Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava
Slika: Pixabay

U ratu u Ukrajini oštećeno više od tristo sakralnih građevina

Autor: D. P. / 30. 01. 2023.

Ruska je vojska u Ukrajini u proteklih jedanaest mjeseci uništila ili oštetila najmanje 307 crkava i drugih sakralnih građevina, prenosi KNA u nedjelju 29. siječnja navode službenog Kijeva.

Kako je priopćila ukrajinska državna služba za etnička pitanja i slobodu savjesti, najveću štetu u ruskim napadima pretrpjela je Ukrajinska Pravoslavna Crkva, kojoj su oštećene 142 građevine. Ta je Crkva ranije bila pod nadležnošću moskovske patrijarhije, ali se u svibnju prošle godine proglasila samostalnom.

Prema navodima ukrajinskih vlasti, u napadima je dijelom uništen i najvažniji samostan Ukrajinske Pravoslavne Crkve, Lavra u Svjatohirsku u području Donjecka. Predstavnici samostana javili su da su topničkim napadima na samostan krajem svibnja ubijena dvojica monaha, jedna monahinja i još tri osobe.

Na drugom mjestu po opsegu štete nalazi se zajednica Jehovinih svjedoka, kojima je u napadima uništeno 95 “dvorana kraljevstva”. Najviše uništenih ili oštećenih sakralnih građevina nalazi se u području Donjecka, njih 75, zatim 59 u području Luhanska, 43 u području Kijeva, 38 u području Harkiva i 20 u području Hersona. Samo devet od 24 ukrajinska upravna područja ostalo je pošteđeno šteta na sakralnim građevinama.

Prema navodima ukrajinskih vlasti, potpuno ili dijelom uništeno je 30 protestantskih crkava i 21 crkva autokefalne Pravoslavne Crkve Ukrajine. Među uništenima ili oštećenima nalazi se i pet rimokatoličkih i četiri grkokatoličke crkve, kao i po pet židovskih i islamskih sakralnih zgrada.

Ukrajinski izvori tvrde da je 15. ožujka prošle godine ruski tenk gađao socijalni centar grkokatoličkog Caritasa u lučkom gradu Mariupolju na istoku Ukrajine, pri čemu su poginula dva suradnika Caritasa i pet osoba koje su u zgradi potražile utočište. Podsjetimo, Rusija je 24. veljače 2022. pokrenula napade na Ukrajinu i zauzela dijelove na istoku i jugu te zemlje, prenosi KNA. (IKA / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Mir, rat, Ukrajina

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva