Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 11. 12. 2023.
Prijava

Ugašena FB stranica uhićenoga nikaragvanskoga biskupa Álvareza

Autor: D. P.

Nakon što je u kolovozu uhićen nikaragvanski biskup Rolando Álvarez, poznat kao snažan kritičar tamošnjeg režima, Facebook je ugasio stranicu njegove dijeceze Matagalpe, izvijestila je u četvrtak 29. prosinca novinska agencija EFE a prenosi Kathpress.

Stranica na Facebooku, koju su održavala dva novinara, imala je više od 200.000 sljedbenika i bila je važno crkveno komunikacijsko sredstvo. Do uhićenja biskupa Álvareza, stranica je prenosila njegove propovijedi. Dvojica biskupovih suradnika uhićeni su 11. prosinca, a kratko nakon toga stranica je uklonjena s mreže, potvrdila je katolička udruga “Católicos En Línea Matagalpa-Nicaragua”.

Gotovo istodobno s gašenjem stranice, nikaragvansko državno odvjetništvo podiglo je 13. prosinca optužnicu protiv biskupa Álvareza zbog “urote s ciljem potkopavanja nacionalnog integriteta i širenja lažnih vijesti uz pomoć informacijskih i komunikacijskih tehnologija na štetu države i nikaragvanskog društva”. Suđenje 56-godišnjem biskupu, koji je i apostolski upravitelj dijeceze Esteli, trebalo bi početi 10. siječnja.

Zajedno s uhićenim biskupom, kojega vlasti drže na nepoznatom mjestu, optuženi su i nikaragvanski svećenik Uriel Antonio Vallejos, koji se nalazi u izbjeglištvu, kao i dvojica novinara koji su održavali stranicu, voditelj biskupijskog odjela za komunikacije Manuel Antonio Obando Cortedano i suradnik biskupijske televizijske postaje “TV Merced” Wilberto Artola Mejía.

U zatvoru se nalaze još šestorica svećenika, kritičara režima Daniela Ortege, koje sandinistička vojna hunta označava kao “pučiste” i “teroriste”.

Pravnica Martha Patricia Molina izjavila je u četvrtak 29. prosinca za portal articulo66 da je 2022. godina bila “najkatastrofalnija” za Crkvu u Nikaragvi, koja je tijekom protekle četiri godine doživjela najmanje 410 napada. Ove je godine prema njezinim riječima režim Daniela Ortege 140 puta napao Crkvu.

Riječ je o dokumentiranim slučajevima progona, otmica, zapljene, oskvrnjivanja crkava, kućnih pritvora i izazivanja bijega u inozemstvo. K tome, kaže, valja pribrojiti i “nepravedne procese” protiv svećenika i redovnika, neprijateljske izjave i zatvaranje dobrotvornih zaklada.

Kako je izjavila Molina, razlog tih neprijateljstava nalazi se u činjenici da je crkvena hijerarhija u Nikaragvi “i nadalje ostaje vjerna svojim načelima i naviješta evanđelje, što je već po sebi optužba na račun nepravde moćnih”. Diktatura na to odgovara beskompromisnim postupcima, kazala je pravnica. (IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva