Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Papa Franjo (Pixabay)

U svijetu gdje rastu ratovi tenzije valja nadahnjivati puteve dijaloga

Autor: Ekumena / 15. 05. 2022.

Na kraju mise kanonizacije, papa Franjo uputio je poziv onima koji imaju, kako je rekao, velike odgovornosti: da budu protagonisti mira, a ne rata. Pozdravio je delegacije iz raznih zemalja, redovničke obitelji kojima su pripadali novi sveci te vlastima, među kojima je bio prisutan talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

Papa Franjo se, osvrnuvši na aktualne drame koje se događaju, kazao kako, dok se u svijetu nažalost povećavaju udaljenosti, a napetosti i ratovi rastu, novi sveci nadahnjuju zajednička rješenja, puteve dijaloga, napose u srcima i umovima onih koji imaju vrlo odgovorne položaje i koji su pozvani biti protagonisti mira, ne rata.

Apel je uputio pred, prema procjenama, gotovo 50 tisuća vjernika iz Italije i cijeloga svijeta – od Urugvaja do Alžira. Zahvalu je Papa uputio i koncelebrantima – brojnim kardinalima, biskupima, svećenicima i redovnicima, neposredno prije molitve Kraljice neba pred kipom Blažene Djevice Marije, postavljene na pozornici ispod tapiserija s prikazima novih svetaca. Pozdravio je i redovničke zajednice kojima su pripadali novi sveci.

Govoreći upravo o šestorici muškaraca i četirima ženama koji su danas uzdignuti na čast oltara, Papa je rekao kako je lijepo primijetiti da su ti sveci svojim evanđeoskim svjedočanstvom potaknuli duhovni i društveni rast svojih naroda, ali i cijele ljudske obitelji. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Ekklēsia
Oznake: Ekklesia, Mir, Papa Franjo, sveci

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva