Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 04. 07. 2022.
Prijava

Splitska grkokatolička župa na Uzašašće proslavila župnu svetkovinu

Autor: Ekumena / 14. 05. 2021.

Na svetkovinu Uzašašća Gospodnjega, u četvrtak 13. svibnja, grkokatolička Župa Krista Spasitelja u Splitu proslavila je svoj naslovni župni blagdan, prvi od osnutka Župe.

Arhijerejsku liturgiju u crkvi Gospe od Dobrića služio je križevački vladika Milan Stipić zajedno sa župnik o. Zinovijem Zastavnim i đakonom Janom Jakubovim. Crkvu Gospe od Dobrića ustupila je Splitsko-makarska nadbiskupija na korištenje Križevačkoj eparhiji te je vladika Stipić posebno zahvalio nadbiskupiji, kao i drugima koji su podržali trud oko pastorala grkokatolika u Splitu. Na poseban način zahvalio je sestrama Službenicama Milosrđa, koje su proteklih nekoliko mjeseci grkokatolicima ustupile svoju samostansku crkvu za potrebe bogoslužja. Splitski župnik o. Zenjo Zastavni oglasio je kako će se od sada sva bogoslužja za grkokatolike u Splitu održavati u crkvi Gospe od Dobrića, na kojoj je otpočela i obnova. U prvoj fazi potrebna je sanacija krovišta crkve, a nakon toga će uslijediti i unutrašnje uređenje čime će splitska grkokatolička župa dobiti prikladni liturgijski prostor. Vladika Stipić je, propovijedajući o Kristovom uzašašću na nebo, pozvao sve vjernike da uvijek upiru pogled u nebo, u proslavljenoga Gospoda Isusa Krista, koji je uvijek i s nama na zemlji, osobito u slavlju liturgije u kojoj se sjedinjujemo s njim u pričesti.

Objavljeno u: Nekategorizirano
Oznake:

Uvodnik

  • Duh Sveti nas potiče na promjenu i da potičemo promjene
    ”Pođimo u školu Duha Svetoga” – riječi su koje je papa Franjo izgovorio na misi održanoj na svetkovini Duhova u bazilici sv. Petra u Rimu. Riječi su to koje svi kršćani i ljudi dobre volje mogu čuti kao poziv kakav obnavlja želju da se odazovemo, da trajno iznova krećemo u školu. Stvarnost suvremenoga svijeta obilježena […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva