Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 01. 04. 2023.
Prijava

Taizé: Papa Franjo uputio pozdrav mladim sudionicima 44. europskog susreta u Torinu

Autor: Ekumena

Duh Božji ne prestaje djelovati i pobuđivati tvorce bratstva, solidarnosti i jedinstva, piše kardinal Pietro Parolin u poruci kojom se izražava blizina rimskog biskupa mladima koji sudjeluju u izmijenjenom obliku 44. europskog susreta mladih u organizaciji zajednice Taizé, javio je Vatican News.

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima 44. europskog susreta mladih u organizaciji ekumenske monaške zajednice Taizé, koji je zbog pandemije podijeljen u dva susreta.

Prvi dio programa je online od 28. prosinca do 1. siječnja te će se putem YouTubea moći među ostalim pratiti molitva te meditacija pred Torinskim platnom u katedrali sv. Ivana. U Torinu je samo nekoliko braće iz zajednice iz Taizéa, uključujući priora brata Aloisa. Pridružio im se i ograničeni broj mladih iz Pijemonta.

Također će se održati dvije online radionice, o solidarnosti s migrantima te brizi za zajednički dom.

Drugi dio održat će se od 7. do 10. srpnja 2022. kada bi se mladi iz cijele Europe trebali okupiti u Torinu.

U poruci je istaknuto kako se susret odvija u vremenu obilježenom prisutnošću brojnih tjeskoba. Mnogi se pitaju: Ima li naš planet budućnost? Koje odgovornosti moramo preuzeti kako bismo osigurali njegovo očuvanje i učinili zemlju pogodnom za život? Dok je sve više polarizacija, kako možemo, prema vašoj odabranoj temi za nadolazeću godinu ”postati majstorima jedinstva”?

”Umjesto da se predate obeshrabrenju i izbjegavate ova pitanja, odlučili ste se suočiti s njima, zajedno tražiti, moliti, slušati Riječ Božju kako biste joj dopustili da rasvijetli najsloženije ljudske situacije”, stoji u poruci.

”Kada smo zajedno Duh Božji puše na poseban način”, navodi se u poruci u kojoj se prisjeća na aktualni sinodski hod u kojem i Katolička Crkva pokušava sebe učiniti dostupnijom djelu Duha, pozivajući Kristove učenike da otkriju koliko smo potrebni jedni drugima.

”Odabrali ste ne skidati pogled s ljudske patnje i očite hitnosti vremena, već gledati na te stvarnosti s povjerenjem koje vam je dano da sudjelujete u rješenjima. Iako ne nedostaju razlozi za tjeskobu, jednako je istina da Duh Božji ne prestaje djelovati i pobuđivati tvorce bratstva, solidarnosti i jedinstva. Otvarajući se prisutnosti uskrslog Krista i dopuštajući mu da ujedini vaša srca, pripremate se kako biste upravo to i postali”, stoji u Papinoj poruci. (V. N./D. P.).

Objavljeno u: Među kršćanima, Papa Franjo, Zajedništvo
Oznake:

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva