Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 05. 2024.
Prijava
Papa Franjo s armenskim biskupima (Foto: Vatican Media)

Tijekom susreta s armenskim biskupima u Vatikanu, papa Franjo molio je za mir

Autor: D. P. / 29. 02. 2024.

Koliko smo sukoba i masakra svjedočili, uvijek tragičnih i uvijek besmislenih? – upitao je u srijedu ujutro, 29. veljače papa tijekom susreta s armenskim biskupima. Uzdignimo svi vapaj za mir, apelirao je Franjo.

Teška geopolitička situacija u Armeniji, važnost suradnje s Pravoslavnom Crkvom u zemlji i potreba da biskupi budu blizu svoje pastve – bile su teme u središtu obraćanja pape Franje biskupima Armenske katoličke Crkve u srijedu ujutro, 28. veljače prije opće audijencije koja je održana u Dvorani Pavla VI.

Zbog prehlade, Papin je govor pročitao mons. Filippo Ciampanelli, dužnosnik vatikanskog Državnog tajništva.

Prošle je godine više od 100 tisuća etničkih Armenaca bilo prisiljeno napustiti enklavu Nagorno-Karabah nakon vojne ofenzive koju je izveo susjedni Azerbajdžan. Postoji bojazan da bi mogao uslijediti još jedan napad.

Vaše Blaženstvo, draga braćo, riječi su pape Franje koje je pročitao mons. Ciampanelli, kako možemo ne usmjeriti naše misli na Armeniju, ne samo riječima, nego prije svega svojim molitvama, osobito za one koji bježe od sukoba i za mnoge raseljene obitelji koje traže sigurno utočište?

Prvi svjetski rat, dodao je, trebao je biti posljednji… Ipak, od tada, koliko je bilo sukoba i masakra, uvijek tragičnih i uvijek besmislenih?, upitao je Papa.

Uzdignimo svi vapaj za mir, potaknuo je Papa, tako da mogu dotaknuti srca, čak i srca koja nisu dirnuta patnjama siromašnih i potrebitih. I iznad svega, molimo se. Molim se za vas biskupe i za Armeniju, dodao je Papa.

Druga ključna tema Papinog govora bila je važnost suradnje između Armenske katoličke Crkve i Armenske apostolske Crkve, pravoslavnog tijela.

Papa je završio obraćanje molitvom svetog Narsesa Milostivog, armenskog biskupa iz 12. stoljeća koji je priznat kao svetac i u Katoličkoj i u Armenskoj pravoslavnoj Crkvi.

Prošlog se tjedna katolikos Karekin II., poglavar Armenske apostolske Crkve, susreo s kardinalom Claudiom Gugerottijem, prefektom vatikanskog Dikasterija za istočne Crkve.

Prema priopćenju Armenske apostolske Crkve, katolikos Karekin II. je sa zadovoljstvom govorio o bratskoj suradnji dviju Crkava, te papi Franji prenio svoje bratske želje.

Papa Franjo također je pozvao armenske biskupe da ostanu bliski onima kojima služe.

U svijetu tako punom izolacije i usamljenosti, rekao je, moramo se pobrinuti da oni koji su nam povjereni osjete blizinu Dobrog Pastira.

To uključuje, istaknuo je Franjo, svećenike, osobito mlade, koji se trebaju osjećati bliskima svojim biskupima.

Papa je potom potaknuo biskupe da mudro izabiru svoje nasljednike, birajući pojedince koji će biti predani stadu, vjerni pastoralnoj skrbi, a ne vođeni osobnim ambicijama.

Mogli biste mi reći da vaša Crkva nije brojčano velika, dodao je. Ipak, zapamtimo da Bog voli činiti čuda s onima koji su maleni, napomenuo je na kraju papa Franjo. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva