Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Taizé: Papa Franjo uputio pozdrav mladim sudionicima 44. europskog susreta u Torinu

Autor: Ekumena

Duh Božji ne prestaje djelovati i pobuđivati tvorce bratstva, solidarnosti i jedinstva, piše kardinal Pietro Parolin u poruci kojom se izražava blizina rimskog biskupa mladima koji sudjeluju u izmijenjenom obliku 44. europskog susreta mladih u organizaciji zajednice Taizé, javio je Vatican News.

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima 44. europskog susreta mladih u organizaciji ekumenske monaške zajednice Taizé, koji je zbog pandemije podijeljen u dva susreta.

Prvi dio programa je online od 28. prosinca do 1. siječnja te će se putem YouTubea moći među ostalim pratiti molitva te meditacija pred Torinskim platnom u katedrali sv. Ivana. U Torinu je samo nekoliko braće iz zajednice iz Taizéa, uključujući priora brata Aloisa. Pridružio im se i ograničeni broj mladih iz Pijemonta.

Također će se održati dvije online radionice, o solidarnosti s migrantima te brizi za zajednički dom.

Drugi dio održat će se od 7. do 10. srpnja 2022. kada bi se mladi iz cijele Europe trebali okupiti u Torinu.

U poruci je istaknuto kako se susret odvija u vremenu obilježenom prisutnošću brojnih tjeskoba. Mnogi se pitaju: Ima li naš planet budućnost? Koje odgovornosti moramo preuzeti kako bismo osigurali njegovo očuvanje i učinili zemlju pogodnom za život? Dok je sve više polarizacija, kako možemo, prema vašoj odabranoj temi za nadolazeću godinu ”postati majstorima jedinstva”?

”Umjesto da se predate obeshrabrenju i izbjegavate ova pitanja, odlučili ste se suočiti s njima, zajedno tražiti, moliti, slušati Riječ Božju kako biste joj dopustili da rasvijetli najsloženije ljudske situacije”, stoji u poruci.

”Kada smo zajedno Duh Božji puše na poseban način”, navodi se u poruci u kojoj se prisjeća na aktualni sinodski hod u kojem i Katolička Crkva pokušava sebe učiniti dostupnijom djelu Duha, pozivajući Kristove učenike da otkriju koliko smo potrebni jedni drugima.

”Odabrali ste ne skidati pogled s ljudske patnje i očite hitnosti vremena, već gledati na te stvarnosti s povjerenjem koje vam je dano da sudjelujete u rješenjima. Iako ne nedostaju razlozi za tjeskobu, jednako je istina da Duh Božji ne prestaje djelovati i pobuđivati tvorce bratstva, solidarnosti i jedinstva. Otvarajući se prisutnosti uskrslog Krista i dopuštajući mu da ujedini vaša srca, pripremate se kako biste upravo to i postali”, stoji u Papinoj poruci. (V. N./D. P.).

Objavljeno u: Među kršćanima, Papa Franjo, Zajedništvo
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva