Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Sveta Stolica će raditi na tome da se vrate ukrajinska djeca odvedena u Rusiju

Autor: Claudia Keller

Papa Franjo je razgovarao s novinarima u zrakoplovu na povratku s apostolskog putovanja u Mađarsku, u nedjelju 30. travnja 2023., objavio je Vatican News.

Zauzimanje Svete Stolice da olakša povratak u domovinu ukrajinske djece odvedene u Rusiju tijekom rata, mir, kontakti s Kremljom i ekumenski dijalog, kratki osvrt na zdravlje nakon hospitalizacije u klinici Gemelli prije Cvjetnice, kao i vraćanje ostataka Partenona Grčkoj, bile su teme o kojima je papa Franjo razgovarao s novinarima tijekom leta na povratku iz Budimpešte u Rim, po završetku njegovoga 41. apostolskog putovanja.

Europa treba pokazati da je Europska unija

Što se tiče migracija Papa smatra da je to problem koji Europa treba uzeti u svoje ruke, budući da najviše trpi pet zemalja: Cipar, Grčka, Malta, Italija i Španjolska, jer su mediteranske zemlje i tamo se iskrcava većina migranata. Stoga, ako Europa ne preuzme brigu o tomu, o pravednoj raspodjeli migranata, problem će biti samo tih zemalja. Mislim da Europa treba pokazati da je Europska unija i po tom pitanju – napomenuo je te spomenuo još jedan problem povezan s migracijama, a to je natalitet.

Dobro proveden migracijski program koji se provodi po modelu koji su neke zemlje imale s migracijama, poput Švedske u vrijeme latinskoameričkih diktatura, može – prema Papinim riječima – pomoći zemljama s niskom stopom nataliteta, kao što su, primjerice, Italija i Španjolska.

Spremnost za pomoć u mirovnom procesu

Osvrnuvši se na susret u Budimpešti s metropolitom Hilarionom, Papa je rekao da je potrebno održavati te odnose, jer kada je riječ o ekumenizmu, valja imati ispruženu ruku prema svima, a i prihvatiti ruku koja nam se pruža. Spomenuo je i susret s patrijarhom Kirilom koji se trebao održati prošle godine u Jeruzalemu, ali je odgođen zbog rata. On se treba održati – rekao je napominjući da je spreman učiniti sve što je potrebno kako bi se ubrzao mirovni proces u Ukrajini.

Svjetski susret mladih u Lisabonu

Na pitanje novinara hoće li, s obzirom na zdravlje, ići u kolovozu u Lisabon, papa Franjo je potvrdio svoju prisutnost na Svjetskom susretu mladih. Što se pak tiče hospitalizacije u tjednu prije Cvjetnice, kazao je da bila riječ o jakoj akutnoj upali pluća, ali je njegov organizam dobro reagirao na terapiju. Spomenuo je također i druga putovanja koja su na programu, u Marseille, Mongoliju i drugdje.

Povrat fragmenata s Partenona

Veliki je odjek imala i Papina ekumenska gesta kada je nedavno, u ime Vatikanskih muzeja, darovao Grčkoj tri fragmenta skulpturâ s Partenona. Novinare je zanimalo je li spreman za druge takve geste. Odgovarajući, Franjo je prije svega podsjetio na sedmu Božju zapovijed: ako si ukrao, moraš vratiti! Bila je to ispravna gesta, to je trebalo učiniti – rekao je ali pritom upitao: Što ako Egipćani sutra zatraže obelisk (na Trgu svetoga Petra, op. D. P.), što ćemo učiniti? Stoga, u mjeri u kojoj se može vratiti, to je potrebno učiniti. Katkada to nije moguće, nema političke ili konkretne mogućnosti. Ali, u mjeri u kojoj se može vratiti, molim vas, učinite to – rekao je papa Franjo.

Vraćanje ukrajinske djece u domovinu

Posljednje se pitanje odnosilo na zahtjev ukrajinskoga Premijera za pomoć Svetoga Oca da se vrate ukrajinska djeca prisilno odvedena u Rusiju. Na pitanje novinarke misli li mu pomoći, Papa je kazao da je Sveta Stolica već posredovala u nekim razmjenama zarobljenika. Učinjeno je to preko veleposlanstva i dobro je prošlo, stoga mislim da može dobro proći i to – kazao je ističući da je Sveta Stolica voljna to učiniti jer je to ispravno, pravedno, stoga moramo pomoći da to ne bude casus belli, nego ljudski slučaj. To je više problem ljudskosti nego problem ratnoga plijena ili ratne deportacije. Sve ljudske geste pomažu, dok one okrutne ne.

Moramo učiniti sve što je u ljudskoj moći – istaknuo je rimski biskup te se pritom spomenuo žena koje dolaze s djecom, jer su njihovi muževi poginuli ili se bore u ratu. Istina je, u ovom im se trenutku pomaže, ali ne valja izgubiti entuzijazam za pružanje pomoći, jer u tom slučaju te žene ostaju bez zaštite. Budimo pozorni da ne izgubimo tu pozornost za pomoć izbjeglicama – potaknuo je na kraju papa Franjo.

(VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva