Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 20. 03. 2023.
Prijava
Jim Marion

Tamna noć i radikalno povjerenje

Autor: Jim Marion / 18. 03. 2023.

Jim Marion (1945) teolog, pravnik i mistik direktor Instituta za duhovnu svjesnos i suosnivač, s Kenom Wilberom, Instituta za integralnu duhovnost. Njegova knjiga Pokristovljenje.. Unutarnji put kršćanske duhovnosti (Putting on the mind of Christ. Inner Work of Christian Spirituality), vjerojatno je prva knjiga u kojoj se iz kršćanske perspektive opisuje cjeloviti put razvoja svijesti.

***

U tamnoj noći učimo učimo istinu o ome što je Isus rekao govoreći: ”Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se odjenuti” (Mt 6,25) i: ”A tko od vas zabrinutošću može svom stasu dodati jedan lakat?!” (Mt 6,27) ili: ”Ne budite, dakle, zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se” (Mt 6,34).

U tamnoj noći učimo se radikalnom povjerenju u Boga unutar nas.

Nakon što je naučila tu lekciju, Terezija Avilska je osnovala samostane bez zajamčenih izvora prihoda. Majka Terezija iz Calcutte je, bez da je tražila sredstva, s lakoćom upravljala svojim, širom svijeta rasprostranjenim, dobrotvornim o dobrotvornim organizacijama.

Nakon tamne noći radikalno povjerenje postaje drugom prigodom. Razumijemo iskustveno ne samo što znači vjera, nego i da je jedini razuman način djelovanja u ovom svijetu onaj utemeljen na radikalnoj vjeri i povjerenju.

Svemir, što smo ga nekad smatrali punim prijetnji svake vrste, sada možemo vidjeti kao mjesto puno darova, obilja i blagoslova.

Jim Marion, Pokristovljenje, prev. Zdravko Botić, Synopsis, Zagreb-Sarajevo, 2016., str. 215-216.

 

 

Objavljeno u: Polazišta, Sophia
Oznake: Jim Marion, Polazišta, Sophia

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva