Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava
Manipur (www.freeworldmaps.net/asia/india/manipur/)

U Indiji u tri dana uništeno 249 crkava

Autor: D. P. / 23. 06. 2023.

Val nasilja pokrenut početkom svibnja u indijskoj saveznoj državi Manipur doživio je novi vrhunac s brojnim mrtvima i prognanima kao i stotinama uništenih crkava, objavile su crkvene vlasti u Indiji, a u srijedu 21. lipnja prenijela austrijska katolička tiskovna agencija Kathpress.

Uz stotinu ubijenih i više od 50 tisuća prognanih, u nemirima je u roku od 36 sati uništeno 249 crkava, objavio je početkom tjedna nadbiskup Imphala Dominic Lumon.

Nadbiskup Lumon u opsežnom izvješću opisuje sukobe između pretežito hinduističkih Meiteija i pretežito kršćanskih Kukija, koji imaju ponajprije etničku pozadinu, ali su brojni napadi i vjerski motivirani.

“U svakom od 200 napadnutih sela Kukija bila je jedna ili više crkava, već prema broju kršćanskih konfesija”, priopćio je nadbiskup navodeći da su napadači iz redova Meiteija uništili ukupno 249 crkava “s velikom preciznošću unutar 36 sati nakon početka nasilja”.

Kuki su pretežito protestanti, najčešće baptisti, ali je napadnuto i deset katoličkih ustanova, koje su pritom opljačkane i većinom spaljene.

Nemiri u Manipuru, jednoj od najmanjih i najzabačenijih indijskih saveznih država, izbili su 3. svibnja kad su se tisuće ljudi okupili kako bi prosvjedovali protiv uvrštavanja Meiteija u kategoriju “registriranih plemena”. Prosvjednici su strahovali da će Meitei, koji predstavljaju više od polovice pučanstva Manipura, time biti privilegirani u pristupu zemljištu, radnim mjestima i drugim izvorima na štetu drugih etničkih skupina.

Meitei uglavnom žive u razvijenijoj dolini imphal, u središnjem dijelu Manipura i ne smiju se seliti u okolna brdska područja koja čine 90 % područja te indijske savezne države.

Brdska su područja namijenjena mjesnim plemenima, čiji pripadnici međutim smiju živjeti i u dolini.

Prosvjede 3. svibnja organizirao je “Sveplemenski studentski savez Manipura”, povezan s brdskim plemenom Kukija. Skup je prerastao u nasilje, pri čemu nije utvrđeno tko ga je izazvao. U danima nakon toga, naoružani nasilnici uništavali su i palili automobile, kuće i crkve Kukija.

Vlasti su potom isključile internet i poslale naoružane sigurnosne snage kako bi uspostavile red, s dopuštenjem da pucaju na izgrednike.

Prema navodima indijskih svećenika na mrežnom portalu “The Pillar”, procjena trenutačnog stanja vrlo je teška zbog isključenog interneta i ograničenih mogućnosti izvješćivanja. Na snazi je zabrana kretanja, a o događajima kruže mnoge glasine. Svećenici procjenjuju da je nastavak nasilja vjerojatan.

Početkom lipnja nasilje je izbilo i u mjestu Sugnu, pri čemu su zapaljene katolička crkva i obližnje crkvene zgrade, a izgrednici su zaposjeli samostan redovnica klarisa. (KP / IKA / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Indija, Manipur, Mir

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva