Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Jim Marion

Tamna noć i radikalno povjerenje

Autor: Jim Marion / 18. 03. 2023.

Jim Marion (1945) teolog, pravnik i mistik direktor Instituta za duhovnu svjesnos i suosnivač, s Kenom Wilberom, Instituta za integralnu duhovnost. Njegova knjiga Pokristovljenje.. Unutarnji put kršćanske duhovnosti (Putting on the mind of Christ. Inner Work of Christian Spirituality), vjerojatno je prva knjiga u kojoj se iz kršćanske perspektive opisuje cjeloviti put razvoja svijesti.

***

U tamnoj noći učimo učimo istinu o ome što je Isus rekao govoreći: ”Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se odjenuti” (Mt 6,25) i: ”A tko od vas zabrinutošću može svom stasu dodati jedan lakat?!” (Mt 6,27) ili: ”Ne budite, dakle, zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se” (Mt 6,34).

U tamnoj noći učimo se radikalnom povjerenju u Boga unutar nas.

Nakon što je naučila tu lekciju, Terezija Avilska je osnovala samostane bez zajamčenih izvora prihoda. Majka Terezija iz Calcutte je, bez da je tražila sredstva, s lakoćom upravljala svojim, širom svijeta rasprostranjenim, dobrotvornim o dobrotvornim organizacijama.

Nakon tamne noći radikalno povjerenje postaje drugom prigodom. Razumijemo iskustveno ne samo što znači vjera, nego i da je jedini razuman način djelovanja u ovom svijetu onaj utemeljen na radikalnoj vjeri i povjerenju.

Svemir, što smo ga nekad smatrali punim prijetnji svake vrste, sada možemo vidjeti kao mjesto puno darova, obilja i blagoslova.

Jim Marion, Pokristovljenje, prev. Zdravko Botić, Synopsis, Zagreb-Sarajevo, 2016., str. 215-216.

 

 

Objavljeno u: Polazišta, Sophia
Oznake: Jim Marion, Polazišta, Sophia

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva