Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 03. 07. 2022.
Prijava

Tajnik za odnose s državama Svete Stolice Paul R. Gallagher u posjeti BiH

Autor: Ekumena

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher stigao je u četvrtak 17. ožujka 2022. u popodnevnim satima u sarajevsku zračnu luku, objavila je KTA.

Nadbiskup Gallagher će se tijekom posjeta susresti s državnim i crkvenim predstavnicima te poglavarima drugih Crkvi i vjerskih zajednica. Također će predslaviti mise u biskupskim sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. U pratnji mons. Gallaghera stigao je mons. Janusz Stanisław Błachowiak iz Državnog tajništva Svete Stolice.

Nadbiskup Vukšić poželio je dobrodošlicu mons. Gallagheru u Sarajevo i u BiH. Zajedno su se prisjetili njegovog boravka u Sarajevu kada je kao stalni promatrač Svete Stolice pri Vijeću Europe sudjelovao na plenarnom zasjedanju predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija održanom u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa od 3. do 6. listopada 2002. Na tom susretu je dr. Vukšić, kao profesor, bio prevoditelj. Nakon tog zasjedanja tadašnji predsjednik BK BiH banjolučki biskup Franjo Komarica poslao je mons. Gallagheru 5. listopada 2002. pismo zahvale te preporučio “ratom pogođenu Crkvu u BiH u njegove molitve i bratsku solidarnost”.

Tijekom popodneva nadbiskup Gallagher se susreo s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i suradnicima. Poslije susreta je upriličena uobičajena konferencija za medije.

Nakon kraćeg susreta s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom u prostorijama Apostolske nuncijature, nadbiskup Gallagher je u 18 sati predvodio euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u zajedništvu s nadbiskupom Vukšićem.

Nadbiskup Gallagher će u Bosni i Hercegovini boraviti do 20. ožujka. (KTA / D. P.)

Uvodnik

  • Duh Sveti nas potiče na promjenu i da potičemo promjene
    ”Pođimo u školu Duha Svetoga” – riječi su koje je papa Franjo izgovorio na misi održanoj na svetkovini Duhova u bazilici sv. Petra u Rimu. Riječi su to koje svi kršćani i ljudi dobre volje mogu čuti kao poziv kakav obnavlja želju da se odazovemo, da trajno iznova krećemo u školu. Stvarnost suvremenoga svijeta obilježena […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva