Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava

U Valbandonu proslavljena 101. obljetnica rođenja bl. Miroslava Bulešića

Autor: Entoni Šeperić / 14. 05. 2021.

Misnim slavljem koje je predvodio umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan u četvrtak 13. svibnja proslavljena je 101. obljetnica rođenja bl. Miroslava Bulešića (13. 5. 1920. – 13. 5. 1947.) u jedinoj njemu posvećenoj crkvi u Valbandonu.

Mons. Milovan je u uvodnom obraćanju istaknuo svetkovinu Uzašašća, te blagdan Gospe Fatimske, koji se slave istoga dana. Svetkovina Uzašašća dokaz je spasenja za cijelo čovječanstvo, zato se zove i Spasovo.

Prigodnu homiliju izrekao je vicepostulator kauze za kanonizaciju bl. Bulešića, preč. Ilija Jakovljević.

„Poziv na evanđeosko življenje je trajni poziv vjernicima da naviještaju Isusa Krista, ne samo riječima nego svojim načinom života. Naš način života odraz je onoga što vjerujemo. Svijet našu vjeru gleda u našem praktičnom načinu života. Da bi za sebe mogli reći da djelujemo uime Isusa Krista, da smo dio njegovog evangelizacijskog ‘tima’ potrebno je da naš život bude oblikovan Kristom. Bl. Miroslav Bulešić nastojao je i žarko molio da u svemu bude poput Krista. Mi danas u liku Miroslava Bulešića promatramo dinamičnog kršćanina – svećenika koji je žarko želio svoje život suobličiti Isusu Kristu kako bi bio dostojan kršćanin i svećenik“, rekao je preč. Jakovljević.

Propovjednik je nadalje citirao zapis iz Duhovnog dnevnika blaženika upravo na blagdan Uzašašća: Na blagdan Uzašašća u Rimu, 3. lipnja 1943. godine zapisao je u svom Duhovnom dnevniku: „Blagdan veselja i radosti. Vrhovni Svećenik uzašao je na nebo, i on sjedi ob desna Ocu, da vrši svoju svećeničku zadaću. Isuse Svećeniče, daj da budu moje misli, moja djela, moje želje, s Tvojima združeni. Daj da budem svećenik, pravi svećenik, kakav me Ti hoćeš. Daj da odgovorim uvijek Tvojoj svetoj milosti. Budi mi uzorom tj. daj da Te ja oponašam [nasljedujem] u svojem svećeničkom radu. Tvoj sam, Tvoj hoću da budem. Daj da moje misli budu na nebu. Ukroti moje bijesno tijelo. Isuse, Tvoj sam svećenik. Majko, Tvoj sam“.

I mi možemo ove riječi bl. Miroslava pretočiti u naše riječi slaveći blagdan Uzašašća: „Isuse daj da budem svećenik, kršćanin, roditelj, prijatelj kakvim me Ti hoćeš. Budi mi uzorom, tj. daj da Te nasljedujem u svom kršćanskom poslanju. I mi danas s bl. Miroslavom, spominjući se Gospe Fatimske, molimo da nas ona kao naša Nebeska Majka zagovara“, zaključio je preč. Jakovljević.

Prije mise održana je pobožnost krunice te su izmoljene litanije bl. Bulešiću.

Objavljeno u: Nekategorizirano
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva