Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Psihološka potpora Ukrajinkama u Hrvatskoj (Foto: JRS - Isusovačka služba za izbjeglice)

Susreti za osnaživanje žena iz Ukrajine

Autor: D. P. / 16. 08. 2023.

Svakog četvrtka i subote u organizaciji Isusovačke službe za izbjeglice odvijaju se susreti za osnaživanje žena iz Ukrajine pod nazivom ”Ženski krug” na adresi Ukrajinskog doma u Zagrebu koje vode psihoterapeutkinje Ksenia Fisun i Nadiya Didenko.

Psihološka podrška Ukrajinkama pruža se u sklopu projekta ‘’Didukh – integracija i jačanje društva novih susjeda”.

Dva puta tjedno uz pratnju profesionalnog vodstva, žene imaju mogućnost opustiti se uz ugodan razgovor te na taj način vratiti snagu i napuniti baterije za lakše savladavanje svakodnevnih životnih problema u prijateljskoj, ali ipak nepoznatoj zemlji.

Iako se pretežno koristi ukrajinski jezik radi lakšeg uzajamnog razumijevanja, psihoterapeutkinje su u svoj program uključile i zajedničke susrete s lokalnim ženama pritom nastojeći pospješiti integraciju Ukrajinki u domicilno stanovništvo. Dok korištenje materinjeg jezika pomaže izgraditi povjerenje među grupom, interakcija s Hrvaticama pridonosi stvaranju interkulturalnosti.

Kroz zajedničke susrete, nastoji se potaknuti žene na prihvaćanje trajnog života izvan domovine kao i na planiranje zaposlenja i nastavka obrazovanja za njihovu djecu u Hrvatskoj.

Grupa okuplja žene od 25 do 85 godina što se pokazalo kao prednost u dijeljenju iskustava i međusobnoj podršci. Rezultati osnivanja grupe ”Ženski krug” vidljivi su nakon četiri mjeseca susreta prilikom čega su žene pokazale odvažnost u komunikaciji, pomake u integraciji te su između ostalog, sklopljena i brojna nova prijateljstva.

Također, ovaj tjedan započinju susreti grupe za jačanje vještina za povećanje zapošljivosti žena izbjeglica s Bliskog Istoka s naglaskom na njihovu integraciju na tržište rada.

Do kraja studenog, održat će se set interaktivnih radionica koje imaju za cilj osnažiti žene za razvijanje vlastitih kompetencija i resursa radi veće konkurentnosti na tržištu rada. (JRS / VN / D. P.)

Objavljeno u: Pravednost, Regija
Oznake: JRS, Pravednost, Ukrajina, žena

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva