Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 06. 2023.
Prijava

Ugašena FB stranica uhićenoga nikaragvanskoga biskupa Álvareza

Autor: D. P.

Nakon što je u kolovozu uhićen nikaragvanski biskup Rolando Álvarez, poznat kao snažan kritičar tamošnjeg režima, Facebook je ugasio stranicu njegove dijeceze Matagalpe, izvijestila je u četvrtak 29. prosinca novinska agencija EFE a prenosi Kathpress.

Stranica na Facebooku, koju su održavala dva novinara, imala je više od 200.000 sljedbenika i bila je važno crkveno komunikacijsko sredstvo. Do uhićenja biskupa Álvareza, stranica je prenosila njegove propovijedi. Dvojica biskupovih suradnika uhićeni su 11. prosinca, a kratko nakon toga stranica je uklonjena s mreže, potvrdila je katolička udruga “Católicos En Línea Matagalpa-Nicaragua”.

Gotovo istodobno s gašenjem stranice, nikaragvansko državno odvjetništvo podiglo je 13. prosinca optužnicu protiv biskupa Álvareza zbog “urote s ciljem potkopavanja nacionalnog integriteta i širenja lažnih vijesti uz pomoć informacijskih i komunikacijskih tehnologija na štetu države i nikaragvanskog društva”. Suđenje 56-godišnjem biskupu, koji je i apostolski upravitelj dijeceze Esteli, trebalo bi početi 10. siječnja.

Zajedno s uhićenim biskupom, kojega vlasti drže na nepoznatom mjestu, optuženi su i nikaragvanski svećenik Uriel Antonio Vallejos, koji se nalazi u izbjeglištvu, kao i dvojica novinara koji su održavali stranicu, voditelj biskupijskog odjela za komunikacije Manuel Antonio Obando Cortedano i suradnik biskupijske televizijske postaje “TV Merced” Wilberto Artola Mejía.

U zatvoru se nalaze još šestorica svećenika, kritičara režima Daniela Ortege, koje sandinistička vojna hunta označava kao “pučiste” i “teroriste”.

Pravnica Martha Patricia Molina izjavila je u četvrtak 29. prosinca za portal articulo66 da je 2022. godina bila “najkatastrofalnija” za Crkvu u Nikaragvi, koja je tijekom protekle četiri godine doživjela najmanje 410 napada. Ove je godine prema njezinim riječima režim Daniela Ortege 140 puta napao Crkvu.

Riječ je o dokumentiranim slučajevima progona, otmica, zapljene, oskvrnjivanja crkava, kućnih pritvora i izazivanja bijega u inozemstvo. K tome, kaže, valja pribrojiti i “nepravedne procese” protiv svećenika i redovnika, neprijateljske izjave i zatvaranje dobrotvornih zaklada.

Kako je izjavila Molina, razlog tih neprijateljstava nalazi se u činjenici da je crkvena hijerarhija u Nikaragvi “i nadalje ostaje vjerna svojim načelima i naviješta evanđelje, što je već po sebi optužba na račun nepravde moćnih”. Diktatura na to odgovara beskompromisnim postupcima, kazala je pravnica. (IKA / D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva