Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 01. 04. 2023.
Prijava

Trgovina ljudi je gnjusni zločin

Autor: Ekumena

Sveta Stolica pozvala je na užu međunarodnu suradnju kako bi se osiguralo da žrtve trgovine ljudima dobiju odgovarajuću skrb, poručio je stalni promatrač Svete Stolice pri OSCE-u mons. Janusz Urbańczyk u ponedjeljak 4. travnja u Beču na 22. konferenciji Saveza protiv trgovine ljudima, posvećenoj pitanju kako izgraditi učinkovitije sustave zaštite, prenosi Vatican New.

Stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) mons. Janusz Urbańczyk ponovno je potvrdio hitnu potrebu za efikasnijim sustavima zaštite žrtava trgovine ljudima, usred rastuće zabrinutosti za žene i djecu koja bježe iz Ukrajine. U svojoj je izjavi istaknuo da je ta tema danas posebno aktualna u svijetlu kontinuiranog utjecaja pandemije bolesti Covid-19  te posljedica rata u Ukrajini i izbjegličke krize. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, humanitarne i crkvene udruge rade na sprječavanju povećanog rizika trgovine ljudima za one koji bježe iz zemlje. Većina ukrajinskih izbjeglica su žene i djeca koji su posebno ranjivi.

To je istaknuo i kardinal Michael Czerny, prefekt ad interim Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, tijekom nedavnog posjeta ukrajinskim izbjeglicama u Mađarskoj. Zbog toga je potrebna povećani oprez, rekao je mons. Urbańczyk, napominjući da ovogodišnja tema konferencije nadopunjuje onu Svjetskog dana molitve i svijesti o borbi protiv trgovine ljudima, čija je tema ove godine glasila “Snaga skrbi. Žene, gospodarstvo, trgovina ljudima”.

Kardinal Czerny komentirao je kako je perverzan rad trgovaca ljudima i onih koji žele porobiti one ranjive, nudeći im lažnu pomoć te ih potom zarobljavaju.

Mons. Urbańczyk je također podsjetio na predanost i napore raznih vlada, nevladinih organizacija i civilnog društva koje rade na sprečavanju trgovine ljudima i u zaštiti žrtava tog, kako je rekao, “gnjusnog zločina”. Katolička Crkva, uz brojne redovničke kongregacije i laičke organizacije, isto tako nudi sigurna skloništa tim ljudima te radi na njihovoj društvenoj integraciji. “Ovi napori”, dodao je, “stvaraju okruženje koje prihvaća, štiti i brine o žrtvama i koje nudi fizičke, psihološke, pravne i socioekonomske resurse za potporu njihovom oporavku i reintegraciji”.

Stalni promatrač Svete Stolice posebno je istaknuo hitnu potrebu zaštite žrtava od propisa i postupaka koji mogu dovesti do arbitrarne deportacije, rekavši da je “suradnja između država isto tako bitan element za osiguranje zakonitog postupanja prema žrtvama”. Naglasio je i potrebu za pravnim postupcima za zaštitu rodbine i prijatelja žrtava u zemljama podrijetla, tranzita i odredišta koji nerijetko doživljavaju sekundarne posljedice trgovine ljudima, kao što je iznuda ili društveno odbacivanje.

Napominjući da kultura ravnodušnosti i isključenosti nerijetko okružuje žrtve trgovine ljudima, čineći ih “gotovo nevidljivima”, mons. Urbańczyk je pozvao vlade da poboljšaju pristup uslugama za žrtve trgovine ljudima i osiguraju im odgovarajuću skrb, kvalificiranu zaštitu, pravnu pomoć i odgovarajuće oblike oporavka. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva