Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava

Srpska Pravoslavna Crkva izabrala pet novih episkopa

Autor: Ekumena / 23. 05. 2022.

Crkvenom kalendaru pribrojane su mnoge ličnosti iz novije istorije Srpske Pravoslavne Crkve. Zajedničkim služenjem Liturgije sa arhijerejima i sveštenstvom iz Makedonije prevaziđen je raskol koji je trajao 55 godina. Patrijarh Porfirije nastavlja da administrira Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom.

***

Donosimo saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve sa redovnog zasjedanja održanog u Sremskim Karlovcima i Beogradu od 15. do 21. maja 2022. godine.

”Ovogodišnje redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve započeto je 15. maja u Sremskim Karlovcima, jednom od sedišta Patrijaraha srpskih, a povodom proslave značajnog jubileja – stogodišnjice ujedinjenja srpskih pokrajinskih Crkava u jednu i jedinstvenu Srpsku Pravoslavnu Crkvu i vaspostavljanja statusa autokefalne Srpske Patrijaršije (1920). Proslava ovog značajnog jubileja već dva puta je odlagana usled pandemije koronavirusa.

Saborski oci su posebnu pažnju posvetili temi svetih ugodnika Božjih. Prepoznajući u primeru njihovog vrlinskog života, mučeništva, ispovedništva i podvižništva neugasivu revnost za veru, Srpska Pravoslavna Crkva unošenjem u Diptihe svetih preporučuje ova novojavljena i novoproslavljena svetila Pravoslavlja svojoj duhovnoj deci kao primer za ugled u vrlini i čvrstini vere, nade i ljubavi. Liku svetih pribrojane su sledeće ličnosti: sveti Danilo, episkop karlovački i plaščanski, sa datumom praznovanja 27. januara/9. februara; sveti Irinej (Ćirić), episkop bački, ispovednik vere, sa datumom praznovanja 24. marta/6. aprila; sveta 73 sveštenomučenika gornjokarlovačka, čiji spomen praznovanja ima biti zajedno sa spomenom svetog sveštenomučenika Save gornjokarlovačkog, 4/17. jula; sveti sveštenomučenik Nedeljko Rakovički (Streličić), sa datumom praznovanja 8/21. maja;  sveti sveštenomučenik Miloš (Bilbija) Grkovačko-crnoluški, sa datumom praznovanja 28. jula/ 10. avgusta; sveti sveštenomučenici Ilija (Budimir), Risto (Ćatić), Kosta (Stanišić) i ostali livanjski mučenici, čiji datum praznovanja će uskoro biti utvrđen i saopšten; sveti prepodobnomučenici medljanski iguman Serafim, monah Avakum i monah Mardarije, sa datumom praznovanja 28. septembra/11. oktobra; sveta deca mučenici, jastrebarski i sisački, sa datumom praznovanja 13. jula/26. avgusta; sveti mučenici zvorničkotuzlanski, sa datumom praznovanja 26. maja/8. juna; sveti mučenici bački, sa datumom praznovanja 10/23. januara. Izmenjen je datum praznovanja mučenika dabrobosanskih: umesto 28. juna/11. jula, njihov spomen će se ubuduće obeležavati 5/18. jula svake godine. Određen je datum praznovanja svetih sveštenomučenika žitomislićkih – 13/26. jun, dok su mučenicima prebilovačkim i donjohercegovačkim pribrojani i svi ostali mučenici postradali za veru u Hercegovini u vreme Drugog svetskog rata, koji će se od sada svi zajedno proslavljati pod nazivom sveti mučenici prebilovački i ostali hercegovački mučenici, sa datumom praznovanja 24. jula/6. avgusta.

Sledeći blagodatni i blagosloveni događaj na Saboru bilo je zajedničko služenje saborne svete Liturgije u Hramu Svetog Save na Vračaru posle vaspostavljanja evharistijskog opštenja i kanonskog jedinstva između Srpske Pravoslavne Crkve i Makedonske Pravoslavne Crkve, kako se ona nazivala posle prekida opštenja 1967. godine. Liturgiju je služio Patrijarh srpski g. Porfirije uz sasluženje Arhiepiskopa ohridskog i makedonskog g. Stefana i većeg broja arhijerejâ, sveštenikâ i đakonâ.

Saslušani su i analizirani izveštaji o radu Svetog Arhijerejskog Sinoda i eparhijskih arhijereja, kao i dobrotvorne fondacije ‘Čovekoljublje’ i drugih fondacija, ustanova i službi Srpske Pravoslavne Crkve u proteklom periodu.

Kao i ranijih godina, Sabor se bavio i radom Patrijaršijske biblioteke, Muzeja i Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve, kao i pitanjem crkvene prosvete, brižljivo analizirajući trenutno stanje i probleme. Za rektore bogoslovijâ postavljeni su dosadašnji vršioci dužnosti rektora: Bogoslovije Svetog Save u Beogradu – protođakon Radomir Vrućinić; Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima – protojerej–stavrofor mr Jovan Milanović; Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči – protonamesnik Ljubomir Prijović. Tokom ovog zasedanja pažljivo je saslušan i izveštaj o delatnosti Bogoslovskog fakulteta ‘Sveti Sava’ u Libertivilu, SAD, sa konkretnim odlukama za unapređivanje nastavnog procesa.

Razmatrano je i stanje naše Crkve na Kosovu i u Metohiji, u Crnoj Gori, u Hrvatskoj i drugde, kao i duhovne i sve ostale posledice ratnog sukoba u Ukrajini. Posebno je razmatrana tema izbeglicâ, od kojih je veliki broj utočište našao na prostoru jurisdikcije Srpske Pravoslavne Crkve. Sabor je sa dužnom pažnjom i brigom razmatrao i pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo Pravoslavne Crkve.

Sabor je popunio upražnjene eparhije zapadnoevropsku i šabačku. Za Episkopa zapadnoevropskog izabran je dosadašnji vikarni Episkop hvostanski Justin (Jeremić), a za Episkopa šabačkog dosadašnji vikarni Episkop toplički Jerotej (Petrović), dok je administriranje Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom povereno Njegovoj Svetosti Patrijarhu. Za vikarne episkope Patrijarha srpskog izabrani su: arhimandrit Aleksej (Bogićević), iguman manastira Svetog Luke u Bošnjanima kraj Varvarina, sa titulom Episkop hvostanski; arhimandrit Ilarion (Lupulović), iguman manastira Draganca kod Gnjilana, sa titulom Episkop novobrdski; arhimandrit Nektarije (Samardžić), klirik Eparhije britansko-skandinavske, sa titulom Episkop jegarski; arhimandrit Dositej (Radivojević), nastojatelj manastira Svetog Georgija u Ćelijama kod Lazarevca, sa titulom Episkop lipljanski, i protosinđel Petar (Bogdanović), nastojatelj manastira Gornjaka kod Petrovca na Mlavi, sa titulom Episkop toplički.

Tokom Sabora održana je i sednica Centralnog tela za dovršenje Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru.

Sabor je tokom zasedanja učinio dve posete: predsedniku Republike Srbije g. Aleksandru Vučiću i prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću, na poziv ovih istaknutih javnih ličnosti.

U Svetom Sinodu mandat je prestao Mitropolitu dabrobosanskom G. Hrizostomu i Episkopu kruševačkom G. Davidu, koji ostaju članovi zamenici. Za nove članove Svetog Sinoda izabrani su Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije i Episkop bački G. Irinej”, kaže se u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora.

(Prenosimo s portala Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. Izvor: SPC.org)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva