Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava
Psihološka potpora Ukrajinkama u Hrvatskoj (Foto: JRS - Isusovačka služba za izbjeglice)

Susreti za osnaživanje žena iz Ukrajine

Autor: D. P. / 16. 08. 2023.

Svakog četvrtka i subote u organizaciji Isusovačke službe za izbjeglice odvijaju se susreti za osnaživanje žena iz Ukrajine pod nazivom ”Ženski krug” na adresi Ukrajinskog doma u Zagrebu koje vode psihoterapeutkinje Ksenia Fisun i Nadiya Didenko.

Psihološka podrška Ukrajinkama pruža se u sklopu projekta ‘’Didukh – integracija i jačanje društva novih susjeda”.

Dva puta tjedno uz pratnju profesionalnog vodstva, žene imaju mogućnost opustiti se uz ugodan razgovor te na taj način vratiti snagu i napuniti baterije za lakše savladavanje svakodnevnih životnih problema u prijateljskoj, ali ipak nepoznatoj zemlji.

Iako se pretežno koristi ukrajinski jezik radi lakšeg uzajamnog razumijevanja, psihoterapeutkinje su u svoj program uključile i zajedničke susrete s lokalnim ženama pritom nastojeći pospješiti integraciju Ukrajinki u domicilno stanovništvo. Dok korištenje materinjeg jezika pomaže izgraditi povjerenje među grupom, interakcija s Hrvaticama pridonosi stvaranju interkulturalnosti.

Kroz zajedničke susrete, nastoji se potaknuti žene na prihvaćanje trajnog života izvan domovine kao i na planiranje zaposlenja i nastavka obrazovanja za njihovu djecu u Hrvatskoj.

Grupa okuplja žene od 25 do 85 godina što se pokazalo kao prednost u dijeljenju iskustava i međusobnoj podršci. Rezultati osnivanja grupe ”Ženski krug” vidljivi su nakon četiri mjeseca susreta prilikom čega su žene pokazale odvažnost u komunikaciji, pomake u integraciji te su između ostalog, sklopljena i brojna nova prijateljstva.

Također, ovaj tjedan započinju susreti grupe za jačanje vještina za povećanje zapošljivosti žena izbjeglica s Bliskog Istoka s naglaskom na njihovu integraciju na tržište rada.

Do kraja studenog, održat će se set interaktivnih radionica koje imaju za cilj osnažiti žene za razvijanje vlastitih kompetencija i resursa radi veće konkurentnosti na tržištu rada. (JRS / VN / D. P.)

Objavljeno u: Pravednost, Regija
Oznake: JRS, Pravednost, Ukrajina, žena

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva