradnici imali su brojne intervencije u tom pogledu. Najvećim dijelom imaju za cilj pozvati pastire i vjernike na molitvu, a sve ljude dobre volje na solidarnost i nastojanje za obnovu mira“.

“U više navrata, kao i posljednjih dana, u javnosti su se vodile rasprave o političkom značaju koji treba pripisati takvim intervencijama. U tom smislu, ponavlja se da riječi Svetog Oca o tom dramatičnom pitanju treba čitati kao glas podignut u obranu ljudskog života i vrijednosti koje su s njime povezane, a ne kao političke stavove”.

“Što se tiče rata velikih razmjera u Ukrajini, koji je pokrenula Ruska Federacija”, zaključuje priopćenje Svete Stolice, “intervencije Svetog Oca pape Franje jasne su i nedvosmislene u osudi kao moralno nepravednog, neprihvatljivog, barbarskog, besmislenog, odvratnog i svetogrdnog”. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva