Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Predsjednik Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus u Jasenovcu (foto: SNV)

U NDH je pobijeno 35.000 Židova, više od 80% u toj ustaškoj državi

Autor: Ekumena / 29. 04. 2022.

Jom Hašoa – Spomen na šest milijuna Židova stradalih u nacističkim i fašističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata, obilježen je u četvrtak 28. Travnja komemoracijom kod spomenika Cvijet u Jasenovcu.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus pozdravio je one koji su preživjeli Holokoust kao i sve sudionike komemoracije s nadom ”da su svi došli iz istih pobuda, razloga i osjećaja” te naglasio da je Jasenovac najveće stratište rasnih zakona u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj u kojoj je bilo više od 50 logora smrti. U NDH je nestalo gotovo 35 tisuća Židova, odnosno više od 80 posto populacije.

Komemoracija je posvećena stradalima svih logora, po rasnim zakonima osim Židova, to su bili Romi i Srbi, te antifašisti koji su ondje stradali kao protivnici ustaškog režima, ”  najsramnijeg razdoblje hrvatske povijesti”, kazao je a izvještava HINA. Kraus je pozdravio sve s kojima se židovska zajednica zajednički bori za Hrvatsku koja je izborila pobjedu sa saveznicima u Drugom svjetskom ratu, na temeljima ZAVNOH-a i europskih civilizacijskih principa.

Ovogodišnji Jom Hašoa posvećen je transportima Židova u koncentracijske logore, a najveći dio transporta na području NDH je vodio upravo na ovo mjesto, jasenovački logor smrti, kazao je Kraus.

Glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević u molitvi je, uz ostalo, zaiskao da svijetom zavlada duh sloge i ljubavi, te da svi narodi žive mirno i sretno, a s njima i narod Izraelov. Neka se oni koji su stradali nauživaju vječne nebeske slasti u raskošnom raju. Komemoraciji su bili nazočni saborski zastupnici predstavnici manjina – predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi i Furio Radin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin….

U Gudovcu je, javlja SNV, danas obilježena godišnjica ustaškog zločina nad Srbima ovog sela, kao i Velikog i Malog Korenova, Prgomelja, Tuka, Breze, Stančića, Klokočevca i Bolča. Samo dan ranije te 1941. dogodila se i prva deportacija u NDH kada je pet stotina Srba iz Grubišnog Polja uhapšeno i marvenim vagonom deportirano put logora Danice na Jadovno. (Portal Novosti / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva