Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Večernjva molitva u Križevačkoj katedrali (Foto: Križevačka eparhija)

U Križevcima održan susret grkokatoličkih vladika Srednje Europe

Autor: D. P. / 14. 05. 2024.

Dvodnevni susret grkokatoličkih biskupa Srednje Europe, baštinika tzv. Bečke sinode iz 1773., počeo je u ponedjeljak, 13. svibnja 2024., Večernjom u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, izvijestila je Križevačka eparhija.

Uz križevačkog vladiku Milana Stpića, na susretu su sudjelovali nadbiskup Debrecen-Hajdudoroga i metropolit Mađarske grkokatoličke Crkve Füllöp Kocsis, nadbiskup Prešova i metropolit Slovačke grkokatoličke Crkve Jona Maxim, biskup Košica Cyril Vasil, biskup Nyireghyhaze Atanaz Oros, biskup Miškolca Abel Szocska, skopsko-prizrenski biskup Kiro Stojanov, pomoćni biskup Bratislave Milan Lach, generalni vikar biskupije Mukačevo o. Ferenc Demko, predstavnik Grkokatoličkog vikarijata Bečke nadbiskupije o. Taras Šagala te svećenici i đakoni u njihovoj pratnji.

Susret je plod dogovora grkokatoličkih biskupa koji su se okupili na proslavi 250. obljetnice Bečke sinode iz 1773. koja se održala u Beču od 30. svibnja do 1. lipnja 2023. godine. Tada su dogovorili da će se sastajati jednom godišnje kako bi razgovarali o važnim pastoralnim temama grkokatoličkih Crkava Srednje i Istočne Europe.

Nakon Večernje, mons. Stipić je pozdravio nazočne i zaželio im dobrodošlicu te istaknuo da su biskupi i predstavnici Crkava okupljeni jer ih povezuje zajednička slavna prošlost, ali prije svega suvremena pastoralna pitanja i izazovi srednjoeuropskih katoličkih Crkava bizantskoga obreda. Najavio je da će teme susreta biti ”Identitet grkokatoličkog svećenika” i ”Grkokatoličke obitelji u Europi u 21. Stoljeću”. Nakon Večernje održan je sastanak vladika.

Susret je nastavljen u utorak, 14. svibnja, služenjem Arhijerejske liturgije koju je predvodio slovački metropolit vladika Jona Maxim. Uslijedila su predavanja koja su održala nadbiskup i mađarski metropolit Füllöp Kocsis, đakon dr. Janoš Nyiran i prof. dr. Ružica Razum. Predavanja i rasprava održana su u dvorani ”Mariapoli faro” pored križevačke katedrale. (KE / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva