Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 22. 02. 2024.
Prijava
Susret u centru SOL JRS-a (Foto: JRS)

Susret za muškarce u Centru za integraciju “SOL” JRS-a u Hrvatskoj

Autor: D. P. / 22. 11. 2023.

Od rujna ove godine, Isusovačka služba za izbjeglice Hrvatska pokrenula je susrete za muškarce koji se sada redovito održavaju dva puta mjesečno

Druženje organizira kulturni medijator JRS-a, Tony Toumeh i okuplja oko dvadesetak sudionika iz različitih zemalja koji zajedno sudjeluju u raznim sportskim aktivnostima. Budući da je program otvoren svima i izbjeglicama i Hrvatima, što mnogi prepoznaju za stjecanje novih prijateljstava i kvalitetno druženje, svakog puta pridružuju se nova lica koja se vrlo brzo uklope u timski duh ove male sportske ekipe.

Prošlotjedni susret održan je u slavljeničkom tonu povodom tridesete obljetnice JRS-a u Hrvatskoj. Sudionici iz Sirije odlučili su svoje prijatelje u Centru za integraciju “SOL” počastiti kulturom i običajima iz svoga kraja, organizirajući zajednički roštilj po arapskim običajima. Nakon pripreme jela, uslijedilo je kušanje na tradicionalni arapski način – sjedenjem na tepihu uz taktove arapske glazbe. Okupljeni su razgovarali o svojim vlastitim običajima i prisjetili se nekih priča koje ih vežu uz njihovu domovinu.

Kroz zajedničke susrete i druženja, Isusovačka služba za izbjeglice želi nastaviti okupljati muškarce koji su svoju budućnost pronašli u našoj domovini, te nastoje tu izgraditi svoj život. Osim pružanja tečaja jezika, besplatne pravne pomoći, psihosocijalne podrške, raznim programima integracije nastoji izbjeglice upoznati sa hrvatskom kulturom i običajima, ali i omogućiti da njeguju vlastitu kulturu i običaje dijeleći je sa lokalnom zajednicom. (JRS / VN / D. P.)

Objavljeno u: Pravednost, Regija
Oznake: JRS, Pravednost, SOL

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva