Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava
Foto: Pixabay

Uganda: Ubijeno više desetaka učenika u srednjoj školi

Autor: D. P. / 17. 06. 2023.

U srednjoj školi Lhubirira u Ugandi u petak 16. lipnja ubijena je 41 osoba, od toga 38 učenika, te je oteto nekoliko učenica, izvještava Vatican News.

Do sada je potvrđena 41 žrtva noćnog napada od strane pripadnika Savezničkih demokratskih snaga (ADF), islamističke pobunjeničke skupine.

Privatna, mješovita škola nalazi se u četvrti Kasese, blizu granice s Demokratskom Republikom Kongo.

Gradonačelnik grada rekao je da je među žrtvama napada na srednju školu Lhubiriha bilo 38 učenika, čuvar i dva člana lokalne zajednice koji su upucani ispred školske ustanove. Glasnogovornik policije objavio je da je još osam ljudi spašeno i da se nalaze na intenzivnoj skrbi. Također je rekao da su ugandska policija i ugandske Narodne obrambene snage u potjeri za osumnjičenima.

Prema izvorima vlasti, odgovorni za tragediju su optuženi za pokretanje mnogih napada protiv civila posljednjih godina, posebno protiv zajednica u udaljenim područjima istočnog Konga.

Saveznička demokratska snaga (ADF)

ADF je pobunjenička skupina osnovana u Ugandi 1995. kao naoružana islamistička skupina. Prema istraživačima koji prate skupinu, ADF je postala sve smrtonosnija skupina otkada je počela primati novac od Islamske države.

Prošle godine pripadnici ADF-a bacili su bombe na posjetitelje crkve, režirali bombaše samoubojice, organizirali bijeg iz zatvora koji je oslobodio stotine zatvorenika te spalili žive seljake i njihove domove. Samo u ožujku grupa je navodno ubila 150 ljudi.

Godine 2021. ADF je optužen za organiziranje smrtonosnih bombaških napada u glavnom gradu Ugande Kampali u kojima je poginulo šest osoba. Uganda je poslala trupe u istočni Kongo, gdje se i dalje bore s pobunjeničkom skupinom. (VN / IKA / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: ADF, Lhubirira, Mir, Uganda

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva