Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Slika: Pixabay

U ratu u Ukrajini oštećeno više od tristo sakralnih građevina

Autor: D. P. / 30. 01. 2023.

Ruska je vojska u Ukrajini u proteklih jedanaest mjeseci uništila ili oštetila najmanje 307 crkava i drugih sakralnih građevina, prenosi KNA u nedjelju 29. siječnja navode službenog Kijeva.

Kako je priopćila ukrajinska državna služba za etnička pitanja i slobodu savjesti, najveću štetu u ruskim napadima pretrpjela je Ukrajinska Pravoslavna Crkva, kojoj su oštećene 142 građevine. Ta je Crkva ranije bila pod nadležnošću moskovske patrijarhije, ali se u svibnju prošle godine proglasila samostalnom.

Prema navodima ukrajinskih vlasti, u napadima je dijelom uništen i najvažniji samostan Ukrajinske Pravoslavne Crkve, Lavra u Svjatohirsku u području Donjecka. Predstavnici samostana javili su da su topničkim napadima na samostan krajem svibnja ubijena dvojica monaha, jedna monahinja i još tri osobe.

Na drugom mjestu po opsegu štete nalazi se zajednica Jehovinih svjedoka, kojima je u napadima uništeno 95 “dvorana kraljevstva”. Najviše uništenih ili oštećenih sakralnih građevina nalazi se u području Donjecka, njih 75, zatim 59 u području Luhanska, 43 u području Kijeva, 38 u području Harkiva i 20 u području Hersona. Samo devet od 24 ukrajinska upravna područja ostalo je pošteđeno šteta na sakralnim građevinama.

Prema navodima ukrajinskih vlasti, potpuno ili dijelom uništeno je 30 protestantskih crkava i 21 crkva autokefalne Pravoslavne Crkve Ukrajine. Među uništenima ili oštećenima nalazi se i pet rimokatoličkih i četiri grkokatoličke crkve, kao i po pet židovskih i islamskih sakralnih zgrada.

Ukrajinski izvori tvrde da je 15. ožujka prošle godine ruski tenk gađao socijalni centar grkokatoličkog Caritasa u lučkom gradu Mariupolju na istoku Ukrajine, pri čemu su poginula dva suradnika Caritasa i pet osoba koje su u zgradi potražile utočište. Podsjetimo, Rusija je 24. veljače 2022. pokrenula napade na Ukrajinu i zauzela dijelove na istoku i jugu te zemlje, prenosi KNA. (IKA / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Mir, rat, Ukrajina

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva