Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Nuklearno oružje Foto: Pixabay

Svijet bez nuklearnog oružja je nužan i moguć

Autor: Ekumena / 23. 06. 2022.

Papa Franjo ponovno poziva na okončanje rata i uklanjanje uzroka konflikta te iznova potvrđuje kako je nemoralno korištenje, pa čak i posjedovanje, nuklearnoga oružja u poruci pročitanoj na prvome sastanku država stranaka Ugovora o zabrani nuklearnog oružja održan u Beču od 21. do 23. lipnja.

Sve je više pravovremena ”hrabra vizija” Ugovora o zabrani nuklearnoga oružja napominje papa Franjo u svojoj poruci koju je pročitao tajnik za odnose s državama mons. Paul Richard Gallagher na prvom sastanku država stranaka Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Ugovor, koji ima za cilj postizanje i održavanje svijeta bez nuklearnog oružja, stupio je na snagu u siječnju 2021. godine. Do danas je 65 država ratificiralo ili pristupilo Ugovoru, iako to nije učinila nijedna država koja posjeduje takvo oružje.

Dok se govor o razoružanju može mnogima činiti paradoksalnim, potrebno je držati svijest o opasnostima kratkovidnih pristupa nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti i riziku proliferacije, ističe Papa.

Ponavlja apel da “umuknu oružja” i da se uklone uzroci sukoba neumornim pribjegavanjem pregovorima. Naglašava da mir i sigurnost, kako bi bili pravedni i trajni, moraju biti univerzalni te da svi moramo biti odgovorni – kolektivno i pojedinačno – za dobrobit naše braće i sestara.

Sveta Stolica nema sumnje da svijet bez nuklearnog oružja je nužan i moguć, kaže papa Franjo, te osuđuje planove koji daju lažni osjećaj sigurnosti na temelju posjedovanja nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništenje.

Posebno izražava sumnju u primjerenost nuklearnog odvraćanja kao odgovor na suvremene izazove, upozoravajući na opasnosti od nesreća koje uključuju takvo oružje. Kako navodi, “nuklearno je oružje skupa i opasna obaveza”.

Još jednom potvrđuje kako je korištenje nuklearnog oružja, kao i njegovo samo posjedovanje, nemoralno. Obrana ideje međusobnog odvraćanja neizbježno završava zatrovanjem odnosa među ljudima i ometanjem svakog mogućeg oblika pravog dijaloga, kaže.

Isto tako upozorava na opasnost korištenja nuklearnog oružja kao oblika ucjene koja bi trebala biti odbojna svim savjestima čovječanstva.

Naglašava da proces razoružanja mora biti temeljit i potpun te doprijeti do samih duša ljudi. Stoga, napominje, važno je prepoznati globalnu i hitnu potrebu za odgovornošću, kako javnom tako i osobnom, što uključuje ispitivanje savjesti o tome kako pojedinci i nacije mogu opravdati korištenje ili posjedovanje nuklearnog oružja.

Napominje da su sporazumi o razoružanju, uključujući i Ugovor o zabrani nuklearnoga oružja više od obične pravne obveze. “To su također moralne obveze temeljene na povjerenju među državama i među njihovim predstavnicima, ukorijenjene u povjerenju koje građani polažu u svojim vladama, s etičkim posljedicama za sadašnje i buduće generacije čovječanstva”.

Naglašava da je pridržavanje i poštivanje međunarodnih sporazuma o razoružanju izvor snage, a ne slabosti, te ohrabruje slušatelje “da nastave svojim odabranim putem promicanja kulture života i mira utemeljene na dostojanstvu ljudske osobe i svijesti da smo svi braća i sestre”.

Na kraju, ističe da s njene strane, Katolička Crkva ostaje neopozivo predana promicanju mira među ljudima i nacijama i poticanju obrazovanja za mir u svim svojim institucijama. (VN / D.P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Mir, nuklearno oružje, Papa Franjo

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva