Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava

Sveta Stolica jača ovlasti biskupima i autonomiju mjesnim crkvama

Autor: Ekumena

Novim motuproprijem Assegnare alcune composenze (Dodjela određenih ovlasti), papa Franjo uvodi promjene u kanonsko pravo kako za Rimokatoličku, tako i za Istočne Crkve, čime mijenja područja nadležnosti različitih tijela unutar opće Crkve. Riječ je o prenošenju nekih odgovornosti koje su do sada pripadale Vatikanu na mjesne biskupe.

Nove se norme bave različitim područjima života Crkve, te se za svaki slučaj precizira koja je vlast nadležna za donošenje odluka o tim pitanjima. Namjera ovih promjena, objašnjava Papa u pismu, jest prije svega potaknuti osjećaj kolegijalnosti i pastoralne odgovornosti kod biskupa kao i kod poglavara, te podrška načela racionalnosti, djelotvornosti i učinkovitosti.

Davanje izravne ovlasti za donošenje odluka izvršnoj vlasti mjesnih Crkava ili crkvenih institucija odgovara crkvenoj dinamici zajedništva i povećava blizinu, navodi papa Franjo. Napominje kako zdrava decentralizacija ne može ne pogodovati toj dinamici, a pritom ne ugrožava hijerarhijsku dimenziju Crkve.

Promjene odražavaju zajednički i pluralističku univerzalnost Crkve, nastavlja Papa, koja dopušta razlike bez pokušaja da sve uniformira. Ujedno, služba rimskoga biskupa jamči jedinstvo usred različitosti.

Izmjene u Zakoniku kanonskog prava isto tako imaju za cilj pomoći mjesnim crkvenim vlastima da brže i učinkovitije odgovore na pastoralna pitanja, upravo kroz bliskost s ljudima i okolnostima o kojima je riječ.

Među ostalim, promjene se dotiču pitanja poput uspostavljanja međubiskupijskih sjemeništa, plana svećeničke formacije koje su izradile biskupske konferencije, ženskih redovničkih zajednica, ovlašćivanja redovnika da iz ozbiljnih i opravdanih razloga žive na neko vrijeme izvan vlastite ustanove, izdavanja regionalnih katekizama te smanjenja misnih obveza naznačenih prema članku 1308. Zakonika kanonskog prava ili pak 1052. u Zakoniku kanona istočnih Crkava. (VN / D. P.)

 

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva