Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Patrijarh Porfirije uručuje tomos autokefalije Arhiepiskopu Stefanu

Tomos autokefalije dodijeljen Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi OA

Autor: Petar Kozakijević / 07. 06. 2022.

Arhiepiskop Stefan: Beskrajno smo blagodarni Bogu na Njegovoj milosti, jer u životu Svete Crkve ništa se ne dešava bez sadejstva Svetog Duha.

***

U Nedjelju šestu po Vaskrsu, 5. juna, u Sabornom hramu svetog arhangela Mihaila u Beogradu, Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu liturgiju sa Njegovim Blaženstvom Arhiepiskopom makedonskim Stefanom i arhijerejima Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve Ohridske arhiepiskopije. Nakon Liturgije patrijarh je besjedio, a potom i arhiepiskopu predao tomos autokefalije.

Tekst tomosa pročitao je arhimandrit Nektarije, sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda, a potom se svima obratio i Arhiepiskop Stefan. Svečanim uručivanjem tomosa Srpska Pravoslavna Crkva i formalno je priznala Makedonsku Pravoslavnu Crkvu za autokefalnu.

Podsjećamo, odluku o tome da se Makedonska Pravoslavna Crkva priznaje za autokefalnu, donio je Sveti Arhijerejski Sabor, a javno ju je objavio Patrijarh Porfirije prilikom svog prvog služenja Svete liturgije u Soplju, na spomen svetih Kirila i Metodija, 24. maja.

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve kazao je da se, nakon što je jedinstvo Crkve ponovo uspostavljeno, otišlo korak dalje, jer Makedonska Pravoslavna Crkva ima “uslove, potrebu i mogućnost da se organizuje kao autokefalna Crkva”.

“Zato ono što smo već realizovali kroz služenje Liturgije u Skoplju danas osećamo da treba javno pred svima i dokumentom koji se zove Tomos da obznanimo punoći Crkve. Naravno, o onome što je naša duboka spoznaja i duboko osećanje posle međusobnog saglasja koji smo postigli između sebe dužni smo da obavestimo sve pomesne Crkve i zvanično, iako većina Crkava zna za ovo, podržava i podstiče sve nas zajedno da idemo u ovom pravcu. Da bi se to projavilo i formalno, dužni smo da pošaljemo svoju odluku i drugim pomesnim Crkvima, kako bi svaka, po kanonskom redu, iskazala svoj stav u onome što mislimo da je jedini ispravan, normalan i najbolji put za Crkvu Hristovu u Njenoj punoći, a to znači i za Crkvu u Severnoj Makedoniji i za Crkvu u Srbiji i drugde”, kazao je patrijarh.

Arhiepiskop Stefan je kazao da će Makedonska Pravoslavna Crkva nastojati da izgradi dobre odnose sa svim pomesnim Pravoslavnim Crkvama, i izrazio vjeru da će primjer Srpske Pravoslavne Crkve podržavati i ostale Crkve.

“Vi ste, Vaša Svetosti, napravili korak od istorijskog značaja, kako za našu Makedonsku Pravoslavnu Crkvu – Ohridsku Arhiepiskopiju tako, verujemo, i za celo Pravoslavlje. Vašim neumornim zalaganjem, uz saglasnost članova Sinoda i Sabora ne samo da ste pomogli, već ste na delu pokazali koliko ljubite mir i slogu među braćom, koliko ljubite Crkvu, Crkvu kao Telo Hristovo, sa svim njenim delovima – pomesnim Crkvama, a u ovom slučaju Ohridskom Arhiepiskopijom obnovljenom kao Makedonska Pravoslavna Crkva. Stoga, u ovom trenutku, beskrajno smo blagodarni Bogu na Njegovoj milosti, jer u životu Svete Crkve ništa se ne dešava bez sadejstva Svetog Duha”, rekao je Arhiepiskop Stefan.

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva