Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

U HBK presica povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom – Poruka biskupa

Autor: D. P. / 30. 11. 2023.

Konferencija za novinare povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održana je u srijedu 29. studenoga 2023. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Sudjelovali su predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Roko Glasnović, predsjednica Pododbora za osobe s invaliditetom Vijeća HBK za laike i povjerenica za pastoral osoba s invaliditetom Sisačke biskupije Željka Šemper, član Pododbora za osobe s invaliditetom Vijeća HBK za laike i povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi i tajnica Vijeća HBK za laike Marija Žebec.

Mons. Glasnović predstavio je čestitku-poruku koju je zajedno s predsjednikom Vijeća HBK za laike riječkim nadbiskupom Matom Uzinićem uputio povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji će biti obilježen 3. prosinca.

Istaknuo je da ponajprije zahvaljuju Stvoritelju za dar života svake osobe s invaliditetom i djeteta s teškoćama. Zahvalnost je iskazao i njima za prisutnost kojom obogaćuju ljude oko sebe i čine svijet solidarnijim, humanijim i boljim mjestom. ”Hvala vam što nas podsjećate da invaliditet nije vaš identitet kao ni dominantno obilježje vas kao osoba, nego šire društveno, kulturološko i teološko pitanje koje traži dublje promišljanje ne samo u društvu nego i u Crkvi”, dodao je.

”Koračati zajedno ponajprije znači imati osjećaj pripadnosti istoj ljudskoj obitelji, svijest da smo djeca istoga Oca koji nas je s ljubavlju i svrhom stvorio da bez obzira na sposobnosti budemo dar jedni drugima, svojoj obitelji, Crkvi i društvu. Pritom je od presudne važnosti izdignuti se iznad svojih predrasuda i očekivanja te prihvaćati drugoga kao osobu, a ne promatrati ga kroz prizmu samo invaliditeta, poteškoće ili ograničenja”, poručio je biskup Glasnović.

Važno je, naglasio je, biti svjestan da vlastite krhkosti i ograničenja. Zbog toga je svakomu potreban životni suputnik koji ga neće napustiti na prvoj prepreci, koji će mu pokazati put kad se izgubi, pogurati ga kada posustane i podržati molitvom kad se obeshrabri.

Za to je potrebno moći se ponizno i poučljivo uživjeti i ”ući u cipele” druge osobe, napose one s invaliditetom čiji su životni izazovi veći od uobičajenih, primijetio je.

Mons. Glasnović na kraju je, pozivajući se na Završni dokument Sinode o sinodalnosti, rekao da su biskupi prepoznali osobe s invaliditetom kao subjekte i aktere a ne samo kao pasivne slušače i primatelje pomoći. Podsjetio je i da je papa Franjo pozvao da se u prosincu moli napose za osobe s invaliditetom.

”Uistinu vjerujem da će molitva, zajedničko razumijevanje, zauzimanje, programi, materijali koji su pred nama u svakom pogledu poboljšati i senzibilizirati sve nas i javnost i učiniti dobro na ovom zajedničkom putu, kako smo i naslovili ovu čestitku-poruku – ‘Koračati zajedno’”, zaključio je.

Željkica Šemper podsjetila je da će se 10. prosinca navršiti 75. obljetnica usvajanja i proglašenja Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda. To je bio početak puta, a s vremenom su se mijenjali stavovi društva i položaj osoba s invaliditetom u njemu te su se razvijali pristupi, metode i uvjeti.

”Gdje je tu Crkva?”, upitala je. ”Evanđelje je najstarija deklaracija prava osoba s invaliditetom”, ustvrdila je pozivajući na nasljedovanje Isusovog primjera, koji je s ljubavlju pristupao osobama s invaliditetom, liječio ih i vraćao u društvo. ”To je ono što bi svaki vjernik, bio on dijete, mlada ili odrasla osoba, mogao i trebao činiti: prići, komunicirati i živjeti zajedno”, dodala je.

Crkva je od najranijih vremena prepoznavala vrijednost osoba s invaliditetom. Danas, u duhu vremena, nastoji činiti što je u njezinoj moći. ”Jer, Crkva je Tijelo Kristovo i ako svi dijelovi tijela nisu dobro, pati cijelo tijelo”, istaknula je Šemper.

Također je navela konkretne primjere uključivanja osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u življenje Crkve, od biskupijskih povjerenstava za pastoral osoba s invaliditetom do župnih i ostalih zajednica i pokreta poput Franjevačke mladeži, Vjere i svjetla te Arke–Korablje.

Na kraju je napomenula da se od 27. studenoga do 4. prosinca u Europskom parlamentu po prvi put održava Tjedan prava osoba s invaliditetom. Pritom je podsjetila je da je u organizaciji Vijeća HBK za laike već u tijeku trogodišnji pastoralni ciklus ”Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve” (2023. – 2025.) čija provedba ulazi u drugu godinu.

Vlč. Leonardo Šardi izrazio je nadu da će do kraja ciklusa u svim biskupijama biti osnovana povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom radi usustavljivanja rada s njima. Da bi im se moglo cjelovito i na kvalitetan navijestiti riječ Božju potrebno je poduzeti i korake poput razvijanja znakovnog jezika za upotrebu u liturgiji i povezivanja sa stručnjacima s područja edukacijske rehabilitacije. ”Širok je spektar promišljanja, pripreme i izvedbe, ali najvažnije je u ovakvom djelovanju pristupiti sa srcem. A onda, gdje ima volje, naći će se i načina i stručnjaka i volontera”, poručio je vlč. Šardi.

Kao povjerenik Varaždinske biskupije naveo je konkretan primjer uključivanja osoba s invaliditetom kao aktivnih subjekata u življenje Crkve. Biskupijsko povjerenstvo osnovano je 2018. godine. Za početak su da bi pristupili toj ciljanoj skupni odlazili na susrete civilnih udruga, na mjesta u kojima su se već osjećali kao doma. Nakon izgradnje međusobnog povjerenja prešlo se na župnu razinu, osnivanjem zajednice ”Bartimej”. Na njezinim tjednim susretima se uz osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama okupljaju članovi njihovih obitelji, volonteri, prijatelji i župljani.

Vlč. Šardi naglasio je da je time mnogo dobila i župna zajednica jer je aktivno uključivanje te skupine vjernika u župu urodilo obostranim obogaćivanjem.

Marija Žebec je na kraju konferencije izvijestila na koji se način na nacionalnoj razini, suradnjom Vijeća HBK za laike i Vijeća HBK za život i obitelj, konkretizira pastoral osoba s invaliditetom. Četvrti trogodišnji ciklus obiteljskog pastorala, koji je usmjeren na obitelji osoba s invaliditetom, počeo je objavljivanjem poruke za prošlogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Aktivnosti u okviru ciklusa počele su u ožujku Nacionalnim studijskim danima za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom u Topuskom.

U pripremi je katehetski materijal namijenjen župnim i drugim zajednicama, za susrete s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima. Također su u pripremi pojmovnik za upoznavanje odgovarajuće terminologije i upute za pristupanje osobama s invaliditetom. Nastoji se o toj temi senzibilizirati i motivirati javnost većim angažmanom u medijskom prostoru. Stoga će od listopada do svibnja 2024. u emisiji ”Argumenti” Hrvatskoga katoličkog radija gostovati osobe s invaliditetom, te stručnjaci i pastoralni djelatnici u tom području.

Na dan održavanja konferencije, na Youtube kanalu Hrvatske katoličke mreže objavljen je prvi videozapis pod naslovom ”Crkva je naš dom” https://www.youtube.com/watch?v=RoD36iqBOvc

s prijevodom na hrvatski jezik. Niz videozapisa u kojima su protagonisti osobe s invaliditetom koje su sudjelovale u savjetovanju za Sinodu o sinodalnosti pripremio je Dikasterij za laike, obitelj i život. Ostali videozapisi s prijevodom bit će objavljivani tjedno do Božića.

Također, HKM će objaviti čestitku-poruku mons. Uzinića i mons. Glasnovića za Međunarodni dan u audiovizualnom obliku, po prvi put s prijevodom na hrvatski znakovni jezik.

Žebec je istaknula i da se radi na uspostavljanju što bolje suradnje s drugim unutarcrkvenim strukturama, poput Hrvatske redovničke konferencije i Udruge bračnih i obiteljskih savjetovatelja.

Za ožujak 2024. planira se pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike na kojem će sudjelovati gosti iz Talijanske biskupske konferencije te ostali stručnjaci i osobe s invaliditetom. Najesen bi pak trebalo biti održano studijsko putovanje za dionike pastorala osoba s invaliditetom, s ciljem upoznavanja primjera dobre prakse. U planu je i hodočašće u Rim povodom Jubileja 2025.

Vrhunac ciklusa obiteljskog pastorala bit će Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 2025. godine u Aljmašu.

U okviru ciklusa nastojat će se prezentirati i talenti osoba s invaliditetom poput literarnih i likovnih radova, najavila je Žebec.

***

Predsjednik Vijeća za laike Hrvatske biskupske konferencije riječki nadbiskup Mate Uzinić i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Roko Glasnović uputili su čestitku-poruku za Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca 2023., koju prenosimo u tekstualnom i audiovizualnom obliku s prijevodom na hrvatski znakovni jezik.

Koračati zajedno

https://ika.hkm.hr/novosti/cestitka-poruka-za-medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom-2023/

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji obilježavamo u nedjelju 3. prosinca na spomendan sv. Franje Ksaverskoga, a ove godine i na Prvu nedjelju došašća, vama drage osobe s invaliditetom i vama draga djeco s teškoćama u razvoju, kao i vašim obiteljima i svima koji skrbe o vama, želimo uputiti iskrenu čestitku i prigodnu poruku.

Ponajprije zahvaljujemo Stvoritelju za dar života svakoga od vas. Zahvaljujemo i vama za vašu prisutnost među nama kojom nas obogaćujete i činite ovaj svijet solidarnijim, humanijim i boljim mjestom. Hvala vam što nas podsjećate da invaliditet nije dominantno obilježje vas kao osoba, a još manje vaš identitet, nego šire društveno, kulturološko i teološko pitanje koje traži dublje promišljanje ne samo u društvu nego i u Crkvi.

Pokretanjem trogodišnjeg pastoralnog ciklusa posvećenog vama, htjeli smo prije svega poslušati ono što nam imate reći i posvjedočiti. Samo tako moguće je istinski promišljati i bolje razumjeti invaliditet i vas osobe s invaliditetom kao naše bližnje jednake u dostojanstvu i pravima kao što to stoji u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima usvojenoj prije 75 godina. Jednako tako, namjera nam je bila poticati vjernike i sve ljude dobre volje na dijalog i solidarnost unutar crkvene i društvene zajednice s ciljem povezivanja, gradnje uzajamnog povjerenja i uvažavanja, uključivanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Stoga smo na tragu prošlogodišnje objave dokumenta ”Crkva je naš dom” koji su sastavile osobe s invaliditetom sa svih kontinenata i predale ga papi Franji, u ožujku ove godine nacionalnim studijskim danima u Topuskom započeli spomenuti ciklus. Učinili smo to svjesni da smo, kao braća i sestre, pozvani zajedno koračati ovim svijetom kao suputnici, poput Krista činiti dobro i napredovati prema konačnom cilju, prema Vječnosti, gdje neće biti ni boli ni plača, nego vječna radost jedinstva s Bogom.

A koračati zajedno ponajprije znači imati osjećaj pripadnosti istoj ljudskoj obitelji, svijest da smo djeca istoga Oca koji nas je s ljubavlju i svrhom stvorio da bez obzira na sposobnosti budemo dar jedni drugima, svojoj obitelji, Crkvi i društvu. Pritom je od presudne važnosti izdignuti se iznad svojih predrasuda i očekivanja te prihvaćati drugoga kao osobu, a ne promatrati ga kroz prizmu samo invaliditeta, poteškoće ili ograničenja. Stoga, koračati zajedno znači iskazivati strpljenje i prihvaćati s ljubavlju ograničenja svojih bližnjih, ali ujedno biti svjestan da je svatko od nas krhak i ima svoja ograničenja.

Upravo zato svatko od nas treba životnog suputnika koji nas neće napustiti na prvoj prepreci, koji će nam pokazati put kad se izgubimo, pogurati nas kada posustanemo pa i podržati molitvom kada se obeshrabrimo. Nadalje, koračati zajedno znači suosjećati i biti osjetljiv na ”tempo koraka” druge osobe. Za to je potrebno moći se uživjeti i pokušati ”ući u cipele” druge osobe, napose one s invaliditetom čiji su životni izazovi veći od uobičajenih.

No, to ne ide bez poniznosti i poučljivosti, a vi nas tome, drage osobe s invaliditetom, itekako možete poučiti, kao što nas o sebedarnoj ljubavi i služenju mogu poučiti članovi vaših obitelji, a o predanom i nesebičnom angažmanu vaši asistenti i oni koji se brinu o vama i vašim potrebama.

Unaprijed se radujemo daljnjem odvijanju spomenutog pastoralnog ciklusa svjesni da svako putovanje počinje prvim korakom i da koračati zajedno podrazumijeva zajedničke napore, ali i zajednička ostvarenja ciljeva koja donose radost koja je time veća jer ju se može podijeliti.

Neke smo korake već učinili, poput priređivanja hrvatske inačice videozapisa ”Ja sam Crkva” i ”Crkva je naš dom” Dikasterija za laike obitelj i život Svete Stolice, pokretanja specijalnog ciklusa tematskih radijskih emisija ”Argumenti” u programu Hrvatskog katoličkog radija i uspostavljanja suradnje s Hrvatskom redovničkom konferencijom. Činimo i daljnje korake, poput priređivanja katehetskog materijala i organizacije pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenika.

Ostajemo otvoreni za vaše ideje i prijedloge kako bi zajedničko koračanje u obitelji, Crkvi i društvu pa i u svijetu rada bilo što plodonosnije ne samo u sklopu aktualnog ciklusa nego i jednom kada on završi. Osobito nam je stalo da naše župe budu mjesta gdje ćete se osjećati dobrodošlo, prihvaćeno i slobodno da pridonesete poslanju Crkve svojom nazočnošću, svjedočenjem i talentima.

Neka Gospodin blagoslovi i vodi naše zajedničko koračanje po zagovoru sv. Franje Ksaverskoga koji se potaknut Duhom Božjim odvažio poduzeti daleka putovanja i za Krista pridobiti mnoge duše.

mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup, predsjednik Vijeća HBK za laike

mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj

(IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva