Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava

Trgovina ljudi je gnjusni zločin

Autor: Ekumena

Sveta Stolica pozvala je na užu međunarodnu suradnju kako bi se osiguralo da žrtve trgovine ljudima dobiju odgovarajuću skrb, poručio je stalni promatrač Svete Stolice pri OSCE-u mons. Janusz Urbańczyk u ponedjeljak 4. travnja u Beču na 22. konferenciji Saveza protiv trgovine ljudima, posvećenoj pitanju kako izgraditi učinkovitije sustave zaštite, prenosi Vatican New.

Stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) mons. Janusz Urbańczyk ponovno je potvrdio hitnu potrebu za efikasnijim sustavima zaštite žrtava trgovine ljudima, usred rastuće zabrinutosti za žene i djecu koja bježe iz Ukrajine. U svojoj je izjavi istaknuo da je ta tema danas posebno aktualna u svijetlu kontinuiranog utjecaja pandemije bolesti Covid-19  te posljedica rata u Ukrajini i izbjegličke krize. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, humanitarne i crkvene udruge rade na sprječavanju povećanog rizika trgovine ljudima za one koji bježe iz zemlje. Većina ukrajinskih izbjeglica su žene i djeca koji su posebno ranjivi.

To je istaknuo i kardinal Michael Czerny, prefekt ad interim Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, tijekom nedavnog posjeta ukrajinskim izbjeglicama u Mađarskoj. Zbog toga je potrebna povećani oprez, rekao je mons. Urbańczyk, napominjući da ovogodišnja tema konferencije nadopunjuje onu Svjetskog dana molitve i svijesti o borbi protiv trgovine ljudima, čija je tema ove godine glasila “Snaga skrbi. Žene, gospodarstvo, trgovina ljudima”.

Kardinal Czerny komentirao je kako je perverzan rad trgovaca ljudima i onih koji žele porobiti one ranjive, nudeći im lažnu pomoć te ih potom zarobljavaju.

Mons. Urbańczyk je također podsjetio na predanost i napore raznih vlada, nevladinih organizacija i civilnog društva koje rade na sprečavanju trgovine ljudima i u zaštiti žrtava tog, kako je rekao, “gnjusnog zločina”. Katolička Crkva, uz brojne redovničke kongregacije i laičke organizacije, isto tako nudi sigurna skloništa tim ljudima te radi na njihovoj društvenoj integraciji. “Ovi napori”, dodao je, “stvaraju okruženje koje prihvaća, štiti i brine o žrtvama i koje nudi fizičke, psihološke, pravne i socioekonomske resurse za potporu njihovom oporavku i reintegraciji”.

Stalni promatrač Svete Stolice posebno je istaknuo hitnu potrebu zaštite žrtava od propisa i postupaka koji mogu dovesti do arbitrarne deportacije, rekavši da je “suradnja između država isto tako bitan element za osiguranje zakonitog postupanja prema žrtvama”. Naglasio je i potrebu za pravnim postupcima za zaštitu rodbine i prijatelja žrtava u zemljama podrijetla, tranzita i odredišta koji nerijetko doživljavaju sekundarne posljedice trgovine ljudima, kao što je iznuda ili društveno odbacivanje.

Napominjući da kultura ravnodušnosti i isključenosti nerijetko okružuje žrtve trgovine ljudima, čineći ih “gotovo nevidljivima”, mons. Urbańczyk je pozvao vlade da poboljšaju pristup uslugama za žrtve trgovine ljudima i osiguraju im odgovarajuću skrb, kvalificiranu zaštitu, pravnu pomoć i odgovarajuće oblike oporavka. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva