Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava
Patrijarh Porfirije uručuje tomos autokefalije Arhiepiskopu Stefanu

Tomos autokefalije dodijeljen Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi OA

Autor: Petar Kozakijević / 07. 06. 2022.

Arhiepiskop Stefan: Beskrajno smo blagodarni Bogu na Njegovoj milosti, jer u životu Svete Crkve ništa se ne dešava bez sadejstva Svetog Duha.

***

U Nedjelju šestu po Vaskrsu, 5. juna, u Sabornom hramu svetog arhangela Mihaila u Beogradu, Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu liturgiju sa Njegovim Blaženstvom Arhiepiskopom makedonskim Stefanom i arhijerejima Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve Ohridske arhiepiskopije. Nakon Liturgije patrijarh je besjedio, a potom i arhiepiskopu predao tomos autokefalije.

Tekst tomosa pročitao je arhimandrit Nektarije, sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda, a potom se svima obratio i Arhiepiskop Stefan. Svečanim uručivanjem tomosa Srpska Pravoslavna Crkva i formalno je priznala Makedonsku Pravoslavnu Crkvu za autokefalnu.

Podsjećamo, odluku o tome da se Makedonska Pravoslavna Crkva priznaje za autokefalnu, donio je Sveti Arhijerejski Sabor, a javno ju je objavio Patrijarh Porfirije prilikom svog prvog služenja Svete liturgije u Soplju, na spomen svetih Kirila i Metodija, 24. maja.

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve kazao je da se, nakon što je jedinstvo Crkve ponovo uspostavljeno, otišlo korak dalje, jer Makedonska Pravoslavna Crkva ima “uslove, potrebu i mogućnost da se organizuje kao autokefalna Crkva”.

“Zato ono što smo već realizovali kroz služenje Liturgije u Skoplju danas osećamo da treba javno pred svima i dokumentom koji se zove Tomos da obznanimo punoći Crkve. Naravno, o onome što je naša duboka spoznaja i duboko osećanje posle međusobnog saglasja koji smo postigli između sebe dužni smo da obavestimo sve pomesne Crkve i zvanično, iako većina Crkava zna za ovo, podržava i podstiče sve nas zajedno da idemo u ovom pravcu. Da bi se to projavilo i formalno, dužni smo da pošaljemo svoju odluku i drugim pomesnim Crkvima, kako bi svaka, po kanonskom redu, iskazala svoj stav u onome što mislimo da je jedini ispravan, normalan i najbolji put za Crkvu Hristovu u Njenoj punoći, a to znači i za Crkvu u Severnoj Makedoniji i za Crkvu u Srbiji i drugde”, kazao je patrijarh.

Arhiepiskop Stefan je kazao da će Makedonska Pravoslavna Crkva nastojati da izgradi dobre odnose sa svim pomesnim Pravoslavnim Crkvama, i izrazio vjeru da će primjer Srpske Pravoslavne Crkve podržavati i ostale Crkve.

“Vi ste, Vaša Svetosti, napravili korak od istorijskog značaja, kako za našu Makedonsku Pravoslavnu Crkvu – Ohridsku Arhiepiskopiju tako, verujemo, i za celo Pravoslavlje. Vašim neumornim zalaganjem, uz saglasnost članova Sinoda i Sabora ne samo da ste pomogli, već ste na delu pokazali koliko ljubite mir i slogu među braćom, koliko ljubite Crkvu, Crkvu kao Telo Hristovo, sa svim njenim delovima – pomesnim Crkvama, a u ovom slučaju Ohridskom Arhiepiskopijom obnovljenom kao Makedonska Pravoslavna Crkva. Stoga, u ovom trenutku, beskrajno smo blagodarni Bogu na Njegovoj milosti, jer u životu Svete Crkve ništa se ne dešava bez sadejstva Svetog Duha”, rekao je Arhiepiskop Stefan.

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva