Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava

Svi su nam potrebni za stolom dijaloga. I rasisti!

Autor: Ekumena / 31. 12. 2021.

”Rasizam i diskriminacija su nedvojbeno grijesi”, kazala je dr. Agnes Abuom, anglikanka iz Kenije, koja je 2013. godine na 10. skupštini Svjetskog vijeća crkava (WCC) jednoglasno izabrana za moderatoricu njezina Središnjeg odbora Vijeća. Ona je prva žena i prva Afrikanka na toj poziciji u povijesti WCC-a, javlja ta organizacija.

Ipak, u trećem desetljeću 21. stoljeća, dodaje Abuom, svijet bi morao promijeniti strategiju kojom se obraća drugima, uključujući i počinitelje prekršaja poput KKK-a, u nastojanjima da se konačno raskine s grešnim praksama rasizma i diskriminacije.

”Promjena pristupa prijeko je potreba, želi li se pomoći u spašavanju čovječanstva i spasu Božjeg stvorenja, a to uključuje i komunikaciju sa skupinama koje se smatraju duboko rasističkim”, istaknula je u nedavnom intervjuu za WCC, tijekom trodnevne konferencije u znak sjećanja na početak Programa za borbu protiv rasizma Svjetskog vijeća crkava iz 1971. godine.

WCC okuplja gotovo 600 milijuna kršćana diljem svijeta iz anglikanske, pravoslavne i protestantske tradicije, a sjedište mu je u Ženevi u Švicarskoj.

”Način na koji se pitanje rasizma rješavalo prije 1948. godine ugrađen je i u Program za borbu protiv rasizma, koji je trebao podržati konačno oslobođenje naroda i nacija žrtava rasizma; trebao je pokušati riješiti rasizam. Ali na kraju se usredotočio samo na potlačene, odnosno na nastojanje oko njihova oslobođenja”, izjavila je dr. Abuom.

U tom smislu, Crkve su doista i postigle svoj cilj, ali rasizam i ksenofobija ostaju globalni problemi, pa čak i nakon što je, primjerice, Južna Afrika postala neovisnom. ”Danas, sa svim ekonomskim, klimatskim i drugim problemima, prijetnja životu diljem svijeta javlja se u drukčijem obliku”, dodala je.

Usredotočujući se na vlastitu borbu protiv rasizma, Crkve su najčešće zanemarivale glas i priče ”onih koje smatramo rasistima”. Istaknula je dr. Abuom da se to mora promijeniti.

”Vjerujem da se sada nalazimo u situaciji u kojoj su nam potrebni što različitiji glasovi za stolom, ne isključujući pritom ni one koje bismo smatrali rasističkim ili supremacijskim (…) Više nije dostatno reći to je grijeh, ili to je hereza. Ne, to je pitanje života i smrti”, izjavila je.

”No prije no što Crkve počnu pozivati počinitelje i stupati u kontakt s njima, mora im postati jasno na koji ćemo način upravljati takvim potencijalno konfliktnim susretima. Oni će biti konfliktni u ponovnom osvrtu na sjećanja koja su ranjiva i bolna zbog ljudi koji su bili nasilni. Govorim to iz vlastitoga iskustva jer sam anglikanka iz Kenije, zemlje koja je imala svoje sukobe”, zaključila je čelnica WCC-a dr. Agnes Abuom. (E. Š.)

 

Objavljeno u: Anglikanci, Društvo, U dijalogu
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva