Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Susret volontera i djelatnika JRS-a u Beogradu

U Beogradu održan susret JRS-a s područja Jugoistočne Europe

Autor: Ekumena / 14. 04. 2022.

Kao dio projekta IPA-3D, od 6. do 8. veljače je u Beogradu održan susret djelatnika i volontera Isusovačke službe za izbjeglice s područja Jugoistočne Europe.

Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti cjelokupni rad JRS-a u regiji putem organiziranja susreta, radionica i online savjetovanja zbog pružanja kvalitetnije podrške migrantima i prisilno raseljenim osobama.

Prvog dana susreta održana je konferencija naslovljena “Integracija djece bez pratnje u Srbiji: 5 godina Integracijske kuće Pedro Arrupe”, kojom je obilježeno pet godina rada ove institucije. Nazvana prema osnivaču Isusovačke službe za izbjeglice, kuća je otvorila vrata u svibnju 2017. godine s ciljem da nadoknadi nedostatak kapaciteta države za smještaj maloljetnih migranata bez pratnje, ove posebno ranjive skupine, pri čemu se poseban naglasak stavlja na žrtve nasilja, žrtve trgovanja ljudima te djecu bez pratnje sa zdravstvenim problemima. Od početka djelovanja, Integracijska kuća “Pedro Arrupe” pružila je smještaj gotovo stotini dječaka uzrasta između 7 i 18 godina, a sudionici su imali priliku upoznati se s njenim trenutnim korisnicima.

Osim smještaja, hrane, odjeće i osnovnih potrepština, Integracijska kuća svojim korisnicima pruža priliku za igru, obrazovanje i integraciju uz potporu tima pedagoga, socijalnih radnika, učitelja i kulturnog medijatora. U radu, djeci se pristupa individualno, svakom pojedinom djetetu se prilagođava plan aktivnosti temeljen na djetetovim potrebama, snagama i kapacitetima. Glavne aktivnosti uključuju satove jezika te kreativne, edukativne i psiho-socijalne radionice sa fokusom na pravilan rast i razvoj.

Drugi dan susreta raspravljalo se o važnosti i iskustvima u uspostavi prijelaznih smještajnih jedinica za stanovanje. Kako je Integracijska kuća predviđena za smještaj maloljetnika, uspostava prijelaznog smještaja za korisnike koji navrše 18 godina predstavlja logičan slijedeći korak u razvoju rada JRS-a u Srbiji. Svoja iskustva ovom su prilikom podijelili i bivši korisnici Integracijske kuće, od kojih su dvojica u ovome trenutku prvi maloljetni migranti bez pratnje koji su upisali fakultet u Republici Srbiji.

Zatim je uslijedio program na temu socijalnog mentorstva i integracije na tržište rada. U sklopu radionice, dijelila su se iskustva slučajeva integracije migranata na tržište rada te rješavanja problema s kojima su se u tom postupku susreli. Nakon radionice, koordinator volontera JRS Hrvatska govorio je o važnosti angažmana mladih vršnjaka volontera za inkluziju i socijalizaciju migranata mlađe generacije.

Iza kratice IPA-3D stoji “Iskustvo, Promjena, Akcija – Edukacija timova za integraciju u Bosni i Hercegovini i Srbiji”, jednogodišnji projekt koji Isusovačka služba za izbjeglice od početka rujna 2021. provodi u svom prvom partnerstvu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. (VN / Andrej Bukovac Mimica – JRS / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva