Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Uspenje Bogorodice

U susret Uspeniju Presvete Bogorodice

Autor: Sandra Šimunić / 20. 08. 2023.

Preobraženje Hristovo je iza nas. Gospod se preobrazio na gori Tavor. Zasjalo mu je lice i zabijelile su se haljine. Pokazao nam je svoju bogočovečansku prirodu. Učenici (Petar, Jovan i Jakov) pali su od straha u podnožju. Tako padamo mi grešni i ostrašćeni. Strah nas često nadvladava.

Jedno od danih nam oružja za borbu sa vlastitom grešnošću, strahovima i strastima, uz molitvu zasigurno je i post. Molitveno odricanje nam pomaže da se i mi preobražavamo kao što se preobražava priroda. Rijeke postaju hladnije, lišće žuti. Dobiva neku novu notu i dimenziju, a mi treba da se molimo i postimo.

Podvigom se priblizavamo prazniku Uspenja Presvete Bogorodice koji se proslavlja 28. augusta/kolovoza. Istome prethodi dvotjedni post koji je započeo 14. dana ovog vrelog ljetnog mjeseca. Tamo negdje kad se proslavljavljaju Sveti Makavejii kad smo blagoslovili bosiljak u našim hramovima. Dar prirode, a opet biblijsku biljku.

Bogorodičin post nije dugotrajan post, ali spada u strože postove odnosno ima dane kad se posti na vodi. Po svojoj formi sličan je Vaskršnjem postu čime nam je dano do znanja koliki je značaj Bogorodice u domostroju spasenja ljudskog roda.

Meni samoj Bogorodica je draga i bliska. Kroz nju vidim ženu, majku. Sve ono sto jeste ženska priroda. Upravo Njoj, Njenim čudotvornim ikonama ću priskočiti u potrebitim trenucima u životu.

Ima li netko da nema takvih trenutaka? Sumnjam. Svi smo Njena djeca koja traže utjehu i radost u Njoj. Njenom prazniku koji se već pomalo nazire.

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva